Onko tässä uusi ennätys? 95E-bensan hinta paukahti Tampereella jo yli 2,5 euron rajan

Pientä helpotusta hintoihin on kuitenkin luvassa, kun jakeluvelvoitteen väliaikainen helpotus astuu voimaan.

Tampereen Koivistonkylän ABC:llä menovettä tankattiin torstai-iltana 2,544 euron hintaan.

2.6. 19:30

Aamulehti

Bensiinin hinta on noussut Tampereen seudulla kevään uusiin huippulukemiin. Hatanpään Nesteellä 95-oktaaninen bensa maksoi torstai-iltana 2,569 euroa litralta. Koivistonkylän ABC:llä menovettä tankattiin 2,544 euron litrahintaan.

Polttoaine.net-sivuston mukaan yli 2,5 euron hintaa bensasta pyydettiin myös Pirkkalan Linnakallion Nesteellä (2,549 e/l) ja Nokian Sorvantien Shellillä (2,529 e/l). Polttoaine.net sivuilla olevat hinnat ovat kuluttajien keräämiä, eikä kyseessä ole virallinen hintaseuranta.

Polttoaineiden hintoja nostavat raakaöljyn korkea maailmanmarkkinahinta ja sota Ukrainassa. Autotuojat ja teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio kuitenkin uskoo, että korkein hintahuippu on nyt nähty ainakin vähäksi aikaa.

”Heinäkuun alussa pitäisi tulla voimaan jakeluvelvoitteen tilapäinen alentaminen, joka laskee hintoja.”

Lue lisää: Polttonesteiden keskihinnat ovat nyt ”huikean korkeita” – ja ”taatusti tulevat tästä vielä muuttumaan”

Eduskunnan käsissä

Hallituksen esitys polttoaineiden jakeluvelvoitteen väliaikaisesta laskemisesta on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Esityksellä dieselin pumppuhinta laskisi 12 senttiä litralta ja bensiinin saman verran tai hieman vähemmän.

”Jakeluvelvoitteen laskeminen toteutetaan dieselin kautta, mutta se vaikuttaa molempien hintoihin. Jakelijan pitää jakaa tietty määrä uusiutuvaa polttoainetta ja on sama, meneekö se dieselin vai bensiinin joukossa”, Kallio kertoo.

Biopolttoaineen maailmanmarkkinahinta on fossiilista polttoainetta korkeampi. Kun sen osuus pienenee, polttoaineen hinta laskee.

Uutiskertaus

Jakeluvelvoitteen alentaminen

Hallitus päätti toukokuun viimeisellä viikolla alentaa polttoaineiden jakeluvelvoitetta tänä ja ensi vuonna.

Tavoitteena on laskea väliaikaisesti liikenteen polttoaineiden pumppuhintoja.

Velvoitetta lasketaan tänä vuonna 7,5 prosenttiyksikköä. Ensi vuoden alennuksesta päätetään syksyllä.

Alentamisen arvioidaan laskevan dieselin pumppuhintaa 12 senttiä litralta verrattuna maaliskuun 2022 hintoihin.

Sen lasketaan lisäävän Suomen hiilidioksidipäästöjä tänä vuonna noin 800 000 hiilidioksiditonnia.

Lyhytaikainen ilo

Ilo on kuitenkin lyhytaikainen. ”Valitettavasti vuoden 2024 alusta jakeluvelvoite palaa takaisin ja nousee 22,5 prosenttiin. Silloin polttoaineen hintaan tulee suurin piirtein 20 senttiä lisää yhdessä yössä.”

Kallion mukaan ennätyskallis polttoaineen hinta on todennäköisesti vähentänyt ihmisten liikkumista. ”Vähän tarkemmin ajoja varmasti katsotaan. Toisaalta polttoaine on monelle niin sanottu välttämättömyyshyödyke. Työmatkat, kauppa-asiat ja harrastukset pitää kuitenkin hoitaa.”

Näin kesällä suomalaiset suuntaavat mökille ja lomamatkoille autolla. ”Hampaita kiristellen ihmiset tankkaavat sen verran, että sinne mökille pääsee. Se on monelle tärkeä asia.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut