Fennovoima irtisanoi sopimuksen Rosatomin kanssa, työt Hanhikiven ydinvoimalan työmaalla päättyvät

Pyhäjoen kunnan tavoitteena on edelleen ydinvoimalan saaminen Hanhikiven alueelle. Fennovoiman hallituksen puheenjohtajan Esa Härmälän mukaan on liian aikaista spekuloida Fennovoiman projektin jatkumista.

Fennovoiman ydinvoimalatyömaa Pyhäjoen Hanhikivenniemessä maaliskuussa 2022.

2.5. 10:13 | Päivitetty 2.5. 13:06

Fennovoima kertoo päättäneensä Hanhikivi 1 -ydinvoimalan laitostoimitus­sopimuksen Rosatomin kanssa johtuen Rosatomin tytäryhtiö RAOS Projectin merkittävistä viivästyksistä ja kyvyttömyydestä toteuttaa Hanhikivi 1 -hanke.

Viime vuosien aikana toimittajan merkittävät viivästykset ovat jatkuneet ja kasvaneet, Fennovoima kertoo. Sota Ukrainassa on Fennovoiman mukaan pahentanut hankkeen riskejä, joita RAOS Project ei ole kyennyt ehkäisemään.

Käytännössä laitostoimitussopimuksen päättäminen tarkoittaa, että yhteistyö RAOS Projectin kanssa on päättynyt välittömin vaikutuksin. Sekä suunnittelu- ja lisensointityö että työt Hanhikivi 1 -työmaalla RAOS Projectin kanssa päättyvät.

Fennovoiman hallituksen puheenjohtajan Esa Härmälän mukaan on liian aikaista spekuloida Fennovoiman projektin jatkumista. Projektin jatkuminen on kiinni muun muassa siitä, voisiko Rosatomin korvata muilla mahdollisilla toimittajilla.

Huolellisen harkinnan tulos

Härmälä sanoi maanantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että sopimuksen purkaminen ei suoraan vaikuta Fennovoiman osakkaisiin. Niihin kuuluu 34 prosentin omistuksella myös venäläisen Rosatomin tytäryhtiö RAOS Voima.

Härmälän mukaan laitostoimituksen päättämistä ei ole tehty kevein perustein, vaan huolellisen harkinnan perusteella. ”Ymmärrämme täysin päätöksen vaikutukset, ja teemme parhaamme niiden hallitsemiseksi”, Härmälä kommentoi yhtiön tiedotteessa.

Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Spechtin mukaan laitostoimituksen päättämisellä arvioidaan olevan merkittäviä vaikutuksia Fennovoiman työntekijöihin. Lisäksi vaikutuksia arvioidaan olevan toimitusketjun toimijoihin ja Pyhäjoen alueeseen.

”Päätavoitteenamme on tukea henkilöstöä pitämällä heidät ajan tasalla tilanteesta ja toimia tiiviissä yhteistyössä henkilöstömme ja luottamushenkilöiden kanssa. Lisäksi ylläpidämme työmaa-aluetta”, Specht kommentoi tiedotteessa.

Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Specht (oik.) ja hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä poistuvat Fennovoiman tiedotustilaisuudesta Helsingissä maanantaina.

Ministeri Lintilä: Selkeä päätös

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo Twitterissä, että Fennovoiman päätös lopettaa yhteistyö Rosatomin kanssa on selkeä ja ratkaisuun on syytä olla tyytyväinen. ”Projektin eteenpäin vieminen olisi ollut käytännössä mahdotonta.”

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo omassa tiedotteessaan, että se selvittää ja arvioi uuden tiedon pohjalta lähiaikoina laitostoimitussopimuksen päättämisen ja yhtiön toimenpiteiden vaikutukset. Lintilä ei tuoreeltaan ehtinyt kommentoida asiaa työmatkan takia STT:lle.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr.) pitää uutista laitostoimitussopimuksen päättämisestä hyvänä. Hänen mielestään yhteistyötä ei olisi pitänyt alun alkaenkaan aloittaa. ”Energia on ollut jo pitkään (Vladimir) Putinin valtapolitiikan väline. Venäjän raaka sota vei viimeisenkin pohjan yhteistyöltä, jota ei olisi pitänyt alun alkaenkaan aloittaa”, Kari tviittasi.

Kunta toivoo, että ydinvoimala rakennetaan

Pyhäjoen kunnan tavoitteena on edelleen ydinvoimalan saaminen Hanhikiven alueelle, kertoo kunnan elinkeinojohtaja Helena Illikainen.

Illikaisen mukaan Pyhäjoen kunta näkee tilanteen niin, että ydinvoimalahanke tulee jollakin aikataululla toteutumaan Hanhikivessä. Sitä, mitkä tahot hankkeen voisivat toteuttaa, elinkeinojohtaja ei kommentoinut. ”Sähkön tarve ei ole Suomessa vähentynyt, vaan se on suuri ja jopa kasvanut”, Illikainen sanoo.

Fennovoima ilmoitti Rosatom-sopimuksen purkamisen syyksi muun muassa hankkeen merkittävät viivästykset ja Ukrainan sodan aiheuttamat riskit. Illikaisen mukaan Fennovoiman päätös laitostoimituksen sopimuksen purkamisesta ei tullut Pyhäjoen kunnalle yllätyksenä. ”Tämä tulos oli odotettavissa.”

Fennovoiman toimisto sijaitsee Pyhäjoen keskustassa.

Kunta ei ole riippuvainen

Ketkä ja milloin hanketta jatkaisivat? Illikaisen mukaan ei ole Pyhäjoen kunnan vaan Fennovoiman asia kommentoida sitä, olisiko Fennovoima mahdollisesti jatkamassa ydinvoimalahanketta jonkun muun laitetoimittajan kanssa.

”Kunnalla on toive ja myös usko siihen, että ydinvoimala rakennetaan tänne. Mutta varmasti tulossa on jonkin verran viiveitä. Tämä heijastuu seudun yrityspuolelle niin, että tietyt (muut) hankkeet eivät etene.”

Samoin saattaa Illikaisen mukaan käydä niin, että Pyhäjoella vapautuu tyhjentyviä asuntoja. ”Mutta jos ajatellaan Pyhäjoen kunnan taloutta ja tulevaisuudennäkymiä, ne eivät ole millään tavalla olleet riippuvaisia tästä ydinvoimalasta. Vakaalla pohjalla on oltu, ja niin edetään myös vastedes.”

Uutinen Rosatom-yhteistyön purkamisesta oli maanantaina vielä sen verran tuore, että Illikainen ei halunnut lähteä arvioimaan sen mahdollisia vaikutuksia Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjoen seudun työllisyystilanteeseen.

Sijaa tai tarvetta kunnan esittämille kompensaatio- tai korvausvaateille ei Illikainen tässä tilanteessa näe. ”Ydinvoimala on puhtaasti yksityinen hanke, jossa kunta ei ole ollut osallisena juuri muutoin kuin kaavoituksessa.”

Tämä on päivittyvä uutinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut