Tamperelainen Pyynikin käsityöläispanimo varoittaa osakkaitaan konkurssin uhasta – ”Olemme kovien haasteiden parissa”

Pyynikin käsityöläispanimo on maksuvaikeuksissa. Yhtiö pyrkii välttämään akuutin kassakriisin aiheuttamat ongelmat. Ylimääräinen yhtiökokous käsittelee yhtiötä koskeneen erityistarkastuksen loppuraporttia perjantaina.

Pyynikin käsityöläispanimon tuotantotilat sijaitsivat aiemmin Tampereen Raholassa. Sittemmin tuotanto on keskitetty pääosin Viroon. Raholan tuotantotiloissa kuvattiin joulukuussa 2018.

31.5. 17:32

Tamperelainen Pyynikin käsityöläispanimo eli Pyynikin Brewing Company on lähestynyt osakkaitaan tiedotteella, jossa omistajia varoitellaan mahdollisesta konkurssiuhasta. Asiasta uutisoi ensin Yle.

“Olemme kovien haasteiden parissa juuri tällä hetkellä ja pyrimme välttämään akuutin kassakriisin tuomat ongelmat”, yhtiön toimitusjohtaja Kari Lappalainen ja hallituksen puheenjohtaja Timo Saarela toteavat tiedotteessaan.

Lue lisää: Tamperelaisen Pyynikin käsityöläispanimon hallitus vaihtuu ja yhtiössä tehdään erityistarkastus – näin toimitusjohtaja ja perustaja kommentoivat

Panimo on tiedotteen mukaan huhti-toukokuussa varustautunut kesän odotettuun myyntiin, ja tuotteita on myyntihinnaltaan noin kahden miljoonan euron edestä valmiina varastossa.

“Toukokuussa on koko Suomessa ollut kaikilla panimoilla vaikeuksia myydä tuotteita, kelit ovat olleet viileät ja ravintoloiden avautuminen näkyy myynnissä”, tiedotteessa kuitenkin mainitaan.

Fakta

Pyynikin käsityöläispanimo

Vuonna 2012 perustettu pienpanimo, joka tunnetaan myös nimellä Pyynikin Brewing Company oy.

Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2020 noin 4,7 miljoonaa euroa ja liiketappio 0,5 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvanut vuoden 2017 noin 1,7 miljoonasta 4,7 miljoonaan, mutta toiminta on tuona aikana ollut vuosittain 0,4–0,5 miljoonaa euroa tappiollista.

Työntekijöitä Viron Haljalan panimon kanssa noin 50.

“Uhkana konkurssi”

“Yhtiön toukokuun myynti ei toteudu arvioidun budjetin mukaan, ja kesään varautuminen on ollut kalliimpaa kuin olemme kuvitelleetkaan, ja meillä on uhkana konkurssi tilapäisten maksuvaikeuksien takia”, osakkaille tiedotetaan.

Yhtiön johto toivoo tiedotteessaan, että osakkaat osallistuisivat osakkaille suunnattuun osakeantiin, jotta ongelmista selvittäisiin.

“Osakeannilla tavoittelemme osakkailta reilun 1,2 miljoonan euron panostusta yhtiöön. Annilla on saatu kasaan tähän mennessä noin 760 000 euroa”, sanoo Lappalainen.

Kustannukset nousussa

Ilmojen lämmetessä on yhtiön johdon mukaan selkeitä merkkejä siitä, että myynti tulee kehittymään ennakoidun mukaisesti, ja yhtiö on mukana keskusliikkeiden kampanjoissa ja kylmähyllyvalikoimissa.

Toukokuun liikevaihto jää Kari Lappalaisen mukaan edellisen vuoden tasosta. Raaka-aineiden hinnat ovat kohonneet kymmeniä prosentteja ja energian hinnat moninkertaisesti.

Hallituksen puheenjohtajan Timo Saarelan mukaan tuotanto on keskitetty nyt pääosin Virosta hankittuun panimoon, ja Tampereella toimii mikropanimo. “Haluaisimme palauttaa tuotantoa takaisin myös Tampereelle, mutta yhtiön talous on saatava sitä ennen paranemaan”, hän sanoo.

Lue lisää: Pyynikin käsityöläispanimo lopetti oluen valmistamisen Raholan panimossa ja etsii uusia tiloja – ”Olemme tehneet päätökset lomauttamisesta raskain mielin”

Myös yhtiön Tampereen tuotantolaitteistoista on jätetty tarjouksia, ja ainakin osa uskotaan saatavan kaupaksi kesän aikana. Tuotanto on lopetettu Tampereen Raholan panimossa, mutta valmistus jatkuu yhtiön Viron Haljalan panimossa.

“Mahdollisuutena on kuitenkin huomattava se erittäin tärkeä seikka, että panimo on saanut kulurakenteen hyvälle tasolle, ja ilman menneisyyden painolasteja meillä ei olisi näitä ongelmia. Tämän takia pyydämme, että osallistuisitte antiin ja pitäisitte meidät pinnalla. Tavoittelemme edelleen lähes maagista miljoonan euron summaa”, tiedotteessa todetaan.

Lue lisää: Pyynikin Brewing Companyn Viron Haljalan panimokauppa vahvistui – Oluttehtaan tuotantokyky 15-kertainen Tampereeseen verrattuna: ”Valtavat mahdollisuudet kasvaa”

Erityistarkastus pian käsittelyyn

Kuluvan vuoden helmikuussa yhtiön B-osakkaat vaativat ylimääräisen yhtiökokouksen koolle kutsumista päättämään erityistarkastuksen järjestämisestä yhtiön kirjanpitoon ja hallintoon viimeisen kolmen vuoden ajalta.

Lisäksi pienosakkaat haluavat tietää, onko yhtiössä tehty sille epäedullisia sopimuksia.

”Onko yhtiön varoja käytetty väärin, onko osakkaita kohdeltu tasavertaisesti ja onko tilinpäätöksissä annettu oikeita ja riittäviä tietoja yhtiön toiminnasta ja yhtiön tekemistä sitoumuksista”, osakkaiden vaatimuksessa todettiin.

Erityistarkastus Pyynikin Brewing Companyssa on nyt toteutettu, ja ylimääräinen yhtiökokous käsittelee sen lopputuloksia kokouksessaan perjantaina 3. kesäkuuta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut