Perinteikäs tamperelainen matkanjärjestäjä on myyty – kaupassa syntyy alan suurin suomalaisyritys: ”Matkapojat on ikoninen brändi”

Matkanjärjestäjä Matkapojat on myyty Elämys Groupille. Matkapoikien nimi säilyy ennallaan, eikä henkilöstövaikutuksia ole.

Matkapojissa ja Elämys Groupissa uskotaan matkailualan nousevan jopa ohi koronaa edeltävän ajan lukujen. Kuvassa Kalle Maijala Nordia Managementista (vas.) Elämys Groupin toimitusjohtaja Pasi Latva, Jussi Viskari Elämys Groupista, Matkapojista Esko Penttiläja toimitusjohtaja Ari Penttilä, Kalle Lumio Nordia Managementista ja Aarni Kotilainen Elämys Groupista. Kaupan yhteydessä Elämys Groupiin sijoittaa myös pääomasijoitusyhtiö Nordia Management.

17.3. 14:00

Aamulehti

Yrityskaupassa tamperelainen matkanjärjestäjä Matkapojat on liittynyt osaksi Elämys Groupia. Kaupan myötä syntyi toimialan suurin suomalainen yksityinen yritys.

”Kauppa tehdään, koska ajoitus on erinomainen. Matkailu on ollut alamaissa koronan ajan”, Matkapoikien toimitusjohtaja Ari Penttilä sanoo.

”Elämys Group on kasvanut korona-aikana, heillä on hyvä visio ja toimintasuunnitelma, mutta siitä puuttui Matkapoikien tapainen laaja-alainen toimija”, Penttilä jatkaa.

Elämys Group -konsernin liikevaihto ennen koronapandemiaa oli yli 55 miljoonaa euroa. Yhtiön tavoite on ylittää tuo liikevaihtotaso jo kuluvan vuoden aikana ja sadan miljoonan euron raja vuonna 2024.

”Matkapojat on ikoninen brändi, jolla on laaja ja uskollinen asiakaskunta”, perustelee kauppaa Elämys Groupin toimitusjohtaja Pasi Latva. Hänen mukaansa molemmat yritykset ovat selvinneet koronan iskusta melko hyvin.

Matkapojat

Toiminta alkoi vuonna 1977 Vammalassa.

Penttilät ostivat yrityksen 1995.

Liikevaihto 2020 oli 3,5 miljoonaa euroa, kun se ennen koronaa oli 25 miljoonaa euroa.

Liiketulos 2020 oli -1,5 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Ari Penttilä.

Työntekijöitä 40.

Pääkonttori Tampereella.

Matkapojat jatkaa yrityskaupan jälkeen toimintaa omalla brändillään, eikä kaupalla ole henkilöstövaikutuksia. Elämys Group työllistää kaupan jälkeen 90 ihmistä, joista 40 tulee Matkapojista.

Penttilän mukaan Matkapojat saa mahdollisuuden kehittyä ja kasvaa vielä siitä, mitä yritys oli ennen koronan alkua kaksi vuotta sitten. Pandemiaa edeltävinä vuosina yrityksen matkoilla kävi noin 500 000 ihmistä.

Matkapojat myy tuotteitaan verkossa ja puhelimitse, eikä perinteisiä matkatoimistoja enää ole. ”Tarvittaessa menemme asiakkaan luo”, Penttilä sanoo. Hänen mukaansa on arkipäivää, että ryhmäasiakkaan luo ajetaan, jos se on tarpeen.

Matkailu toipuu

Yli 40 vuotta toiminut Matkapojat on Suomen suurin laiva- ja lähialuematkojen myyjä sekä matkanjärjestäjä. Tarjolla on myös muun muassa kaupunkilomia ja kiertomatkoja.

Lue lisää: Matkapojat aloittaa suorat lomalennot Tampereelta Rodokselle ja Fuengirolaan – ”Voi olla, että laajennuksia tehdään jo ennen kesää”

Monipuolisen tarjonnan lisäksi Matkapojat tuo Elämys Groupiin osaavan henkilökunnan sekä laajan asiakas- ja yhteistyöverkoston. ”Olemme pitkäaikainen luotettava kumppani”, Penttilä sanoo.

Penttilä uskoo matkailun nousevan ennalleen, kun koronasta päästään. Kun koronapandemia alkoi kevättalvella 2020 Suomessa, vaikutus oli valtava. ”Kaikki peruttiin.” Kesällä 2020 oli pientä toipumista, mutta sitten tuli toinen aalto. Kesällä 2021 oli sama tilanne ja myös syksy 2021 näytti hyvältä, mutta sitten tuli omikronvariantti.

”Minulle oli tärkeää huomata syksyllä 2021, että markkinat ja asiakkaat olivat tallella.”

Nousuun uskoo myös Latva. Hänen mukaansa samalle tasolle kuin ennen koronaa ei nousta ehkä vielä tänä eikä ensi vuonna, mutta matkustaminen lisääntyy vielä pandemiaa edeltävästäkin ajasta.

Elämys Group

Perustettu vuonna 1990 Elämysmatkat-nimellä.

Liikevaihto 2020 oli 3,6 miljoonaa, ennen koronaa se oli 55 miljoonaa euroa.

Liiketulos 2020 oli -1,5 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Pasi Latva.

Työntekijöitä 50.

Pääkonttori Helsingissä.

Kauppasummaa ei julkisteta

Ari Penttilän mukaan kaupassa liikkuu myös rahaa, mutta kauppasummaa ei julkisteta. Kaupassa Matkapojat omistanut Penttilöiden perhe sekä ryhmä suomalaisia sijoittajia tekivät merkittävät sijoitukset Elämys Groupiin. Elämys Groupiin sijoittivat muun muassa pääomasijoitusyhtiö Nordia Management ja Takoa Invest.

Kaupan yhteydessä Elämys-konsernin osaomistajaksi tuli Penttilöiden perheyhtiö Matkaset oy. Elämys Groupin enemmistöomistajina jatkavat pitkäaikaiset omistajat Jussi Viskari ja Aarni Kotilainen.

Elämys Groupin palvelut kattavat lähes kaikki matkailun osa-alueet liikematkoista urheilumatkoihin ja risteilyistä Suomeen suuntautuviin matkoihin. Konsernin brändejä ovat muun muassa Elämysmatkat, OK-Matkat, Matka-Agentit ja liikematkayhtiö Menestys.

Penttilän odotukset ovat korkealla. ”On innostavaa päästä mukaan moderniin ja kasvuhakuiseen konserniin.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut