Danske Bank laski ennustettaan Ukrainan sodan takia: Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,7 prosenttia

Kuluttajahintojen ennakoidaan nousevan ansioita enemmän.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainassa heikentää vientiä, lisää epävarmuutta ja nostaa inflaatiota.

15.3. 11:50

STT, Helsinki

Danske Bank laskee ennustettaan Suomen kuluvan vuoden talouskasvusta Ukrainan sodan myötä. Talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna 1,7 prosenttia. Kasvuennustetta laskettiin aiemmasta reilulla prosenttiyksiköllä.

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan Suomen talouskasvu näytti pirteältä vuoden alussa, mutta Venäjän hyökkäys Ukrainassa heikentää vientiä, lisää epävarmuutta ja nostaa inflaatiota.

Viime aikoina Suomen talouskasvuennusteita on hilattu alaspäin.

Viime viikolla Suomen Pankki arvioi, että talouskasvu hidastuu Suomessa 0,5–2 prosenttiin aiemmasta 2,6 prosentin kasvuvauhtiennusteesta.

OP-ryhmän ekonomistien uuden ennusteen mukaan talouskasvu hidastuu tänä vuonna kahteen prosenttiin ja ensi vuonna yhteen prosenttiin. Molempien vuosien luvut ovat 0,7 prosenttiyksikköä alhaisemmat kuin OP:n ekonomistit arvioivat vielä tammikuussa.

Danske Bankin tuoreen suhdannekatsauksen mukaan Ukrainan sota iskee Suomen talouteen, mutta maa välttää taantuman.

”Talous kasvaa taas ensi vuonna kaksi prosenttia, minkä jälkeen kasvu hidastuu”, Kuoppamäki sanoo tiedotteessa.

Inflaatiovauhti iskee kukkaroon

Inflaatiovauhdin ennakoidaan iskevän suomalaisten kukkaroon, sillä inflaatio nousee ansioita nopeammin. Danske Bank ennustaa ansiotason nousevan tänä vuonna keskimäärin 2,8 prosenttia, kun inflaatio nousee 4,4 prosenttiin.

Inflaatiota ovat nostaneet talouden elpymisen tuoma lisäkysyntä ja ongelmat tuotantoketjussa. Nyt sota Ukrainassa nostaa esimerkiksi energian ja elintarvikkeiden hintoja entisestään.

Myös Suomen Pankki ja OP ennustavat kuluttajahintoihin reipasta nousua. Danske Bankin tavoin OP ennustaa kuluttajahintojen nousevan tänä vuonna keskimäärin 4,4 prosenttia. Suomen Pankki odottaa inflaation nopeutuvan 4–5 prosenttiin.

Ensi vuonna Danske Bank odottaa inflaation tasaantuvan kahteen prosenttiin.

Koroissa nousupainetta

Danske Bankin mukaan myös maailmantalouden näkymä muuttui synkemmäksi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Epävarmuus iskee investointeihin ja kuluttajiin, inflaatio kiihtyy ja kauppavirrat muuttuvat. Tiedotteen mukaan Venäjän talous taantuu, ja suurista markkina-alueista EU kärsii tilanteesta eniten.

Korkea inflaatio luo keskuspankeille painetta nostaa korkoja. Danske Bankin mukaan tilanne on erityisen haastava Euroopan keskuspankin (EKP) kannalta, sillä se joutuu ottamaan huomioon sekä riskin hidastuvasta talouskasvusta että kiihtyvästä inflaatiosta.

”Ohjauskorkoja nostetaan etenkin Yhdysvalloissa, mutta odotamme myös EKP:n nostavan talletuskorkoa tämän vuoden joulukuussa. Mikäli inflaatio kiihtyy vielä odotettuakin voimakkaammin, koronnosto on mahdollinen jo syyskuussa”, sanoo Danske Bankin analyytikko Antti Ilvonen tiedotteessa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut