Nordea laskee ennustettaan Suomen talouskasvusta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Kiinan voimakkaat koronatoimet heikentävät maailmantalouden kasvunäkymiä.

Vielä tammikuussa Nordea arvioi Suomen tämän vuoden talouskasvuksi kolme prosenttia. Nyt pankki on laskenut ennustettaan. Nordean logo kuvattiin Helsingissä helmikuussa 2021.

11.5. 10:15 | Päivitetty 11.5. 12:30

Nordea laskee ennusteitaan Suomen talouskasvusta Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen ja Kiinan koronatoimien seurauksena. Pankin mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna kaksi prosenttia ja ensi vuonna 1,5 prosenttia.

Tammikuussa ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan Nordea arvioi Suomen tämän vuoden talouskasvuksi kolme prosenttia. Ensi vuodelle Nordea arvioi tuolloin kahden prosentin kasvua.

Nordean mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Kiinan voimakkaat koronatoimet heikentävät molemmat maailmantalouden kasvunäkymiä ja kiihdyttävät jo ennestään korkeaa inflaatiota. Keskuspankit ovat jo aloittaneet rahapolitiikan kiristämisen, ja korkojen odotetaan nousevan edelleen.

”Kasvunäkymät joutuvat testiin, kun kasvanut epävarmuus, kotitalouksien hupeneva ostovoima ja nousevat rahoituskustannukset heikentävät maailmantalouden näkymiä”, Nordea kirjoittaa tiedotteessaan.

USA:n inflaatiokierre huolettaa

Helpotusta inflaatiopaineisiin ei ole Nordean mukaan aivan heti luvassa, sillä energian ja ruuan hinnat pysyvät todennäköisesti korkeina aiemmin odotettua pidempään.

”Yksi maailmantalouden suurimmista riskeistä liittyy edelleen siihen, saako USA:n keskuspankki maassa vallitsevan voimakkaan ja laajan inflaatiokierteen hallitusti kontrolliin”, Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu sanoo tiedotteessa.

Suomen taloutta rassaavat Nordean mukaan tänä vuonna kuluttajien ostovoiman heikkenemisen ja yleisen epävarmuuden ohella myös Venäjän viennin romahtaminen.

”Suomen talous on kuitenkin melko hyvässä asemassa ottamaan lyöntisarjan vastaan, ja talouden kasvun odotetaankin jatkuvan tänä vuonna, joskin aiemmin ennustettua hitaampana”, Nordeassa arvioidaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut