Tampere on jälleen asuntojen hinnannousun kärjessä, vanhojen osakeasuntojen nousu hidastunut – kauppojen määrä väheni

Koko Suomessa vanhojen asuntojen hinnat nousivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä keskimäärin 3,4 prosenttia verrattuna viime vuoteen.

Kuvassa on Tampereen Härmälän-Rantaperkiön aluetta kuvattuna ilmasta. Härmälänrantaan on noussut paljon uusia osakeasuntoja, mutta viereisessä Härmälän kaupunginosassa asunnot ovat vanhempia.

20.5. 10:05

STT

Uudiskohteiden hinnat nousivat viime vuoteen nähden eniten Tampereella, Espoossa ja Helsingissä, kertoo Tilastokeskus.

Kuitenkin esimerkiksi Espoossa ja Helsingissä vanhojen osakeasuntojen hintojen nousu on hidastunut.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä keskimäärin 3,4 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Edellisestä neljänneksestä nousua oli 0,7 prosenttia.

Lue lisää: Oletko ostamassa asuntoa? Näiden Aamulehden juttujen avulla voit säästää rahaa

Kuudessa suurimmassa kaupungissa hinnat nousivat ensimmäisen neljänneksen aikana 3,8 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 3,1 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan viime vuonna.

Suurista kaupungeista hinnat nousivat eniten Tampereella, Oulussa ja Turussa, joissa kaikissa hinnat nousivat vähintään 5 prosenttia.

Maakunnittain hinnat nousivat eniten Varsinais-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Hinnat laskivat ainoastaan Pohjois-Karjalassa, Satakunnassa ja Pohjois-Savossa.

Kauppojen määrä väheni

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjä osakeasuntojen kauppoja tehtiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kuusi prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Maaliskuussa kauppoja tehtiin 11 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

Lue lisää: Etsitkö kotia Tampereelta? Nämä asuinalueet tekevät vaikutuksen – Aamulehden suosittu juttusarja esittelee kaikki kaupunginosat

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen (Hypo) pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan asuntomarkkinat pärjäsivät maaliskuussa yhä kohtuullisesti korkojen noususta, inflaatiosta ja Venäjän aloittamasta sodasta huolimatta.

”Asuntokaupassa näkyi vain pientä heikkoutta, mutta huhtikuulle on odotettavissa haasteiden syvenemistä. Erityisesti rakentaminen ja asuntosijoittajat ovat hankaluuksissa uudessa tilanteessa”, sanoo Brotherus kommentissaan vanhojen asuntojen hintakehitykseen.

Yksiöiden hinnoissa jopa laskua

Hypo ennakoi laskua yksiöiden hintoihin jopa kasvukeskuksissa.

”Tänä vuonna ensiasunnon ostajilla on parhaimmat mahdollisuudet kisata kompakteista kodeista kasvukeskuksissa vuosikausiin”, Brotherus sanoo.

Vanhojen osakeasuntojen hintakatsauksen mukaan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kerrostaloyksiöiden hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla 0,4 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan viime vuonna.

Sen sijaan rivitaloasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 7,2 prosenttia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut