Venäjä luisuu vauhdilla kohti maksukyvyttömyyttä – nyt maa uhkaa länttä oikeustoimilla: ”Totta kai nostamme oikeusjutun”

Venäjä uhkaa ajautua maksukyvyttömyyteen ulkomaisten velkojensa kanssa, koska pakotteet eristävät maan kansainvälisistä maksujärjestelmistä.

Venäjän valtiovarainministeriö Anton Siluanov katsoo, että länsi pakottaa maan maksukyvyttömyyteen pakotteilla, jolloin Venäjä voi aloittaa oikeustoimet.

11.4. 11:04

Venäjä aikoo ryhtyä oikeustoimiin, jos länsi ajaa maan maksukyvyttömyyteen ulkomailta ottamiensa velkojen kanssa, ilmoitti Venäjän valtiovarainministeri Anton Siluanov Kremlin ohjauksessa olevassa Izvestia-sanomalehdessä maanantaina.

”Totta kai nostamme oikeusjutun, koska olemme tehneet kaikki tarvittavat toimet varmistaaksemme, että sijoittajat saavat maksunsa”, Siluanov sanoi sanomalehden haastattelussa Reutersin mukaan.

”Esitämme oikeudessa asiakirjat, jotka vahvistavat pyrkimyksemme maksaa sekä ulkomaisella valuutalla että ruplilla. Se ei tule olemaan helppo käsittely.”

Venäjä ei ole ajautunut maksukyvyttömyyteen ulkomaisten velkojensa kanssa sitten vuoden 1917 vallankumouksen, mutta maan 24. helmikuuta 2022 aloittama hyökkäyssota Ukrainassa on muuttanut tilanteen täysin.

Hyökkäyksen alkamisen jälkeen länsi on asettanut historiallisen tiukat talouspakotteet Venäjän painostamiseksi. Lännen pakotteet ovat käytännössä eristäneet Venäjän kansainvälisistä maksujärjestelmistä.

Esimerkiksi viime viikolla Venäjän maksukyvyttömyyden riski kasvoi, kun Venäjä kertoi maksaneensa erääntyviä valtionvelkojaan ruplissa, vaikka velka oli määrä maksaa Yhdysvaltojen dollareissa.

Venäjän talousministeriö sanoi keskiviikkona, että Venäjän oli pakko maksaa lainojaan ruplissa, koska nimeltä mainitsematon ulkomaalainen pankki ei suostunut käsittelemään Venäjän maksusuoritusta.

Venäjä myös sanoi aikovansa jatkaa maksujaan ruplissa niin kauan kuin sen ulkomaanvaluuttavarannot ovat pakotteiden takia jäädytettyjä.

Siluanov ei kertonut tarkempia yksityiskohtia siitä, millaisia vaihtoehtoja Venäjä harkitsee. Viime viikolla Siluanov totesi Venäjän tekevän kaiken mahdollisen varmistaakseen maksut.

”Jos maatamme vastaan nostetaan talous- ja rahoitussota, meidän on pakko reagoida samalla kun täytämme velvoitteemme”, Siluanov sanoi.

”Jos me emme saa tehdä sitä ulkomaisella valuutalla, teemme sen ruplilla.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut