Paperiliiton hallitus hylkäsi sovintoesitykset UPM:n työkiistassa

Sovintoesitykset koskevat neljää UPM:n viidestä liiketoiminta-alueesta.

Sovintoesitykset koskevat muun muassa Tampereen Tesomalla toimivaa UPM Raflatacia. Kuva on otettu vuonna 2016.

14.4. 6:53 | Päivitetty 14.4. 10:27

STT, Aamulehti

Paperiliiton hallitus on yksimielisesti päättänyt hylätä UPM:n työriidassa saadut neljä sovintoesitystä. Esitykset kattoivat vasta puolet UPM:n paperiliittolaisista työntekijöistä, joten liiton hallitus katsoi, ettei kattavuus riitä.

Sovittelija Leo Suomaan sovintoesitykset koskivat UPM:n liiketoiminta-alueista sellua, erikoispapereita, tarroja ja biopolttoaineita. Painopapereista sovintoesitystä ei ollut annettu.

Paperiliiton hallitus päätti lisäksi pidentää lakkoa kahdella viikolla eli 14. toukokuuta asti, ellei sopua synny sitä ennen.

”UPM ajoi itsensä nurkkaan rajujen tavoitteittensa takia eikä näytä perääntyvän, vaikka lakko on kestänyt 104 päivää, toimipaikkojen alkuvuoden tulos jää nollaan ja asiakkaat kärsivät materiaalipulasta”, sanoi Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala tiedotteessa.

”Paperiliitto ei tavoittele päättynyttä paperiteollisuuden työehtosopimusta parempia työehtoja, ja palkankorotustavoite on yleisen linjan mukainen. Muihin metsäyhtiöihin verrattuna UPM:n haluttomuus sopia on johtanut siihen, että yhtiön työntekijät ovat joutuneet työnantajan täysin kohtuuttoman periaatteellisen ajojahdin kohteeksi”, Vanhala jatkoi.

Pirkanmaalla sovintoesitys koskee siis tarraliiketoimintaa Tampereella sekä erikoispaperiliiketoimintaa Valkeakoskella.

Painopaperit hankala pala

UPM:n paperiliittolaiset pääluottamusmiehet vaativat keskiviikkona avoimessa kirjeessä painopaperiyksikköä koskevien neuvottelujen jatkamista pikimmiten. Vastausta kirjeeseen ei ole saatu. Paperiliiton mukaan muita sovintoesityksiä ei olisi tarvinnut hylätä, jos ratkaisu olisi saatu myös painopapereissa.

Lue lisää: Paperiliitto keskeytti sovintoesityksiä käsittelevän kokouksensa – jatkuu torstaina: tästä kuukausien kiistassa on kyse

Lakko koskee 12 toimipaikalla kaikkiaan noin 2 000:ta Paperiliiton jäsentä.

UPM haluaa, että sopimukset ovat liiketoimintakohtaisia. Paperiliitto tavoitteli samantapaista yrityskohtaista sopimusta kuin Stora Ensossa ja Metsä Groupissa.

Liitto on kuitenkin suostunut neuvottelemaan liiketoimintakohtaisista sopimuksista, mutta pyrkii siihen, että sopimukset astuisivat voimaan samanaikaisesti kaikilla liiketoiminta-alueilla.

UPM:n lakko on johtanut muun muassa siihen, että suomalaisella lehdistöllä on niukkuutta paperista.

Päivitys 14.4.2022 kello 10.01 ja 10.27: Päivitetty artikkeliin tieto siitä, että Paperiliitto hylkäsi sovintoesitykset. Täydennetty uutista kello 10.27.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut