Jättikauppa vahvistui: Elon Musk osti Twitterin 44 miljardilla dollarilla

Twitter vahvisti maanantai-illalla Muskin yrityskaupan Twitteristä. Yrityskauppa merkitsee sitä, että Twitter poistuu pörssistä.

Elon Musk kuvattiin 22. maaliskuuta 2022.

25.4. 22:16 | Päivitetty 25.4. 22:56

Sosiaalisen median pikaviestipalvelu Twitter on myyty Teslan toimitusjohtaja, miljardööri Elon Muskille 44 miljardilla dollarilla. Twitter tiedotti yrityskaupasta maanantai-iltana Suomen aikaan.

Musk osti Twitteristä yhdeksän prosentin osuuden 4. huhtikuuta. Hän kieltäytyi hallituspaikasta, koska se olisi rajoittanut hänen omistusosuutensa korkeintaan 15 prosenttiin.

Musk tarjoaa Twitterin osakkeenomistajille 54,20 dollaria osaketta kohden. Musk aikoo maksaa kauppasumma käteisellä. Yrityskauppa merkitsee sitä, että Twitter poistuu pörssistä.

Twitterin mukaan Musk on saanut yrityskaupalle 25,5 miljardin dollarin velka- ja lainarahoituksen.

Rahoitus vakuutti osakkeenomistajat

Twitter aloitti sunnuntaina neuvottelut Muskin kanssa tämän tekemästä ostotarjouksesta. Uutistoimistot Bloomberg ja Reuters kertoivat aiemmin maanantaina, että kaupasta voidaan kertoa jo maanantaina.

Aiemmin useat mediat kertoivat, että neuvottelujen alkaminen ei tarkoita sitä, että yrityskauppa olisi tapahtumassa. Twitterin kerrottiin haluavan selvittää mahdollisuudet myydä osakkeet Muskille yhtiötä hyödyttävin ehdoin.

Musk tarjosi Twitteristä toissa viikolla 43 miljardia dollaria eli noin 38 miljardia euroa. Viime viikolla Musk varmisti myös rahoituksen mahdollista ostostaan varten, minkä kerrotaan vakuuttaneen monet osakkeenomistajista.

Neuvotteluista ovat kertoneet useat kansainväliset mediat, kuten Wall Street Journal, uutistoimisto Reuters ja Bloomberg nimettömien lähteiden perusteella. Lähteiden mukaan osa Twitterin osakkeenomistajista kääntyi kannattamaan Muskin tarjousta tutustuttuaan sen yksityiskohtiin.

Twitter ei ole kommentoinut tietoja neuvotteluista. Wall Street Journal kertoi, että sopimus voi syntyä jo tällä viikolla.

Twitterin toiseksi suurimman osakkeenomistajan Muskin kerrotaan tavanneen Twitterin muita osakkeenomistajia neuvottelujen alkamista edeltävinä päivinä. Hän on yrittänyt vakuuttaa omistajat tarjouksensa houkuttelevuudesta. Osa omistajista onkin kehottanut Twitteriä selvittämään yrityskaupan potentiaalin.

Hallitus teki täyskäännöksen

Twitterin ostettuaan Musk aikoo viedä sen pois pörssistä, jotta se voi kasvaa ja kehittyä ”todelliseksi sananvapauden alustaksi”.

Lähteiden mukaan Twitter on halunnut selvittää muun muassa Muskiin kohdistuvien Yhdysvaltojen arvopaperi- ja pörssikomission (SEC) tutkintojen mahdolliset riskit kaupan toteutumiselle. Lisäksi Twitter on selvitellyt merkittävien liiketoimintamaidensa viranomaisten mahdollista suhtautumista kauppaan.

Twitterin hallitus teki myyntipäätöksessään täyskäännöksen, sillä se hyväksyi taannoin suunnitelman, jonka tarkoituksena oli suojata yhtiötä Muskin valtausyritykseltä.

Twitterin hallitus on näkyvästi vastustanut Muskin aikeita aiemmin. Toissa perjantaina, vuorokausi Muskin julkistaman ostotarjouksen jälkeen Twitterin hallitus hyväksyi yksimielisesti suunnitelman, jonka tarkoitus oli suojata yhtiötä Muskin valtausyritykseltä.

”Myrkkypilleriksi” kutsutun järjestelyn mukaan valtausta vastustaville osakkeenomistajille annetaan mahdollisuus ostaa alennettuun hintaan lisää yhtiön osakkeita, jos jokin ulkopuolinen taho hankkii itselleen vähintään 15 prosenttia Twitterin osakekannasta vastoin hallituksen tahtoa.

Tällainen suunnitelma ei estäisi Muskin suunnitelmaa toteutumasta, mutta se nostaisi yhtiön valtaamisen kustannuksia huomattavasti.

Reutersin lähteiden mukaan Twitterin omistajapohjassa on tapahtunut muutoksia sen jälkeen kun Musk kertoi ostotarjouksestaan. Yksityissijoittajien omistusosuus osakkeista on kasvanut 20 prosentista 22 prosenttiin.

Twitter julkistaa osavuosikatsauksensa torstaina, jolloin sen odotetaan viimeistään ottavan virallisesti kantaa ostotarjoukseen.

Tämä oli päivittyvä uutinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut