Suomen Pankki varoittaa kasvun tuntuvasta hidastumisesta ja inflaation kiihtymisestä – näin Ukrainan sota vaikuttaa talouteen

Pahimmassa tapauksessa talouskasvu voi hidastua 0,5 prosenttiin tänä ja ensi vuonna. Aiempi ennuste on ollut 2,6 prosenttia.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn kuvattuna kesäkuussa vuonna 2020.

11.3. 9:59 | Päivitetty 11.3. 11:14

Suomen talouskasvu hidastuu tänä vuonna merkittävästi Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan takia.

Pahimmassa tapauksessa talous saattaa kasvaa Suomen Pankin mukaan ainoastaan 0,5 prosenttia tänä ja ensi vuonna. Kuluttajahintojen kallistumisen eli inflaation keskuspankki arvioi olevan tänä vuonna 4–5 prosenttia pääasiassa energian ja raaka-aineiden hintojen kohoamisen seurauksena.

”Ukrainalaisten tukeminen ja auttaminen on nyt ensisijaista. Eurooppa on osoittanut yhtenäisyytensä myös asettamalla nopeasti ennennäkemättömän voimakkaita talouspakotteita Venäjälle. Sota pakottaa Euroopan ja Suomen uudistamaan talouden rakenteitaan sekä tiivistämään taloudellista ja turvallisuuspoliittista yhteistyötä", sanoo Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn tiedotteessa.

Euroopan keskuspankki arvioi torstaina, että euroalueen talouskasvu voi pahimmassa tapauksessa hyytyä tänä vuonna 2,3 prosenttiin ja inflaatio kiihtyä 7,1 prosenttiin.

Huomattavasti euroaluetta pahemmin sota runtelee Venäjän taloutta. Suomen Pankki arvioi Venäjän vajoavan syvään talouskriisiin, josta elpyminen kestää pitkään.

Finanssikriisi, pääomaliikkeiden rajoitukset ja ulkomaalaisten yritysten laajamittainen poistuminen Venäjältä johtavat siihen, että elintaso heikkenee ja investoinnit supistuvat jyrkästi.

Suomen Pankki arvioi alustavasti, että Venäjän talous saattaa supistua kymmenen prosenttia tänä vuonna ja tuonnin arvo 50 prosenttia.

Venäjän osuus Suomen tavaraviennin arvosta oli viime vuonna 5,5 prosenttia eli 3,9 miljardia euroa.

"Siihen, mitkä ovat sodan vaikutukset talouteen, liittyy suurta epävarmuutta, sillä ne riippuvat olennaisesti konfliktin kestosta ja laajuudesta”, pääjohtaja Rehn sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut