Hintojen nousutahti on Virossa nyt selvästi koko euroalueen rajuinta – sähkö kallistunut jopa 70 prosenttia

Nopeasti nousevat hinnat iskevät nyt virolaisten elintasoon. Niin asuntojen, ruuan kuin sähkön hinnat ovat nousseet. Vain tietoliikenne on halvempaa kuin viime vuonna.

Vodka on edelleen suosittu suomalaisostos Tallinnassa. Sataman Super-Alkossa eri vodkamerkkejä on metrikaupalla.

6.5. 19:47

Viron kuluttajahinnat nousivat huhtikuussa peräti 19 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Asia käy ilmi Eurostatin tilastosta. Hintojen nousutahti onkin Virossa nyt selvästi koko euroalueen rajuin.

Euroalueella kuluttajahinnat nousivat keskimäärin 7,6 prosenttia. Suomen inflaatio oli 5,6 prosenttia.

Maaliskuulta on saatavilla tarkempaa tietoa Viron kovan inflaation rakenteesta. Merkittävin osa inflaatiosta tuli energian hinnan noususta. Energia kallistui vuositasolla 54 prosenttia. Sähkö ja kaasu kallistuivat 70 prosenttia ja polttoaineet 44 prosenttia.

Tavallinen virolainen törmää nouseviin hintoihin myös ruokakaupassa. Ruoka kallistui maaliskuussa 13,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Hedelmät ja vihannekset kallistuivat yli 20 prosenttia ja tuore kala 30 prosenttia. Kahvi on kallistunut kuten Suomessakin.

Lue lisää: Kävimme ruokakaupassa läpi 25 tavallisen tuotteen hinnat nyt ja vuosi sitten – Katso hätkähdyttävät erot: suomalaisten kestosuosikissa jopa 45 prosentin kasvu

Tietoliikenne halpeni

Turisti tulee tänä kesänä yllättymään hotellihinnoista. Jo maaliskuussa ne olivat nousseet 13,5 prosenttia edellisvuodesta. Tosin koronarajoitusten takia vuodet eivät ole täysin vertailukelpoisia.

Myös asuntojen hinnannousu hämmästyttää. Huhtikuussa Tallinnassa tehtyjen asuntokauppojen neliöhinnan mediaani nousi huimat 25 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Asuinneliön mediaanihinta Tallinnassa on nyt 2 643 euroa. Nousupiikkiin voi toki vaikuttaa esimerkiksi uudisasuntojen suurempi osuus asuntokaupoista.

Lue lisää: Asuntolaina kallistuu: viitekorko pysynyt plussalla jo päiviä – katso, miten koronnousu vaikuttaa lainasi kuukausierään

Vain tietoliikenne halpeni edellisvuodesta aavistuksen verran. Yllättäen alkoholijuomien ja tupakan hinnat eivät myöskään juuri nousseet.

Viime vuoden lopussa virolaisten keskiansio oli 1 756 euroa kuukaudessa. Virolaisten keskipalkka nousee melkein 10 prosentin vuosivauhtia, mutta sekään ei siis riitä tässä inflaatiomyllerryksessä.

Virolle ykköspaikka

Viro otti huhtikuussa ensimmäistä kertaa ykköspaikan euroalueen inflaatio­tilastossa ohittamalla Liettuan. Baltian maat ovat listan seuraavilla sijoilla. Liettuan inflaatio oli huhtikuussa 16,6 ja Latvian 13,2 prosenttia.

Jo vuoden 2021 joulukuussa Viro alkoi korvata hinnannousuja kotitalouksille. Sähkön siirtomaksuista valtio hyvitti puolet siirtoverkkoyhtiöille ja korvasi kokonaan kaasun siirtomaksut.

Pienituloiset saivat joulukuun sähkölaskusta korvausta. Tammikuussa Viro maksoi kotitalouksien sähkölaskut 12 senttiä kilowattitunnilta ylittävältä osalta. Viro käytti korvauksiin noin 325 miljoonaa euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut