Valtiovarainministeriö arvioi tämän vuoden talouskasvun hidastuvan ja hintojen nousevan aiemmin ennustetusta

Ministeriö pudotti arviotaan bruttokansantuotteen kasvusta tänä vuonna noin 1,5 prosenttiin ja arvioi hintojen nousun kiihtyvän neljään prosenttiin. Muun muassa energian hintojen nousu voi kuitenkin tehdä näkymästä tätäkin heikomman.

Valtiovarainministeriö ylijohtaja, osastopäällikkö Mikko Spolander.

13.4. 10:24 | Päivitetty 13.4. 12:21

Bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna noin 1,5 prosenttia ja ensi vuonna 1,7 prosenttia, arvioi valtiovarainministeriö (VM). Näkymä on kuitenkin sumuinen muun muassa Venäjän Ukrainaan aloittaman suurhyökkäyksen seurauksena.

Ennusteen osumistarkkuuteen vaikuttaa nyt pakotepolitiikka ja muun muassa siitä seuraava mahdollinen energian hintojen nousu. Ministeriön mukaan kasvu voisikin tänä vuonna pahimmillaan hidastua jopa puolen prosentin tuntumaan.

VM:n ylijohtaja, kansantalousosaston osastopäällikkö Mikko Spolander toi tiedotustilaisuudessa esille, että kyse on nyt myös arvokeskustelusta ja siitä, kuinka paljon Euroopan turvallisuudesta ollaan valmiita maksamaan.

”Viime kädessä fossiilisen energian hinta tuki fossiilisen energian kysyntää ja pelasi Venäjän sotatoimien rahoittamisen pussiin, mikä ei ole hyvä asia”, hän sanoi.

Edellisessä taloudellisessa katsauksessaan joulukuussa valtiovarainministeriö arvioi, että bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 3 prosenttia eli muutos edelliseen ennusteeseen on merkittävä.

Inflaation eli hintojen nousun ministeriö arvioi kiihtyvän tänä vuonna jopa 4 prosenttiin, mutta tiedotustilaisuudessa inflaation arvioitiin voivan kuitenkin kiihtyä jopa 7 prosenttiin. Myös hintojen nousun kehittymiseen vaikuttavat pakotteet ja erityisesti siitä seuraavat muutokset energian hintaan.

Inflaatiovauhdin ministeriö odottaa hidastuvan vuonna 2023.

Pakotepolitiikka vaikuttaa hintoihin

Muun muassa Spolander toi esille, että talouden kehittymiseen on nyt olemassa erilaisia skenaarioita. Nykyinen ennuste on laadittu tämän hetken pakotteiden mukaisesti.

”Riskit ovat suuret perusskenaariossa ja vielä suuremmat epäsuotuisassa skenaariossa”, Spolander sanoi.

Toinen keskeinen talouden ennustaja eli Suomen Pankki arvioi maaliskuussa talouskasvun asettuvan tänä vuonna 0,5–2 prosenttiin ja inflaation 4–5 prosenttiin. Sodan pitkittyminen veisi taloutta Suomen Pankin näkemyksen mukaan kohti puolen prosentin kasvunäkymää.

Päivitys 13.4.2022 kello 11.43: Suora lähetys on päättynyt. Artikkelia on täydennetty valtiovarainministeriön ennusteella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut