Työvoimaa rekrytoidaan nyt myös eläkeläisistä – Raha ei ole eläkeläisten päämotivaatio: ”Moni toteaa, että verkostot katosivat eläkkeelle jäämisen jälkeen”

Yritykset saavat eläkeläisistä kokenutta ja joustavaa työvoimaa. Eläkeläiset sen sijaan saavat lisätulojen lisäksi arkeen rutiineja ja sosiaalisia kontakteja.

Rekrytointiassistentti Ulla Huovinen Pirkanmaan osuuskaupasta esittelee kaupan alan työmahdollisuuksia Raija Koivulalle ja Mirja Acilille (oikella). Pian eläkkeelle jäävä Acil hakee töistä lisärahan lisäksi säännöllistä tekemistä elämään.

8.4. 7:43

Aamulehti

Erilaisilla rekrytointitapahtumilla pyritään yleensä houkuttelemaan esimerkiksi nuoria opiskelijoita, mutta Tampereen Pyynikillä sijaitsevassa Scandic Rosendahlin kokoussalissa järjestettävän työtorin kohderyhmänä on tällä kertaa eläkeläiset.

Tapahtuman taustalla olevan Eläkeliiton projektiasiantuntija Kari Hiltunen kertoo, että esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalle, kaupan alalle ja siivousalalle rekrytoidaan nyt myös eläkeläisiä.

Eläkeliiton teettämän kyselyn mukaan suurimmalle osalle työtä tekeville eläkeläisille motivaattori on lisäansioiden sijasta mielenkiintoiset työtehtävät ja sosiaaliset suhteet.

”Moni toteaa, että verkostot katosivat eläkkeelle jäämisen jälkeen”, kertoo Hiltunen.

Eläkeliiton projektiasiantuntija Kari Hiltusen mukaan myös kansantalouden kannalta on tärkeää, että työkykyisille eläkeläisille tarjotaan mahdollisuus tehdä työtä.

Myös julkinen keskustelu työvoiman tarpeesta on ollut hänen mukaansa vaikuttamassa eläkkeellä tehtävän työn suosioon.

Suurin osa eläkeläisten työskentelystä on Hiltusen mukaan osa-aikaista tai keikkaluonteista.

Keikkatyön korostumisesta kertoo myös Eläkeliiton ja Pirkanmaan Yrittäjien torstaina järjestämään eläkeläisten rekrytointitapahtumaan osallistuneet työnantajat, jotka olivat pääosin vuokratyöyrityksiä.

Kokemusta arvostetaan

Kokoushuoneen nurkkapöydän viiden naisen seurueessa arvostetaan osa-aikaisen työn vapautta. Työtä voi tehdä keikkaluonteisesti ilman vahvaa sitoutumista.

Henkilöstövuokrausalalla työskentelevä Maija Pyykkö kertoo työnantajana arvostavansa eläkeläisten kokemusta ja ammattitaitoa. Tietynikäiselle ihmiselle ei hänen mukaansa tarvitse opettaa työelämään liittyviä perusasioita, kuten saattaa olla esimerkiksi nuorten kohdalla. ”Kokeneempien ihmisten kanssa tietyt itsestäänselvyydet on jo käsitelty.”

Maija Pyykkö (vas.), Kirsti Kokkonen, Ulla Hepola, Tytti Sydänheimo-Auer ja Airi Mäkelä keskustelivat eläkeläisten työllistymismahdollisuuksista. Raha ei ole pöydän eläkeläisille tärkein motivaattori. ”Se on tämä vapaa-aika, joka pitää täyttää”, naurahtaa Ulla Hepola.

”Tarvitsen lisää rahaa”, toteaa konepaja-alalla työskennellyt 78-vuotias Ilmo Tuusa työnhaun motivaatiostaan. Pienestä eläkkeestä on hänen mukaansa hankala maksaa vanhasta yritystoiminnasta syntyneitä velkoja. Eläkeliiton kyselyn mukaan vähemmistö työtä tekevistä eläkeläisistä tekee sitä pääasiassa lisäansioiden vuoksi.

Yrittäjänikin toiminut 78-vuotias Ilmo Tuusa tarkasteli työnhaussa tarvittavaa lomaketta Eläkeliiton Pirkanmaan piirin ja Pirkanmaan Yrittäjien järjestämässä rekrytointitapahtumassa Scandic Rosendahlissa torstaina.

”Meillä ei ole Pirkanmaan osuuskaupassa yläikärajaa rekrytointiin”, kertoo rekrytointiassistentti Ulla Huovinen Pirkanmaan osuuskaupasta. Kaupan ala sopii hänen mukaansa eläkeläisille esimerkiksi sen vuoksi, että töitä voi tehdä vaikka vain muutaman päivän viikossa.

Hannu Haverinen, 67, kertoo hakevansa tapahtumasta yhteistyökumppaneita. Hän on ollut jo muutaman vuoden eläkkeellä, mutta sähköasennukset onnistuvat edelleen osuuskunnan kautta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut