Nokian Renkaat lähes tuplaa tuotantonsa Nokialla – henkilöauton renkaita aiotaan valmistaa 5 miljoonaa jo ensi vuonna

Nokian Renkaat aikoo kasvattaa Nokian tehtaansa tuotantoa 3 miljoonasta henkilöauton renkaasta 5 miljoonaan vuonna 2023. Myös raskaiden renkaiden tuotanto kasvaa.

Nokian Renkaat kertoi maanantaina EU-pakotteiden iskevän yhtiöön kovaa. Pääkonttori Nokialla kuvattiin 24. maaliskuuta.

11.4. 8:33 | Päivitetty 11.4. 17:38

Aamulehti

Nokian Renkaat ilmoittaa vauhdittavansa suunnitelmiaan investoida uuteen tuotantokapasiteettiin Euroopassa.

”Jatkamme tuotantokapasiteetin kasvattamista tehtaillamme Nokialla Suomessa ja Daytonissa Yhdysvalloissa. Suunnitelmien mukaan Nokian Renkaiden Pohjoismaissa myytävät renkaat valmistetaan tulevaisuudessa Nokialla ja Yhdysvalloissa myytävät renkaat Daytonissa sekä Nokialla”, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Konserniviestintä- ja sijoittajasuhdejohtaja Päivi Antola kertoi Aamulehdelle, että yhtiö tavoittelee yli 5 miljoonan henkilöauton renkaan tuotantoa Nokialla vuonna 2023. Viime vuonna kapasiteetti oli noin 3 miljoonaa rengasta.

USA:n tehtaan tuotanto kasvaisi noin miljoonasta henkilöauton renkaasta 4 miljoonaan vuonna 2024.

Raskaiden renkaiden tuotantokapasiteetti kasvaa Nokialla vuoden 2024 loppuun mennessä noin kolmasosan viime vuoden tasosta. Tällöin kapasiteetti on 32 miljoonaa kiloa, kuten yhtiö määrän ilmoittaa.

Nokian tehtaan kapasiteetti on nytkin ollut täyskäytössä, Antola kertoi sähköpostitse.

Pietarin tehtaan vuosituotanto on ollut noin 17 miljoonaa rengasta. Sen korvaajiksi eivät Nokian ja Daytonan lisäykset vielä riitä.

Vaikeat pakotehaitat

Yhtiö myönsi maanantaiaamuna julkaisemassaan tiedotteessa, että yhtiöön kohdistetut Venäjä-pakotteet vaikeuttavat merkittävästi sen liiketoimintaa.

Euroopan Unioni asetti loppuviikosta Nokian Renkaita kohtaa uusia pakotteita, jotka kieltävät autonrenkaiden tuonnin Venäjältä EU:n alueelle. Pakotteet kieltävät myös monien renkaiden valmistuksessa tarvittavien raaka-aineiden viennin EU:sta Venäjälle ja rajoittavat kuljetuksia sekä Venäjältä että Venäjän sisällä.

”Uusilla pakotteilla on merkittävä vaikutus Nokian Renkaiden kykyyn valmistaa renkaita Venäjällä sekä myydä renkaita Venäjällä ja EU:ssa, erityisesti Keski-Euroopan alueella”, tiedotteessa korostetaan.

Lue lisää: EU:n pakotteet kielsivät kumituotteiden tuonnin Venäjältä – Nokian Renkaat epävarmoina, koskeeko kielto renkaita

Yhtiö on kertonut jo aiemmin, että Venäjä muodosti viime vuonna 20 prosenttia sen liikevaihdosta. Peräti 80 prosenttia Nokian Renkaiden henkilöautojen renkaista on valmistettu Venäjällä.

Pakotteet vaikeuttavat yhtiön toimintaa Venäjällä myös sitä kautta, että Venäjällä valmistettujen renkaiden raaka-aineista noin puolet on tuotu maan ulkopuolelta.

”Raaka-aineiden saatavuus ja niiden logistiikka tulevat vaikuttamaan merkittävästi yhtiön kykyyn jatkaa tuotantoa Venäjällä.”

Uudet renkaiden tuontirajoitteet eivät vaikuta Nokian Renkaiden raskaiden renkaiden liiketoimintaan, koska kaikki raskaat renkaat valmistetaan edelleen Suomessa. Raskaiden renkaiden vienti Venäjälle on lopetettu jo aiemmin.

”Emme ole koskaan myyneet renkaita Venäjän armeijalle, eikä Venäjän valtio ole asiakkaamme”, yhtiö muistuttaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut