Nokian Renkaiden tulos yllätti analyytikon: ”Ongelmat näkyvät enemmänkin tästä eteenpäin” – Yhtiö varoittaa liikevaihdon ja liikevoiton merkittävästä vähenemisestä Venäjän hyökkäyssodan takia

Synkistä näkymistä huolimatta Nokian Renkaiden liiketoiminta sujui alkuvuonna suotuisasti.

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio.

27.4. 14:11 | Päivitetty 27.4. 19:20

Ajoneuvojen renkaita valmistava Nokian Renkaat arvioi Ukrainan sodan ja siitä johtuvien pakotteiden aiheuttavan merkittävää epävarmuutta yhtiön liiketoimintaan. Siksi yhtiö arvioi keskiviikkona sekä liikevaihtonsa että liikevoittonsa supistuvan merkittävästi tänä vuonna.

Toimitusjohtaja Jukka Moision mukaan sota kuluvan vuoden tulokseen erityisesti kolmannelta vuosineljännekseltä eli heinä–syyskuusta alkaen. Näillä näkymin renkaiden vienti Venäjältä ulkomaille päättyy pakotteiden takia heinäkuussa. Nokian Renkaiden suurin tehdas sijaitsee Pietarissa.

”Sodan lopullisia vaikutuksia toimintaamme on tässä vaiheessa mahdotonta arvioida. Pakotteilla on merkittävä vaikutus kykyymme valmistaa renkaita Venäjällä sekä myydä renkaita Venäjällä ja Keski-Euroopan alueella”, Moisio sanoo osavuosikatsauksessa.

Yhtiö kertoo vauhdittavansa suunnitelmiaan investoida uuteen tuotantokapasiteettiin Euroopassa ja jatkaa tuotantokapasiteettinsa kasvattamista tehtaillaan Nokialla Suomessa ja Daytonissa Yhdysvalloissa.

Lue lisää: Nokian Renkaat lähes tuplaa tuotantonsa Nokialla – henkilöauton renkaita aiotaan valmistaa 5 miljoonaa jo ensi vuonna

Investointeja tuotantoon

Kaikki merkit viittaavat siihen, että ratkaisua Pietarin-tehtaan tuotannon korvaamiseen täysimääräisesti uudella tuotantokapasiteetilla Euroopassa ei tulossa piakkoin. Viime vuonna Venäjän osuus Nokian Renkaiden liikevaihdosta oli 20 prosenttia. Yhtiön henkilöautonrenkaista 80 prosenttia valmistettiin Venäjällä.

Venäjällä valmistettujen renkaiden raaka-aineista puolet tuotiin Venäjälle maan ulkopuolelta. Raaka-aineiden saatavuus ja niiden logistiikka vaikuttavat merkittävästi Nokian Renkaiden mahdollisuuksiin jatkaa tuotantoaan Venäjällä.

Sodan takia yhtiö on keskeyttänyt investoinnit tuotantoonsa Venäjällä ja lopettanut raskaiden ajoneuvojen renkaiden myynnin ja viennin. Vaarana on, että Venäjän asevoimat voisivat periaatteessa hyödyntää raskaita renkaita.

Yhtiö painotti osavuosikatsauksessaan, että se ei ole koskaan myynyt renkaita Venäjän armeijalle, eikä Venäjän valtio ole sen asiakas.

Hinnankorotukset vauhdittivat tulosta

Synkistä näkymistä huolimatta Nokian Renkaiden liiketoiminta sujui alkuvuonna suotuisasti. Yhtiön liikevaihto oli tammi–maaliskuussa 417 miljoonaa euroa ja oikaistu liikevoitto 67 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta 22 prosenttia ja liikevoitto 32 prosenttia.

Tulos oli odotuksia huomattavasti parempi, arvioi Inderesin analyytikko Joonas Korkiakoski. Tammi–helmikuu ja iso osa maaliskuuta olivat yhtiölle hänen mukaansa vielä enemmän tai vähemmän ongelmattomia. ”Ongelmat näkyvät enemmänkin tästä eteenpäin ja varsinkin vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.”

Ensimmäiset pakotteet tulivat maaliskuun puolella ja alkoivat vaikuttaa siihen, miten Venäjälle saatiin tuotua tavaraa muista maista. Viimeisten pakotteiden myötä Venäjältä ei saa Korkiakosken mukaan viedä renkaita Euroopan unionin alueelle, ja se on yhtiölle aika iso isku. Pakotteessa on kolmen kuukauden siirtymäaika, joten renkaiden vienti Eurooppaan loppuu heinäkuusta eteenpäin.

Jälkimmäinen vuosipuolisko tulee olemaan Nokian Renkaille todella vaikea, arvioi Korkiakoski. Toisaalta yhtiön toimintaympäristö on Korkiakosken mukaan muuttunut sodan myötä niin hurjasti, että tulevia kvartaaleja on vaikea ennustaa. ”Itse odotin, että olisi saatu jotain lisätietoa uusista, mahdollisista investoinneista.”

Juttua päivitetty 27.4.2022 kello 19.07: Lisätty Joonas Korkiakosken haastattelu.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut