Lempääläläisen porakalusto­valmistaja Robitin liikevaihto kasvoi, mutta tulos oli tappiollinen

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja voimakas kustannusinflaatio ovat lisänneet Robitin toimintaympäristön epävarmuutta.

Lempääläläisen porakalustovalmistajan Robitin kasvu jatkui vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

27.4. 14:45 | Päivitetty 27.4. 16:18

Aamulehti

Lempääläläisen porakalustovalmistajan Robitin kasvu jatkui vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Liikevaihto kasvoi vertailukauteen nähden 14,2 prosenttia ja oli 26,3 miljoonaa euroa tammi–maaliskuussa.

Maaliskuu oli yhtiön historian paras laskutuskuukausi. Koko vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yhtiön saamat tilaukset kasvoivat 21,0 prosenttia. Kasvu jatkui vahvana erityisesti top hammer -liiketoiminnassa, joka sisältää kallionporauksessa käytettävät kulutusosat ja tunnelin tuentaporaukseen tarkoitetut putkitusterät.

Katsauskauden tulos oli -0,8 miljoonaa euroa. Tulos heikkeni vuodentakaisesta 0,4 miljoonasta eurosta peräti 280 prosenttia, ja kannattavuus jäi yhtiön tavoitteesta. ”Toimenpiteet tilanteen korjaamiseksi ovat meneillään”, yhtiön toimitusjohtaja Arto Halonen sanoo tiedotteessa.

Kannattavuutta rasittivat Robitin mukaan kustannusinflaatio sekä korkealla tasolla pysyneet rahtikustannukset. Hinnankorotukset eivät vielä ensimmäisellä vuosineljänneksellä kompensoineet kohonneita kustannuksia vaan valtaosa korotusten vaikutuksesta siirtyy toiselle vuosineljännekselle.

Sota lisää epävarmuutta

Robit arvioi kaivos- ja rakennusteollisuuden kysynnän pysyvän hyvällä tasolla, mutta riskit kysynnän alueelliselle heikkenemiselle ovat kasvaneet. Ukrainan sota sekä voimakas kustannusinflaatio ovat lisänneet Robitin toimintaympäristön epävarmuutta.

Yhtiö ei toistaiseksi ota vastaan uusia vientitilauksia Venäjältä ja Valko-Venäjältä, joiden osuus oli alle kahdeksan prosenttia yhtiön liikevaihdosta tilikaudella 2021.

Kaivosteollisuuden kysyntää tukee yhtiön arvion mukaan positiivinen metallien hinnan kehitys. Rakennusteollisuuden kysyntää tukee hyvä työtilanne Robitille merkityksellisillä rakennusteollisuuden markkina-alueilla sekä rakennusteollisuudelle globaalisti päätetyt merkittävät rahoitukset. Taantumariskin kasvaminen erityisesti Euroopassa voi kuitenkin heikentää rakennusteollisuuden kysyntää.

Yhtiö arvioi myös koronarajoitusten vaikuttavan rajallisesti Robitin tuotteiden kysyntään vuoden 2022 aikana. Yhtiön prioriteetit vuodelle 2022 ovat kannattavuuden parantaminen, kannattava kasvu ja kassavirran vahvistaminen.

Juttua päivitetty 27.4.2022 kello 16.16: Lisätty tieto tammi–maaliskuun liikevaihdosta ja tuloksesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut