Gasum: Venäjä sulki Suomen kaasuhanan lauantaiaamuna

Suomalainen kaasuyhtiö Gasum on kieltäytynyt uusien tilien avaamisesta ja ruplamaksuista, ja venäläisen kaasun tuominen Suomeen uhkaa loppua lauantaina. Valtioneuvosto kertoi perjantaina tiedotustilaisuudessa LNG-terminaalilaivan vuokraamisesta.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko ja Excelerate Energy -yhtiön toimitusjohtaja Steven Kobos (vas.) kuuntelevat Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Douglas Hickeyn puhetta tiedotustilaisuudessa Gasgrid Finland oy:n neuvotteluiden lopputuloksesta LNG-terminaalilaivan hankinnasta Helsingissä 20. toukokuuta 2022.

20.5. 6:58 | Päivitetty 21.5. 7:50

Helsinki

Suomessa venäläistä maakaasua myyvä Gasum kertoi puoli kahdeksalta lauantaiaamuna, että kaasutulo on loppunut Venäjältä. Gasumin mukaan venäläinen Gazprom ilmoitti asiasta Gasumille perjantaina iltapäivällä sulkevansa kaasuhanan.

”Gasum toimittaa tästä päivästä lähtien maakaasua asiakkaillensa alkavan kesäkauden ajan Balticconnector-yhdysputken kautta muista hankintalähteistä. Gasumin kaasuverkon alueella sijaitsevat liikenteen kaasutankkausasemat toimivat myös normaalisti”, Gasum kertoo tiedotteessaan.

Siirtoverkkoyhtiö Gasgrid ilmoitti puolestaan lauantaiaamuna samoihin aikoihin tiedotteessaan, että kaasutoimitukset Imatran syöttöpisteen kautta ovat keskeytyneet.

Kaasun katkaiseminen liittyy Gasumin ja Venäjän kaasuyhtiö Gazpromin kiistoihin. Gazprom vaati huhtikuussa Gasumia maksamaan hankintasopimuksessa sovitut maksut ruplissa. Gazprom on esittänyt Gasumille muitakin vaatimuksia.

Gasum ei hyväksynyt vaatimusta ruplamaksuista ja yhtiöllä on myös muita ”merkittäviä erimielisyyksiä” muihinkin Gazpromin vaatimuksiin. Mukana lienee myös Suomen Nato-hakemukseen liittyvää politiikkaa. Venäjän kaasua myyvä Gazprom on valtion omistama yhtiö.

”Viime kuukausina Gazpromin esittämät vaatimukset ovat lisääntyneet muiltakin kuin ruplamaksujen osalta”, kertoi Gasumin toimitusjohtaja Mika Wiljanen viikolla.

Gasum ilmoitti alkuviikosta vaativansa sopimuskiistan käsittelyä välimiesmenettelyssä. ”Tähän saimme torstaina asianmukaisen vastauksen, että Gazprom kiistää Gasumin vaatimukset”, Wiljanen sanoo.

Sopimusasioista on keskusteltu perinteisin paperisin kirjein.

Onko yhtiöillä ollut muuta normaalia viestienvaihtoa esimerkiksi sähköpostilla?

”Tämä on asioita, jotka liittyvät välimiesmenettelyyn, enkä voi ottaa tähän kantaa”, Wiljanen sanoo.

Ainakaan kesällä ei huolta kaasusta

Gasumin mukaan kaasun käyttäjien ei tarvitse kantaa huolta kaasun saatavuudesta ainakaan kesän kuluessa. Omille asiakkailleen Gasum on turvannut kaasun saatavuuden Suomenlahden ali kulkevan Baltic Connector -putken kautta tulevalla kaasulla, jota saadaan muun muassa Inčukalnsin suuresta kaasuvarastosta Latviasta ja Liettuan Klaipedassa sijaitsevasta kelluvasta varastosta.

Talvella ongelmaksi voi muodostua Baltic Connectorin kapasiteetti. Wiljasen mukaan kaasun käyttö on ollut talven lämmityskaudella enimmillään noin kolminkertaista verrattuna putken kapasiteettiin.

Gasumin markkinaosuus Suomessa myydystä kaasusta on noin 60 prosenttia.

Kaasun saamista turvataan LNG-terminaalilaivalla

Suomen kaasun siirtoverkkoyhtiö Gasgrid on allekirjoittanut sopimuksen yhdysvaltalaisen yhtiön kanssa LNG-terminaalilaivan vuokraamisesta kymmeneksi vuodeksi.

Terminaalilaivassa tankkereilla kuljetettu nesteytetty maakaasu höyrystetään kaasuksi ja syötetään maakaasun siirtoverkkoon. Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan yhdellä lastilla voidaan pyörittää suomalaista paperitehdasta toista vuotta.

Laiva tulee turvaamaan Suomen huoltovarmuutta tilanteessa, jossa maakaasun saanti Venäjältä uhkaa katketa.

LNG on nesteytettyä maakaasua, jota voidaan kuljettaa säiliöaluksilla pitkiä matkoja.

Energiateollisuuden toimitusjohtajan Jukka Leskelän mukaan kaasun tuonnin katkeaminen ei ole Suomen koko energiajärjestelmän kannalta suuri asia. Yksittäisille yhtiöille se voi kuitenkin aiheuttaa suuria vaikeuksia.

Neste on ostanut kaasunsa Gasumilta

Valtaosan Suomeen tulevasta maakaasusta käyttää teollisuus ja suurin yksittäinen käyttäjä on Nesteen Porvoon-jalostamo. Neste on ostanut kaasunsa Gasumilta.

Myös esimerkiksi metsäteollisuus ja leipomot käyttävät paljon kaasua. Se on ollut tehokas ja suhteellisen vähäpäästöinen tapa tuottaa paperikoneiden tarvitsemaa höyryä ja uunien lämpöä.

Lue lisää: Miten Venäjän kaasuhanojen sulkeminen vaikuttaisi Pirkanmaalla? Linkosuon leipomo varautuu jo: ”Ensi viikolla pistämme pillit pussiin, jos emme saa kaasua”

Teollisuudessa kaasun energiakäyttö pystytään usein pienin muutoksin korvaamaan öljyllä. Suurempi ongelma on kemianteollisuus, jossa kaasua käytetään raaka-aineena. Esimerkiksi öljynjalostuksessa tarvittava vety valmistetaan yleensä maakaasusta. Neste on selvittänyt maakaasun eli metaanin korvaamista tarvittaessa propaanilla.

Kaasua käytetään myös kaukolämmön tuottamiseen. Joissain kaupungeissa kaasulla lämpiää myös pientaloja ja Suomessa on myös kaasuautoja varten kaasun jakeluverkosto. Kotitalouskäyttäjien kaasunsaanti on lakisääteisestä turvattu.

Maakaasumarkkinoihin liittyy tällä hetkellä suurta epävarmuutta koko Euroopan osalta. Venäjä on esittänyt vaatimuksia myös muiden maiden kaasunostajille. Kaasun hinta on ollut loppusyksystä noin 4–5-kertainen totuttuun hintatasoon verrattuna.

Venäjältä tulevan putkikaasun korvaaminen esimerkiksi laivoilla tuotavalla LNG:llä ei nopeasti onnistu.

Uusia tilejä Gazprombankiin

Uutistoimisto Reuters kertoi torstaina suurien eurooppalaisten kaasuyhtiöiden avanneen pankkitilejä Gazprombankiin. Reutersin siteeraaman Venäjän varapääministerin Aleksander Novakin mukaan jo puolet 54:stä Gazpromilta kaasua ostaneesta asiakkaasta on avannut tilin.

Reuters kertoo, että esimerkiksi saksalainen Uniper on päättänyt maksaa kaasusta Gazprombankissa olevalle tilille. Uniperin pääomistaja Fortum ilmoitti huhtikuun lopulla, että Uniper maksaa kaasusta jatkossakin vain euroissa.

Uniper kertoi STT:lle lähettämässään sähköpostiviestissä, että yhtiö on maksanut aiemmin euroissa ja jatkaa myös nyt maksamista euroilla.

”Näkemyksemme mukaan tämä maksutapa on sopusoinnussa pakotteiden kanssa”, sanoi Uniperin tiedottaja Georg Oppermann sähköpostissa.

Sen sijaan ainakin italialainen Eni on Reutersin mukaan avannut Gazprombankiin sekä euro- että ruplatilin.

Talouslehti Financial Times kertoi huhtikuussa, että monet suurista eurooppalaisista energiayhtiöistä olisivat taipumassa presidentti Vladimir Putinin vaatimukseen maksaa kaasutoimituksista ruplissa.

Euractive-sivuston mukaan EU-komissio on selventänyt energiayhtiöille viime perjantaina, miten niiden sallitaan hoitaa maksunsa Gazpromille ja mikä ei ole pakotteiden vuoksi sallittua.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut