Aamulehti seurasi keskiviikon tulospäivää: Nokian Renkaat varoittaa liikevaihdon ja liikevoiton merkittävästä vähenemisestä, liikevaihtoaan kasvattaneella Robitilla tappiollinen alkuvuosi

Lukuisat suuryritykset ovat kertoneet tuloksistaan vappua edeltävällä viikolla. Nokian Renkaiden lisäksi joukossa oli keskiviikkona suomalaisyrityksistä muun muassa Finnair. Aamulehti seurasi tulosuutisia tässä artikkelissa.

Viime vuonna Venäjän-markkinoiden osuus Nokian Renkaiden liikevaihdosta oli noin 20 prosenttia.

27.4. 7:55 | Päivitetty 27.4. 16:22

Lukuisat suomalaiset suuryritykset julkaisivat keskiviikkona osavuosikatsauksensa. Suurin huomio kiinnittyi Nokian Renkaisiin, jota Venäjän hyökkäys Ukrainaan koettelee rankasti yhtiön Pietarin lähellä sijaitsevan tehtaan vuoksi.

Viime vuonna noin 80 prosenttia Nokian Renkaiden valmistamista henkilöautonrenkaista valmistettiin Venäjällä. Venäjän markkinoiden osuus Nokian Renkaiden liikevaihdosta oli noin 20 prosenttia.

Suurin osa Venäjällä valmistetuista renkaista on mennyt vientiin. EU:n asettamat pakotteet kieltävät renkaiden tuonnin Venäjältä EU:hun ja tiettyjen raaka-aineiden viennin EU:sta Venäjälle sekä rajoittavat kuljetuksia Venäjältä ja Venäjälle.

Muita osavuosituloksiaan julkaisevia yhtiöitä olivat keskiviikkona muun muassa Finnair, Kone, Konecranes, Cargotec, Valmet ja Kemira.

Finnairin oli määrä kertoa arvionsa, miten lentomatkailu kehittyy koronaepidemian helpottaessa. Konecranesin ja Cargotecin osavuosikatsauksissa kiinnosti etukäteen eniten se, mitä yhtiöt suunnittelevat jatkossa fuusion kariuduttua Britannian kilpailuviranomaisten vastustukseen.

Robit: liikevaihto kasvoi, tulos tappiollinen

Lempääläläisen porakalustovalmistajan Robitin kasvu jatkui vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Liikevaihto kasvoi vertailukauteen nähden 14,2 prosenttia ja oli 26,3 miljoonaa euroa tammi–maaliskuussa.

Katsauskauden tulos oli -0,8 miljoonaa euroa. Tulos heikkeni vuodentakaisesta 0,4 miljoonasta eurosta peräti 280 prosenttia, ja kannattavuus jäi yhtiön tavoitteesta. ”Toimenpiteet tilanteen korjaamiseksi ovat meneillään”, yhtiön toimitusjohtaja Arto Halonen sanoo tiedotteessa.

Kannattavuutta rasittivat Robitin mukaan kustannusinflaatio sekä korkealla tasolla pysyneet rahtikustannukset. Hinnankorotukset eivät vielä ensimmäisellä vuosineljänneksellä kompensoineet kohonneita kustannuksia vaan valtaosa korotusten vaikutuksesta siirtyy toiselle vuosineljännekselle.

Maaliskuu oli yhtiön historian paras laskutuskuukausi. Koko vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yhtiön saamat tilaukset kasvoivat 21,0 prosenttia. Kasvu jatkui vahvana erityisesti top hammer -liiketoiminnassa, joka sisältää kallionporauksessa käytettävät kulutusosat ja tunnelin tuentaporaukseen tarkoitetut putkitusterät.

Yhtiö ei toistaiseksi ota vastaan uusia vientitilauksia Venäjältä ja Valko-Venäjältä, joiden osuus oli alle kahdeksan prosenttia yhtiön liikevaihdosta tilikaudella 2021.

Lue lisää: Lempääläläisen porakalusto­valmistaja Robitin liikevaihto kasvoi, mutta tulos oli tappiollinen

Nokian Renkaat varoittaa sodan seurauksista

Ajoneuvojen renkaita valmistava Nokian Renkaat arvioi, että Ukrainan sota ja siitä johtuvat pakotteet aiheuttavat merkittävää epävarmuutta yhtiö toimintaympäristöön.

Yhtiön mukaan liikevaihto ja liikevoitto supistuvat merkittävästi tänä vuonna.

”Suuresta epävarmuudesta ja muuttuvasta toimintaympäristöstä johtuen sodan lopullisia vaikutuksia toimintaamme on tässä vaiheessa mahdotonta arvioida. Pakotteilla on merkittävä vaikutus kykyymme valmistaa renkaita Venäjällä sekä myydä renkaita Venäjällä ja Keski-Euroopan alueella”, sanoo toimitusjohtaja Jukka Moisio osavuosikatsauksessa.

YHTIÖ kertoo vauhdittavansa suunnitelmiaan investoida uuteen tuotantokapasiteettiin Euroopassa ja jatkaa tuotantokapasiteettinsa kasvattamista tehtaillaan Nokialla Suomessa ja Daytonissa Yhdysvalloissa.

Nokian Renkaiden suunnitelmana on, että Pohjoismaissa myytävät renkaat valmistetaan tulevaisuudessa Nokialla ja Pohjois-Amerikassa myytävät renkaat Daytonissa sekä Nokialla.

Lue lisää: Nokian Renkaiden tulos yllätti analyytikon: ”Ongelmat näkyvät enemmänkin tästä eteenpäin” – Yhtiö varoittaa liikevaihdon ja liikevoiton merkittävästä vähenemisestä Venäjän hyökkäyssodan takia

Cargotecin paransi tulostaan neljänneksellä

Konepajayhtiö Cargotec on parantanut alkuvuonna tulostaan. Yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 26 prosenttia viime vuoden vastaavasta jaksosta ja oli nyt 65 miljoonaa euroa. Liikevaihto puolestaan kasvoi 17 prosenttia ja oli 851 miljoonaa.

Cargotecin toiminta on alkuvuonna kärsinyt koronapandemiaan liittyvistä vaikeuksista toimitusketjuissa ja logistiikassa, mikä on nostanut myös inflaatiotasoa. Venäjän sota on puolestaan hankaloittanut komponenttien saatavuutta ja kiihdyttänyt niin ikään inflaatiota.

Cargotecin saamat tilaukset kasvoivat alkuvuonna kaksi prosenttia.

Koneen tulos jäi hieman odotuksista, tilausten määrä kasvoi

Hissejä ja liukuportaita valmistava Kone kertoo oikaistun liikevoittonsa heikentyneen 196,5 miljoonaan euroon viime vuoden tammi–maaliskuun 249,8 miljoonasta eurosta.

Saatujen tilausten arvo kasvoi 16,7 prosenttia 2,42 miljardiin euroon edellisvuoden 2,1 miljardista eurosta. Liikevaihto kasvoi viisi prosenttia 2,44 miljardiin euroon.

Vara Researchin kokoaman konsensusennusteen mukaan Koneelta odotettiin 226 miljoonan euron oikaistua liikevoittoa. Saatujen tilausten arvon odotettiin kasvaneen 2,16 miljardiin euroon.

”Kysyntäympäristö oli suotuisa kaikkialla muualla paitsi Kiinan uuslaitemarkkinalla, jossa likviditeettirajoitteet johtivat aktiviteetin laskuun. Positiivista markkinasentimenttiä kuitenkin varjosti Venäjän järkyttävä hyökkäys Ukrainaan”, toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth sanoo tulostiedotteessa.

Kiinan koronarajoitukset ovat lisänneet epävarmuutta entisestään, Ehrnrooth sanoo.

Kone täsmentää liiketoimintanäkymiään vuodelle 2022. Kone arvioi liikevaihdon kasvun olevan 2–5 prosenttia vuonna 2022 vertailukelpoisin valuuttakurssein verrattuna vuoden 2021 liikevaihtoon. Aiemmin odotus oli 2–7 prosentin kasvu liikevaihtoon.

Oikaistun liikevoiton arvioidaan olevan 1,2–1,3 miljardia euroa olettaen, että valuuttakurssit pysyisivät huhtikuun 2022 tasolla. Valuuttakursseilla arvioidaan olevan liikevoittoon noin 70 miljoonan euron positiivinen vaikutus.

Liiketoimintanäkymien toteutuminen edellyttää Koneen mukaan Kiinan koronavirusrajoitusten purkamista toisella vuosineljänneksellä sekä nopeaa elpymistä sen jälkeen.

Työeläkeyhtiö Elon tuotot jäivät pakkaselle alkuvuonna

Työeläkeyhtiö Elon sijoitustuotot jäivät alkuvuonna 1,9 prosenttia pakkaselle tammi–maaliskuussa, kun yhtiö viime vuonna ylsi samalla jaksolla 3,9 prosentin tuottoon.

Sijoitusten markkina-arvo oli maaliskuun lopulla 28,8 miljardia ja vakavaraisuusaste 126 prosenttia.

Sijoitusmarkkinoilla on alkuvuonna tapahtunut käänne synkempään suuntaan, kun kiihtyvä inflaatio, rahapolitiikan kiristyminen ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan painoivat näkymiä. Sota Ukrainassa ja talouspakotteet ovat heikentäneet talouskasvun edellytyksiä etenkin Euroopassa, yhtiö arvioi.

Toimitusjohtaja Carl Petterssonin mukaan vuosi alkoi optimistisesti, mutta tunnelma synkkeni nopeasti sekä taloudessa että sijoitusmarkkinoilla.

"Sota vaikuttaa valitettavasti erityisellä voimalla myös useisiin suomalaisiin yrityksiin. Vaikka Suomen taloudellinen riippuvuus Venäjän kaupasta on jatkuvasti pienentynyt, on meillä sekä suuria että pienempiä yrityksiä, joiden liikevaihdosta tai hankinnoista iso osa tulee Venäjältä. Tilanne on hyvin huolestuttava”, Pettersson sanoi tiedotteessa.

Elon arvion mukaan sekä maailmantalouden että sijoitusmarkkinoiden näkymä on hyvin epävarma. Pitkittyessään Ukrainan sota kiihdyttää inflaatiota energian, ruuan ja muiden raaka-aineiden voimakkaan kallistumisen seurauksena. Samalla koronan aiheuttamat tuotanto- ja toimitusvaikeudet aiheuttavat ongelmia globaaliin talouteen ja ylläpitävät inflaatiota.

Telia kasvoi maltillisesti – Suomessa haetaan liiketoimintaan käännettä

Teleyhtiö Telian oikaistu käyttökate nousi tammi–maaliskuussa 0,3 prosenttia 7,2 miljardiin kruunuun (690 miljoonaan euroon) samalla kun liikevaihto nousi runsaalla 2,1 prosentilla 21,8 miljardiin kruunuun.

Toimitusjohtaja Allison Kirkby totesi katsauksessaan, että käänteen aikaansaaminen Suomen liiketoiminnassa on Telialle erittäin tärkeä tavoite tänä vuonna. Alkuvuonna näkyi myönteisiä merkkejä, mutta työtä on vielä paljon edessä. Kirkbyn mukaan parannusta tarvitaan muun muassa verkkojen laadussa, tuotemerkkejä koskevissa mielikuvissa ja kustannustehokkuudessa.

Finnair aloittaa kustannussäästöohjelman

Finnair aloittaa uuden kustannussäästöohjelman, jolla haetaan 60 miljoonan euron pysyviä säästöjä. Yhtiön tulos oli alkuvuonna 133 miljoonaa euroa tappiollinen.

Lue lisää: Finnair käynnistää uuden säästöohjelman – lentoyhtiö aikoo painottaa aiempaa enemmän yhteyksiä länteen

Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan toimitusjohtajan mukaan ”rajalliset” vaikutukset Kemiran tulokseen

Kemiran liikevaihto kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yli 768 miljoonaan euroon, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Kemiran liikevoitto puolestaan oli 62,2 miljoonaa euroa.

Kysyntä loppumarkkinoilla pysyi Kemiran toimitusjohtaja Jari Rosendalin mukaan hyvänä epävarmasta geopoliittisesta tilanteesta huolimatta.

”EU:n viides pakotepaketti julkistettiin 9.4.2022, ja se sisältää myös suurimman osan Kemiran tuotteista”, Rosendal kertoo yhtiön tiedotteen mukaan. ”Venäjä on meille suhteellisen pieni markkina: sen osuus Kemiran myynnistä oli noin kolme prosenttia vuonna 2021. Ukrainan sodan vaikutukset ensimmäisen neljänneksen tulokseemme olivat rajalliset, ja vuoden alku oli vahva.”

Fuusiopettymyksen kokeneen Konecranesin tulos jäi odotuksista

Hiljattain fuusiopettymyksen kokeneen Konecranesin tulos jäi markkinoiden odotuksista. Yhtiö kertoi keskiviikkoaamuna liikevaihtonsa jääneen 672 miljoonaan euroon, kun markkinat odottivat siltä noin 781 miljoonan euron liikevaihtoa.

Myös yhtiön liikevoitto jäi kauas odotuksista. Konepajayhtiö Konecranesin oikaistu liikevoitto tammi–maaliskuussa oli 37 miljoonaa euroa. Se laski yli viidenneksellä viime vuodesta.

Cargotecin ja Konecranesin yritysfuusio peruuntui maaliskuun lopussa. Yhtiöt kertoivat tuolloin, että Britannian kilpailuviranomainen on estänyt yhtiöiden yhdistymisen. Cargotec ja Konecranes ovat molemmat erikoistuneet järjestelmiin ja koneisiin, joilla liikutellaan raskaita tavaroita.

Pilvipalvelut vahvistivat Microsoftin tulosta

Pilvipalveluiden jatkunut kysyntä on vahvistanut jälleen Microsoftin tulosta, ohjelmistojätti kertoo sijoittajakirjeessään. Yhtiön tulos oli tammi–maaliskuussa koholla kahdeksan prosenttia vuoden takaisesta ja oli kasvanut 16,7 miljardiin Yhdysvaltain dollariin. Microsoftin liikevaihto puolestaan kasvoi 18 prosentilla ollen 49,4 miljardia.

Talouslehti Financial Timesin mukaan Microsoftin Azure-pilvipalvelun kasvu nosti yhtiön liikevaihdon ja tuloksen alkuvuonna markkinaennusteiden yläpuolelle. Yhtiö on aiemminkin hyötynyt siitä, että työnteko, opiskelu ja ostaminen ovat siirtyneet koronaviruspandemian vuoksi enenevässä määrin verkkoon. Microsoftin serverituotteiden ja pilvipalveluiden liikevaihto kasvoi vuoden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon nähden 32 prosentilla.

Merkittävimpänä vetojuhtana toimivat Azure ja muut pilvipalvelut, joiden kohdalla liikevaihto oli loikannut 49 prosenttia vuoden takaista korkeammaksi.

Financial Timesin mukaan Microsoftia on kritisoitu aiemmin siitä, kuinka viime aikojen lisensointimuutokset ovat nostaneet kustannuksia asiakkailla, jotka käyttävät yhtiön ohjelmistoja kilpailevilla pilvialustoilla. Microsoftin menestys pilvipalveluiden saralla on nakertanut lehden mukaan verkkokauppajätti Amazonin asemaa markkinajohtajana oman Amazon Web Services (AWS) -alustansa kanssa.

Washingtonin Redmondissa majailevan Microsoftin julkaisemien tuoreiden tulosten perusteella pandemian aikana räjähdysmäisesti kasvanut pc-myynti on jossain määrin vähentynyt ja yhtiön Windows-tuotteet ovat menneet niin ikään hieman aiempaa heikommin kaupaksi. Financial Timesin mukaan yhtiön pc- ja pelitoimintojen liikevaihdossa kasvua oli nyt 11 prosenttia ja liikevaihto asettui 14,5 miljardin dollarin paikkeille.

Googlen emoyhtiön osavuositulos jäi markkinaodotuksista

Teknologiayhtiö Googlen emoyhtiö Alphabetin voitto ensimmäisellä vuosineljänneksellä jäi markkinaodotuksista. Yhtiö teki voittoa lähes 16,5 miljardia dollaria, mikä on yli miljardi dollaria vähemmän kuin vuosi sitten. Yhtiön osake lähti tulosjulkistuksen jälkeen yli kolmen prosentin laskuun.

Alphabetin liikevaihto kasvoi 23 prosenttia yli 68 miljardiin dollariin. Yhtiön toimitusjohtaja Sundar Pichai sanoi tulostiedotteessa, että alkuvuoden aikana yhtiön hakukone- ja pilvipalveluliiketoiminta oli voimakkaassa kasvussa. Lisäksi yhtiö on jatkanut voimakkaasti investointeja tuotteisiin ja palveluihin.

”Olemme tyytyväisiä ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihdon 23 prosentin kasvuun verrattuna edelliseen vuoteen”, Alphabetin talousjohtaja Ruth Porat kommentoi.

Googlen mainostulot kasvoivat vuoden ensineljänneksellä lähes 55 miljardiin dollariin, kun vuotta aiemmin mainostuloja kertyi vastaavalla ajalla lähes 45 miljardia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut