Tällainen oli perjantain tulospäivä: Nesteeltä vahva tulos, Keskolla historiansa paras ensimmäinen vuosineljännes

Lukuisat yritykset kertoivat tällä viikolla tuloksistaan. Aamulehti seurasi perjantain tulosuutisia tässä artikkelissa.

Stockmann odottaa konsernin liikevaihdon kasvavan tänä vuonna. Yhtiön Tampereen-tavaratalo kuvattuna huhtikuun alkupuolella.

29.4. 7:34 | Päivitetty 29.4. 15:08

Moni pörssiyhtiö julkisti alkuvuoden tuloksensa perjantaina: vuorossa olivat muun muassa Kesko, Neste, Sanoma, Stockmann, Tokmanni ja YIT.

Aamulehti seurasi tulospäivää tässä jutussa. Tällä viikolla myös keskiviikko ja torstai olivat vilkkaita tulospäiviä.

Työeläkeyhtiöiden Ilmarisen ja Varman sijoitusten tuotot alkuvuonna pakkasen puolella

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitussalkun tuotto oli tammi-maaliskuussa runsaat kaksi prosenttia miinuksella. Samalla ajanjaksolla myös työeläkeyhtiö Varman sijoitusten tuotto oli liki kaksi prosenttia pakkasen puolella.

Molempien työeläkeyhtiöiden sijoitukset olivat tuottoisia viime vuoden vertailukaudella. Ilmarisen sijoitussalkku tuotti viime vuoden alussa liki viisi prosenttia, ja Varman sijoitustuotot ylsivät kuuteen prosenttiin.

Nyt taustalla on alkuvuoden kurssilasku.

”Tammi-maaliskuussa sijoitusmarkkina heilui voimakkaasti inflaation kiihtymisen, keskuspankkien kiristyneen rahapolitiikan ja Venäjän aloittaman hyökkäyssodan seurauksena”, kommentoi Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen tilannetta osavuosiraportissa.

Varman varatoimitusjohtajan Reima Rytsölän mukaan loppuvuosi ei näytä ruusuiselta.

”Sota ja Venäjän vastaiset talouspakotteet kiihdyttivät entisestään inflaatiota, mikä on viimeinen asia, mitä markkinoilla kaivattiin”, Rytsölä sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa keskuspankeilla on pakottava tarve kiristää rahapolitiikkaansa, vaikka riski stagflaatiosta eli korkean inflaation ja taantuman yhdistelmästä on olemassa.

Rytsölän mukaan Yhdysvaltain sijoitusten suuri paino suojasi Varman sijoituksia alkuvuonna.

Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen näkee alkuvuoden maailmantalouden näkymät kaksijakoisina.

Pölösen mukaan talouksien elpyminen koronasta on ollut ripeää, mutta energian ja raaka-aineiden hintojen nopea nousu sekä erityisesti Yhdysvalloissa työvoimapulasta johtuva palkkojen nousu ovat kiihdyttäneet inflaatiota. Myös koronatilanne varjostaa yhä esimerkiksi Kiinan koronasulkujen muodossa.

Rovion tulos ylitti odotukset selvästi

Perjantain suurin pörssinousija Rovio raportoi selvästi odotuksia paremmasta tuloksesta. Yhtiön alkuvuoden liikevaihto oli 85 miljoonaa euroa ja liikevoitto 10 miljoonaa euroa. Analyytikoiden konsensus oli liikevaihdon osalta 80,1 miljoonaa euroa ja liikevoiton osalta 3,5 miljoonaa euroa.

Ukrainan kriisi vaimentaa YIT:n lähitulevaisuuden näkymiä

Rakennusyhtiö YIT:n tammi–maaliskuun oikaistu liikevoitto kasvoi 22 miljoonaan euroon viime vuoden 15 miljoonasta eurosta. Alkuvuoden liikevaihto laski 518 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan ajankohdan 562 miljoonasta eurosta.

Toimitusjohtaja Markku Moilasen mukaan rakennustoimialan lyhyen aikavälin näkymät ovat vaimeat. Ukrainan kriisi on aiheuttanut haasteita tiettyjen raaka-aineiden saatavuudessa ja tietyt materiaalihinnat ovat jatkaneet nousuaan. Moilanen uskoo kuluttajien yleisen luottamuksen heikentymisen näkyvän myös asuntojen kysynnässä.

Pidemmän aikavälin näkymiä hän kuvailee positiivisiksi.

Nesteen öljynjalostuksen kannattavuus parani venäläisen öljyn korvaamisesta huolimatta

Polttoainejalostaja Neste teki vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä todella vahvan tuloksen. Sekä liikevaihto että liikevoitto kasvoivat reilusti edellisvuodesta ja löivät myös analyytikoiden odotukset.

Tammi–maaliskuun liikevoitto oli 762 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten samaan aikaan oli 458 miljoonaa euroa. Ukrainan sota vaikutti Nesteen toimintaan monella tapaa.

Uusiutuvien polttoaineiden jalostuksen kannattavuutta mittaava myyntimarginaali oli alkuvuonna 806 dollaria tonnilta, mikä toimitusjohtaja Peter Vanackerin mukaan on ennätyslukema. Uusiutuvien polttoaineiden myyntimäärät kasvoivat hieman vuodentakaisesta, ja tuotantomäärät olivat ennätystasolla.

”Uusiutuvan dieselin kysyntä oli vahvaa, mutta raaka-aineiden markkinatilanne jatkui erittäin kireänä. Ukrainan sota on vaikuttanut voimakkaasti kasviöljy- ja öljytuotemarkkinoihin, kun taas sen vaikutus jäte- ja tähdemarkkinoihin näkyy viiveellä”, Vanacker kertoo yhtiön tiedotteessa.

Myös perinteisen öljynjalostuksen kannattavuus koheni, vaikka Neste on joutunut korvaamaan perinteisesti käyttämäänsä venäläistä raakaöljyä kalliimmilla öljylaaduilla muualta maailmasta. Öljytuotteiden ensimmäisen neljänneksen vertailukelpoinen käyttökate oli 137 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 52 miljoonaa euroa.

”Koska raakaöljyn hankinnassamme on tapahtunut muutoksia ja markkinatilanne on epävakaa, olemme lopettaneet kokonaisjalostusmarginaalimme jakamisen viitemarginaaliin ja lisämarginaaliin. Kokonaisjalostusmarginaaliamme tukivat öljytuotteiden poikkeuksellisen korkeat marginaalit, mutta niitä rasittivat suuret käyttöhyödykekustannukset maakaasun ja sähkön erittäin korkeiden hintojen seurauksena. Myyntimäärät olivat samalla tasolla kuin edellisvuoden vastaavalla ajanjaksolla”, Vanacker kertoo.

Myös polttoaineiden vähittäismyynnin tulos koheni yhdeksällä miljoonalla eurolla vuodentakaisesta.

”Yksikkökatteitamme tukivat merkittävät varastovoitot öljyn jyrkän hinnannousun seurauksena”, Vanacker kertoo.

Venäjän hyökkäyksen jälkeen Neste on kertonut korvaavansa venäläisen raakaöljyn muilla öljylaaduilla. Yhtiö selvittää myös mahdollisuuksia korvata venäläisen maakaasun käyttö Porvoon jalostamolla.

”Olemme korvanneet venäläisen raakaöljyn pääosin muilla raakaöljyillä, ja jäljellä olevat venäläisen raakaöljyn hankintasopimuksemme päättyvät heinäkuussa. Emme ole ostaneet venäläistä raakaöljyä spot-markkinoilta sodan alkamisen jälkeen emmekä tee uusia toimitussopimuksia venäläisestä raakaöljystä tai fossiilisista raaka-aineista”, Vanacker kertoo.

Tokmannin vuoden ensimmäinen neljännes tappiollinen

Kauppaketju Tokmannin vuoden ensimmäisen neljänneksen vertailukelpoinen liikevoitto pieneni. Tammi–maaliskuussa vertailukelpoinen liikevoitto oli puoli miljoonaa euroa tappiollinen. Vuotta aiemmin vertailukelpoinen liikevoitto oli lähes seitsemän miljoonaa euroa.

Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen kertoo tiedotteessa, että ostovoiman heikkeneminen hidasti myynnin kasvua.

Liikevaihto kasvoi alkuvuonna jonkin verran. Tokmannin liikevaihto oli tammi–maalikuussa yli 227 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli noin 226 miljoonaa euroa.

Sanoma aloitti vuoden vakaasti, liikevaihto ja tulos ennallaan

Media- ja oppimateriaaliyhtiö Sanoman alkuvuosi sujui taloudellisesti melko lailla samoissa merkeissä kuin vuosi sitten.

Konsernin liikevaihto oli 211 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten se oli 210 miljoonaa euroa. Operatiivinen liiketappio oli samalla tasolla kuin vuosi sitten, eli 10 miljoonaa euroa. Sanoman mukaan operatiivinen liikevoitto ilman hankintamenojen poistoja oli negatiivinen johtuen oppimisliiketoiminnan tyypillisestä kausiluonteisesta vaihtelusta.

Sanoman toimitusjohtajan Susan Duinhovenin mukaan Sanoman Suomen-mediatoiminnoissa Ukrainan sodan aiheuttama epäsuora vaikutus näkyi mainonnan kysynnän hidastumisena maaliskuussa ja huhtikuun alussa. Kysyntä on Duinhovenin mukaan palaamassa aiemmin arvioidulle tasolleen.

Sanoma pitää näkymänsä tälle vuodelle ennallaan. Sanoma odottaa konsernin raportoidun liikevaihdon olevan 1,25–1,30 miljardia euroa. Konsernin operatiivisen liikevoittoprosentin ilman hankintamenojen poistoja odotetaan olevan 15–16.

Aamulehti on osa Sanoma-konsernia.

Keskon liikevaihto ylitti viime vuoden tason

Kesko on tehnyt historiansa parhaan ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksen, kertoo Keskon pääjohtaja Mikko Helander.

Keskon vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi tammi–maaliskuussa 143,7 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 116,2 miljoonaa euroa. Myös liikevaihto ylitti viime vuoden tason ja oli 2,7 miljardia euroa.

Helanderin mukaan kasvua kertyi erityisesti rakentamisen ja talotekniikan kaupassa, joiden kysynnän arvioidaan jatkuvan aiemmin ennakoitua vahvempana myös tänä vuonna.

Stockmannin liikevaihto kasvoi – Lindexin liiketulos parani

Stockmann-konsernin liikevaihto kasvoi alkuvuonna 27,1 prosenttia 196,1 miljoonaan euroon. Kauppayhtiön oikaistu liiketulos jäi 3,7 miljoonaa euroa miinukselle. Tappio lieveni roimasti viime vuoden tammi–maaliskuun 27,6 miljoonasta eurosta.

Liiketulos taas oli 9,8 miljoonaa euroa. Stockmannin mukaan ensimmäisen vuosineljänneksen oikaisut koostuivat pääasiassa Riian-kiinteistön 14,1 miljoonan euron myyntivoitosta.

Konserniin kuuluvan muotiketjun Lindexin oikaistu liiketulos parani 13,1 miljoonalla eurolla 5,5 miljoonaan euroon. Stockmannin toimitusjohtajan Jari Latvasen mukaan Lindex teki tammi–maaliskuussa kaikkien aikojen parhaan myynti- ja liiketuloksensa. Lindexin myynti kasvoi kaikissa kanavissa ja kaikilla liiketoiminta-alueilla.

Kivijalassa olevien myymälöiden myynti kasvoi edellisvuodesta 47,5 prosenttia ja digimyynti 8,2 prosenttia.

"Ensimmäinen neljännes on kummallekin divisioonalle perinteisesti negatiivinen kausivaihtelun vuoksi", Latvanen kommentoi tulostiedotteessa.

Tänä vuonna Stockmann odottaa konsernin liikevaihdon kasvavan ja oikaistun liiketuloksen olevan selvästi positiivinen.

”Stockmannin Tallinnan, Riian ja Helsingin tavaratalokiinteistöt on nyt myyty. Kiinteistökaupan myyntituloilla Stockmann maksaa täysimääräisesti takaisin sekä vakuudellisen saneerausvelan että riidattomat vakuudettomat saneerausvelat, jotka ovat tällä hetkellä yrityssaneerauksen maksuohjelman alaisia.”

Lue lisää: Tampereen keskustan legendaaristen tavaratalojen bisnes on nyt uhattuna – Niillä on kuitenkin yksi lyömätön valttikortti: ”Sitä ei voi kopioida”

Amazonin tulos tappiollinen

Verkkokauppajätti Amazonin tulos putosi alkuvuonna tappiolliseksi ensi kertaa sitten vuoden 2015.

Yhtiö teki tammi–maaliskuussa 3,8 miljardin dollarin nettotappion. Viime vuonna vastaava tulos oli yli kahdeksan miljardia dollaria plussalla.

Tulospudotukseen vaikutti osaltaan Amazonin omistusosuus sähköautovalmistaja Rivianissa, jonka osakekurssi romahti alkuvuoden aikana. Amazon kirjasi Rivian-omistuksistaan 7,6 miljardin dollarin tappion vuoden alkuneljänneksellä.

Myös Amazonin liiketulos heikkeni selvästi vuoden takaisesta. Yhtiö teki ensimmäisellä vuosineljänneksellä liikevoittoa 3,7 miljardia dollaria, kun vuotta aiemmin liikevoitto oli 8,1 miljardia. Liikevaihto kasvoi alkuvuonna noin seitsemän prosenttia vuoden takaisesta ja oli 116 miljardia dollaria.

Sanomalehti Wall Street Journalin mukaan Amazonin liikevaihdon kasvu oli hitainta suunnilleen kahteen vuosikymmeneen, kun kuluttajat palasivat koronapandemiaa edeltäneisiin tapoihinsa ja käyttivät jälleen enemmän rahaa kivijalkakaupoissa.

Palvelubisneksen kasvu lihotti Applen alkuvuoden tulosta

Puhelimia ja tietokoneita valmistavan Applen tulos parani alkuvuonna kuusi prosenttia vuoden takaisesta. Yhtiön tammi–maaliskuun nettotulos kohosi 25 miljardiin dollariin eli lähes 24 miljardiin euroon.

Liikevaihto kasvoi yhdeksän prosenttia vertailukaudesta ja oli noin 97 miljardia dollaria. Talouslehti Financial Timesin mukaan liikevaihdon kasvu ylitti analyytikoiden ennusteet.

Erityisen nopeasti myynti kasvoi Applen palveluliiketoiminnassa, jonka liikevaihto nousi 17 prosenttia viime vuoden tasolta. Palveluliiketoiminta sisältää Applen sovelluskaupan App  Storen, pilvitallennuspalvelu iCloudin sekä kasvavan määrän erilaisia digitaalisia palveluita ja viihdettä.

Applen talousjohtaja Luca Maestri kertoi FT:lle, että nopeasti kasvavalla palveluliiketoiminnalla on jo yli 825 miljoonaa asiakasta, mikä on 165 miljoonaa enemmän kuin vuosi sitten.

"Olemme tietysti erittäin iloisia, ottaen huomioon kaikki investoinnit, joita olemme tehneet viime vuosina”, Maestri sanoi.

Myynti kuitenkin heikkeni vertailukauteen nähden iPad-tablettien osalta. Maestri selitti tätä tuotantoketjuihin liittyvillä rajoitteilla.

Apple kertoi myös varautuvansa 4–8 miljardin dollarin negatiiviseen tulosvaikutukseen kuluvalla vuosineljänneksellä Kiinan koronasulkujen sekä puolijohteiden tuotantoketjujen ongelmien vuoksi.

Toimitusjohtaja Tim Cookin mukaan vaikutukset riippuvat siitä, miten nopeasti tuotantoa pystytään lisäämään Shanghain alueella, missä tehtaat ovat alkaneet avautua uudelleen koronasulun jäljiltä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut