Lähes kaikkien Suomen ja Venäjän välistä kauppaa käyvien yritysten liikevaihto supistuu Ukrainan sodan vuoksi

Suomalais-venäläisen kauppakamarin jäsenet lähtevät etsimään korvaavia markkinoita Ruotsista, Saksasta ja Yhdysvalloista.

11.4. 10:18 | Päivitetty 11.4. 12:03

Helsinki

Lähes kaikkien Suomen ja Venäjän välistä kauppaa käyvien yritysten liikevaihto supistuu Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vuoksi, kertoo Suomalais-venäläinen kauppakamari.

Kauppakamarin tekemän kyselyn vastaajista 87 prosenttia kertoo yrityksensä liikevaihdon supistuvan. Vastaajista kymmenesosa kertoo, ettei tilanteella ole vaikutusta liikevaihtoon.

36 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä, joilla on henkilöstöä Suomessa, vähentää henkilöstöään maassa hyökkäyksen vuoksi paljon tai jonkin verran. 62 prosenttia yrityksistä kertoi, että hyökkäyksellä ei ole vaikutusta henkilöstömäärään Suomessa.

54 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä, joilla on henkilöstöä Venäjällä, kertoo vähentävänsä henkilöstöä maassa paljon tai jonkin verran. 46 prosenttia näistä yrityksistä sanoi, ettei hyökkäyksellä ole vaikutusta henkilöstömäärään Venäjällä.

Korvaavia markkinoita etsitään

Suomalais-venäläisen kauppakamarin toimitusjohtajan Jaana Rekolaisen mukaan hyökkäyksen kielteinen vaikutus Venäjän-kauppaa tekeviin yrityksiin on ainakin lyhyellä aikavälillä merkittävä, sillä liikevaihdon menetys on korvattavissa vain osittain.

Kyselyn vastaajista 65 prosenttia uskoo, että yritys löytää tuotteilleen Venäjän korvaavat markkinat vain osittain. Kokonaan korvaavien markkinoiden löytymiseen uskoo 18 prosenttia, kun taas 16 prosenttia vastaajista ei usko korvaavien markkinoiden löytymiseen.

”Uusia markkinoita lähdetään toki hakemaan ja kiinnostus suuntautuu Ruotsiin, Saksaan ja USA:han. Myös venäjänkieliset markkinat Keski-Aasiassa kiinnostavat yrityksiä”, Rekolainen sanoo kauppakamarin tiedotteessa.

Suomalais-venäläisen kauppakamarin viime viikolla tekemään kyselyyn vastasi 141 Suomen ja Venäjän välistä kauppaa tekevän yrityksen edustajaa.

Suomen asema investointikohteena edelleen vakaa

Suomen asema investointikohteena ja yritysten toimintaympäristönä on edelleen vakaa Venäjän Ukrainaan kohdistamasta hyökkäyksestä huolimatta, arvioi valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera.

Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki viittaa kansainvälisten luottoluokittajien arvioihin Suomen tulevaisuudennäkymistä. Kotamäen mukaan luottoluokittajat eivät vaikuta olevan erityisen huolissaan Suomen luottokelpoisuudesta Venäjän rajanaapurina, kun sekä Fitch Ratings että S&P Global Ratings ovat pitäneet Venäjän hyökkäyksen jälkeen Suomen valtion luottoluokituksen ennallaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut