Stora Enso suunnittelee miljardi-investointia Ouluun – alkaako toinenkin paperikone tuottaa kartonkia?

Pakkausmateriaalitoimialaa johtavan Hannu Kasurisen mukaan investointi on jo pitkälle valmisteltu ennen viimeistä harkintavaihetta. Yhtiö muutti jo vuosi sitten Oulun yhden paperikoneen kartonkikoneeksi. Nyt kartoitetaan toisen muuttamista ja lisäksi muita investointeja.

Stora Enson logo Helsingissä 20. heinäkuuta 2021.

23.2. 9:35 | Päivitetty 23.2. 13:13

Metsäyhtiö Stora Enso kertoo kartoittavansa miljardiin euroon nousevia investointeja Oulun-tehtaalleen. Käynnissä on nyt lopullinen kannattavuusarvio ja lopullinen päätös tehdään tämän vuoden aikana.

Kaikkinensa investointi tekisi yhtiön Oulun-tehtaista uuden niin sanotun megaintegraatin, jossa valmistettaisiin erilaisia kartonkilaatuja 1,2 miljoonaa tonnia vuodessa.

Lisäksi integraattiin kuuluisi muun muassa olemassa oleva sellutehdas, uusi biovoimalaitos ja uusi kemihierremassaa tekevä laitos.

”Liikevaihtomielessä se alkaisi olla hyvin lähellä Imatran tuotantolaitoksia. Uskomme vahvasti tällaisiin megaintegraatteihin, koska ne tuovat kustannuskilpailukykyä ja synergiaetuja”, pakkausmateriaaliliiketoimintaa johtava Hannu Kasurinen sanoo.

Integraatti hyötyy esimerkiksi siitä, että sellutehdas tyypillisesti tuottaa ylijäämäenergiaa, jota kartonkikoneet puolestaan tarvitsevat runsaasti. Hyötyjä tulee myös yhteisestä infrastruktuurista ja säästöistä kuljetusmatkoissa.

Stora Enso muutti jo runsas vuosi sitten toisen Oulun-tehtaan paperikoneista tekemään aaltopahvin pintakartonkia eli kraftlineria. Tämän koneen kapasiteetti on 450 000 tonnia vuodessa.

Suunnitteilla oleva investointi tarkoittaisi myös toisen käytöstä poistetun paperikoneen muuttamista kartonkikoneeksi, jonka vuosituotanto olisi 750 000 tonnia.

Uusi kone tekisi kuluttajakartonkeja eli pakaste-, kylmä- ja juomatuotteissa käytettävää päällystettyä taivekartonkia, sekä esimerkiksi lääke- ja kosmetiikkapakkauksissa käytettäviä kartonkilaatuja.

Kasurisen mukaan päällystetyn taivekartongin tyypillisiä käyttökohteita ovat esimerkiksi sixpack-pakkausten kääreet tai pikaruokaravintoloissa ranskalaisten perunoiden rasiat.

”Tällä tuotteella on hyvät lujuuskestävyysominaisuudet, mitä tarvitaan juomapakkauksissa. Hyvin usein sillä korvataan muovia”, hän sanoo.

Kasurisen mukaan kartonkien kysyntätilanne näyttää hyvältä pitkälle tulevaisuuteen muun muassa siksi, että muovia pyritään kasvavassa määrin korvaamaan puupohjaisilla tuotteilla.

Nykyiset kartonkikoneet pyörivät jatkuvasti täydellä kapasiteetilla.

Oulun uusi kone sopisi myös hyvin yhteen yhtiön Imatran ja Ruotsin Skoghallin-tehtaiden tuotannon kanssa.

”Päällystetyn taivekartongin tuotantoa voitaisiin esimerkiksi siirtää Ouluun, mikä vapauttaisi Skoghallin tuotantokapasiteettia nestepakkauskartongin tuotannon kasvattamiseen”, Kasurinen sanoo.

Nestepakkauskartonki on maito- ja mehutölkkien valmistusmateriaali. Suomessa sitä valmistetaan Imatralla.

Toisen kartonkikoneen rakentaminen Ouluun parantaisi synergioiden vuoksi myös viime vuonna käynnistyneen kartonkikoneen kannattavuutta.

Vaikka keskiviikkona kerrottiin virallisesti vasta miljardi-investoinnin kannattavuusselvityksen käynnistämisestä, valmistelut ovat jo pitkällä.

Investoinnista valmistui Kasurisen mukaan muutama viikko sitten kattava esiselvitys, jossa on tutkittu huolella markkinat, mahdolliset tuotteet ja kysytty jo alustavia tarjouksia suunnittelutoimistoilta ja laitetoimittajilta.

Arviolta 900–1000 miljoonan euron suuruisen investoinnin toteutuminen on siis todennäköistä, jos toimintaympäristössä tai kysyntätilanteessa ei tapahdu jotain odottamatonta. Investointi toisi Ouluun 150–200 pysyvää työpaikkaa.

Rakennustyöt alkaisivat vuonna 2023 ja kestäisivät vuoteen 2026.

Viimeisessä kannattavuusselvityksessä pyydetään vielä sitovat tarjoukset ja varmistetaan ympäristöluvan saaminen.

”Meillä on jo olemassa ympäristölupa, mutta ei aivan näin isolle koneelle. Olimme heti tänään yhteydessä paikalliseen ympäristöviranomaiseen”, Kasurinen sanoo.

Hankkeeseen kuuluu tehtaan jätevedenpuhdistuksen parantaminen ja uusi biopolttoainekattila, joka vähentäisi hiilidioksidipäästöjä.

Suomessa on keskusteltu viime aikoina lupaprosessien sujuvuudesta, kun Kuopioon suunnitellulta uudelta sellutehtaalta evättiin lupa pari vuotta sitten. Viranomaisten mukaan tehdas olisi heikentänyt Kallaveden laatua olennaisesti.

Kasurisen mukaan Stora Ensolla ei ole viranomaisten toiminnasta valittamista, vaan yhteistyö on päin vastoin jatkuvaa ja sujuvaa, vaikka viranomaisvaatimukset ovat kiristyneet.

Stora Enson mukaan investointi lisäisi kuitupuun kulutusta Oulussa noin miljoona kuutiometriä. Yhtiön mukaan puuta riittäisi, koska Stora Enso sulki viime vuonna Veitsiluodon suuren tehtaan Kemissä.

Veitsiluodon sulkemisen jälkeen Stora Ensolla on Suomessa enää yksi paperitehdas Anjalassa. Kartonkituotantoa on sen sijaan runsaasti.

Paperin kysyntä on laskenut tasaista tahtia jo 15 vuoden ajan. Kartonkituotteiden kysyntä on sen sijaan kasvanut esimerkiksi verkkokaupan kasvun ja muovin korvaamisen vuoksi.

Kilpailija UPM:llä on edelleen neljä isoa paperitehdasta Suomessa.

Päivitys 23.2.2022 kello 13.13: Juttua on päivitetty Hannu Kasurisen haastattelulla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut