Sijainti Venäjän naapurissa on Suomelle maariski, jonka pelätään teilaavan tulevia investointeja – näin se voi vaikuttaa

Toistaiseksi maariski ei näy investointien määrässä.

Maaliskuussa 2020 Suomen ja Venäjän rajalla, Nuijamaan rajanylityspaikalla, jonotettiin rajanylitykseen.

13.4. 6:00

Aamulehti

Suomen sijainnin Venäjän naapurissa pelätään vievän tulevaisuudessa potentiaalisia investointeja Pirkanmaalta.

Tampereen kauppakamarin johtaja Markus Sjölund sanoo, että käytännössä niin sanottu maariski voisi konkretisoitua kilpailutilanteessa, jossa investointi olisi aiemmin voitettu täpärästi Pirkanmaalle. Investointikilpailussa toiseksi jäänyt maa, jolla ei ole yhteistä 1 300 kilometrin rajaa Venäjän kanssa, voi jatkossa näyttäytyä turvallisempana investointikohteena.

”Erityisesti tämä pätee täällä oleviin ulkomaalaisiin yrityksiin, joilla on Euroopassa muuallakin yksiköitä kuin Pirkanmaalla”, Sjölund sanoo.

Kansainvälisten yritysten paikalliset johtajat ovat Sjölundin mukaan tehneet tärkeää työtä onnistuessaan kääntämään kilpailuja investoinneista Pirkanmaan eduksi. Vielä on hänen mukaansa vaikea arvioida, miten paljon työ vaikeutuu Venäjän hyökkäyksen seurauksena.

Markus Sjölund kuvattiin lokakuussa 2016.

Kilpailuedut pysyvät

Toistaiseksi merkkejä Pirkanmaalle suuntautuvien investointien perumisista Venäjän hyökkäyksen vuoksi ei ole, mutta yritykset ovat asiasta huolissaan.

Venäjän hyökkäyksen jälkeen yritykset ovat kertoneet muun muassa tilanteista, joissa asiakkaat ovat peruneet matkojaan Eurooppaan. Sjölund kertoo kuulleensa myös työntekijöitä Suomeen maailmalta välittävän henkilöstöyrityksen saaneen kyselyjä Suomen turvallisuudesta.

Sjölundin mukaan on vaikea arvioida, miten suuri vaikutus maariskillä voi olla investointitasoon. Pirkanmaan kilpailuetuja ovat Sjölundin mukaan jatkossakin vahva teknologiaosaaminen sekä ennustettava ja vakaa yhteiskunta.

Sjölund arvioi, että jatkossa yritysten on viestittävä entistä selkeämmin maan hyvistä puolista. ”Positiivisen maabrändin rakentaminen on lopulta samanlaista kuin yritysbrändin. Se kestää kauan, mutta voi muuttua negatiiviseksi hyvin nopeasti.”

Investoinnit vuosien projekteja

Myös Business Finland on tunnistanut ulkomaisiin investointeihin liittyvän maariskin.

Annabella Polo Business Finlandista kertoi ajankohtaiskatsauksessa tiistaina, että Suomen turvallisuus on teema, joka on noussut esiin ulkomaisessa mediassa ja keskusteluissa asiakkaiden kanssa.

Polo huomauttaa, että kansainväliset investoinnit ovat kuitenkin aikaa vieviä, jopa vuosien prosesseja. Tilastoissa ei toistaiseksi näy kansainvälisten investointien tason muutosta.

Viime vuonna Suomeen tuli Invest in Finlandin seurannan mukaan 331 uutta ulkomaista yritystä. Lähes 75 prosenttia yrityksistä investoi Suomeen yrityskaupoilla. Huhtikuun alkuun mennessä uusia investointeja on tehty 65.

Venäjä-riskiä hallinnoitu

Ennen Venäjän hyökkäystä kaikesta Suomen viennistä reilu viisi prosenttia suuntautui Venäjälle. Tavaroiden ja palvelujen viennin kokonaisarvo oli 98 miljardia euroa vuonna 2021.

Kirsi-Maarit Poljatschenko Business Finlandista sanoo, että moni yritys hallinnoi Venäjä-riskiään aktiivisesti jo Krimin valtauksen jälkeen. Ennen sitä Suomen ulkomaankaupasta 16 prosenttia suuntautui Venäjälle.

”Vaikutus ei ole niin massiivinen kuin jos tämä kriisi olisi tapahtunut vuonna 2014”, Poljatschenko sanoo. ”Useimmilla yrityksillä on asiakkaita myös muilla vientimarkkinoilla.”

Yksittäiselle yritykselle vaikutukset voivat olla merkittäviä. Keskimäärin vaikutus vientiin on Poljatschenkon mukaan 10–20 prosenttia viennistä. ”Tarinat ovat erilaisia. Ei ole kahta samanlaista yritystä.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut