Kukistakin joutuu nyt maksamaan enemmän ja moni miettii korvaajaa perinteiselle kimpulle – ”Asiakkaatkin ovat huomanneet hintojen nousun”

Tavallisen ruusukimpun hinta on monen tekijän summa. Hintojen nousu näkyy selkeästi ulkomailta tuoduissa kukissa, mutta vaikutukset ulottuvat myös kotimaisten kesäkukkien viljelyyn.

Ainanlinnan kukka- ja hautauspalvelussa käy äitienpäivän alla kova tohina. Yrittäjä Sirpa Meriläinen kertoo, että kukkia ostetaan nyt paljon kotiin väriä ja iloa tuomaan.

7.5. 7:00

Aamulehti

Kuluttajahintojen nousu heijastuu nyt myös kukkakimppuihin. Äitienpäivän alla kimppuja kuitenkin sidotaan tamperelaisissa kukkakaupoissa lähes tavalliseen tapaan.

Ainanlinnan kukka- ja hautauspalvelun floristi ja yrittäjä Sirpa Meriläinen kertoo, että ruusut maksavat heillä kappaleeltaan nyt 3–8 euroa. Muissa kukissa hinnat ovat nousseet huomattavasti muun muassa kasvaneiden rahtikustannusten takia. Saatavuudessakin on ollut ongelmia.

”Meille pelastus on ollut se, että käytämme useampaa tukkua. Jos emme saa tiettyä kukkaa toisesta, niin paikkaamme sitten toisella tukulla,” Meriläinen sanoo.

Tampereen kauppahallissa Kukkapuoti Katri Intosella on huomattu, että ruusujen menekki on hieman vähentynyt. Asiakkaat ovat suosineet muita irtokukkia, kuten edullisempaa neilikkaa.

”Asiakkaatkin ovat huomanneet hintojen nousun. Luulen, että ihmiset silti haluavat muistaa äitejä kukilla, mutta sitten ehkä mietitään purkkivaihtoehtoa kimpun sijaan”, kauppias Katri Intonen sanoo.

Kukkapuodin kauppias Katri Intonen kertoo, että kukkien hintoja on pitänyt nostaa kasvaneiden lämmitys- ja kuljetuskustannusten takia. Hän arvelee, ettei hintojen nousu kuitenkaan vaikuta äitienpäivän kauppaan.

Näkyy myös kesäkukissa

Kesäkukkien hintaan ja viljelyyn ovat Suomessa vaikuttanut esimerkiksi pakkausmateriaalien, lannoitteiden ja kasvualustojen hintojen nousu. Näin kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas.

Kasvaneiden kuljetuskulujen lisäksi materiaalien hintoihin on Kankaan mukaan vaikuttanut moni tekijä. ”Kustannuspaineesta johtuen viljelijöiden on täytynyt laittaa korotuksia hintoihin.”

Lue lisää: Yksi kuva räjäytti kysynnän – Suosittu taimisto Hämeenkyrössä teki hurjan tuloksen ensimmäisenä koronavuonna: kasvua peräti 826 prosenttia

Hän uskoo, että kukkia ostetaan kevään ja kesän aikana viime vuosien tapaan hintojen noususta huolimatta. Suomessa viljellään vuosittain yli 35 miljoonaa kesäkukkaa, ja sama määrä on Kankaan mukaan odotettavissa tänäkin vuonna.

”Suomalaisen kuluttajan ei tarvitse olla huolissaan siitä, että ei saisi Suomessa viljeltyjä koristekasveja ja kesäkukkia. Jos leikkokukissa on toimitusvaikeuksia, esimerkiksi äitienpäiväksi todella hyvä vaihtoehto kimpulle on kotimainen pelargoni.”

Kukkakauppiasliiton puheenjohtaja Annemari Kuvaja kertoo tekstiviestitse, että myös lämmityskustannusten nousu on vaikuttanut ulkomailta tuotujen kukkien hintaan. Esimerkiksi Hollannissa kasvihuoneiden lämmityksessä käytetään maakaasua, jonka hinta on tällä hetkellä korkealla.

Lue lisää: Uusi ilmiö näkyy puutarhakaupassa niin vahvasti, että tiettyjä suosikkilajeja ei saa lainkaan: ”Kysyntä on ollut valtavaa kaksi viime vuotta”

Myyjä Anniina Reinikainen kertoo, että Kukkakauppa Kerttulissa kimput ovat edelleen suosituimpia tuotteita.

Irtokukissa riittää väriä kasvaneista hinnoista huolimatta. Kuvassa kukkaloistoa Katri Intosen kukkapuodilla Kauppahallissa.

Voi olla edullisempi

Kukka Kerttulissa kotimaisten ruusujen kappalehinnat ovat 5–10 euroa. Myyjä Anniina Reinikainen kertoo että hintojen nousu on vaikuttanut hieman asiakkaiden ostopäätöksiin. ”Asiakkaat miettivät vähän tarkemmin, mitä kukkia ottavat. Hinnat vaihtelevat lajikkeiden välillä.”

Kustannusten kasvu ei ole näkynyt merkittävästi Suomessa kasvatetun leikkoruusun hinnoissa, kertoo kangasalalaisen Ali-Marttilan puutarhan yrittäjä Olli Marttila. Marttilan mukaan painetta hintojen nostamiseen on ollut energia- ja materiaali­kustannusten nousun takia. Radikaaleja korotuksia hintoihin ei puutarhalla kuitenkaan ole vieltä tehty.

Ali-Marttilan puutarhalla viljellään vuosittain noin miljoona ruusua, jotka myydään kukkakauppiaille. ”Olemme tällä hetkellä ainoa kotimainen toimija, joka pystyy toimittamaan ruusuja ympäri Suomea.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut