Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat helmikuussa hieman yli neljä prosenttia

Eniten uudet tilaukset kasvoivat kemianteollisuudessa.

Stora Enson Oulun tehtaan kartonkilinjasto 23. helmikuuta 2022.

8.4. 8:39 | Päivitetty 8.4. 9:01

STT

Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat helmikuussa 4,1 prosenttia vuodentakaisesta, kertoi Tilastokeskus perjantaina. Tammi-helmikuun aikana tilaukset kasvoivat 14,6 prosenttia edellisvuodesta.

Yritykset saivat helmikuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla. Eniten uudet tilaukset kasvoivat kemianteollisuudessa, jossa tilausten arvo oli 22,9 prosenttia suurempi kuin edellisenä vuonna. Paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset kasvoivat 4,3 prosenttia ja metalliteollisuudessa 0,8 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan tilaukset ovat kasvaneet yhtäjaksoisesti viime vuoden helmikuusta lähtien.

Myös teollisuustuotanto on kasvanut. Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa 1,0 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Työpäiväkorjattu tuotanto oli puolestaan helmikuussa 3,8 prosenttia suurempi kuin viime vuoden helmikuussa. Tuotanto kasvoi lähes kaikilla päätoimialoilla verrattuna vuodentakaiseen.

”Teollisuus on pysynyt melko hyvässä vireessä”

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan teollisuuden tuotantoluvut kertovat, että Suomen teollisuus on pysynyt melko hyvässä vireessä. Uusien tilauksien virta ei ole hänen mukaansa kuitenkaan yhtä rohkaiseva.

”Jatkossa Venäjän hyökkäys Ukrainaan tekee näkymistä huomattavasti epävarmemman. Suomi menettää suurelta osin merkittävän vientimarkkinan, ja yritykset etsivät uusia ostajia hyödykkeilleen. Samaan aikaan talouskasvu hidastuu EU-maissa, mikä osaltaan vaikeuttaa vientiponnisteluja”, Kuoppamäki sanoo tiedotteessa.

Ekonomistin mukaan talouskasvu nojautuu alkuvuoden teollisuutta enemmän palvelusektorin varaan, sillä yhteiskunnan avautuminen mahdollistaa patoutuneen kulutuskysynnän nousun.

”Yleinen kustannustason nousu kuitenkin koettelee niin yritysten kannattavuutta kuin kotitalouksien ostovoimaa”, hän lisää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut