Näin asuntojen kauppamäärät kehittyivät Tampereella ja muissa isoissa kaupungeissa - Talous - Aamulehti

Asuntokauppa kiihtyi viime vuonna ennätysvilkkaaksi – näin kauppamäärät kehittyivät Tampereella ja muissa isoissa kaupungeissa

Viime vuonna Suomessa tehtiin yli 10 000 kauppaa enemmän kuin toiseksi vilkkaimpana vuonna.

Tampereen, Helsingin ja Turun keskustoissa asuntojen kauppamäärät kasvoivat 5–10 prosenttia. Tampereella uusia asuntoja on viime aikoina noussut paljon esimerkiksi Santalahteen. Tältä alueella näytti maaliskuussa 2021.

13.1. 13:38

Asuntokauppa kiihtyi viime vuonna ennätyksellisen vilkkaaksi, kertoo Kiinteistövälitysalan keskusliitto. Liiton mittaushistoria ulottuu vuoteen 1999.

Koko kiinteistönvälitysalan kattavaan hintaseurantapalveluun rekisteröitiin viime vuonna yli 85 000 kauppaa, mikä on yli 10 000 kauppaa enemmän kuin toiseksi vilkkaimpana vuonna 2020.

Erityisesti alkuvuosi oli kiivaan kaupanteon aikaa.

Lue lisää: Katso hakukoneesta, miltä alueilta asuntoja nyt himoitaan Tampereella ja miten oman alueesi suosio on muuttunut – Uusi rantakaupunginosa nousi halutuimpien joukkoon

”Imua markkinoilla olisi”

Tampereen, Helsingin ja Turun keskustoissa kauppamäärät kasvoivat 5–10 prosenttia.

Näissä kaupungeissa kauppamäärien suhteellisessa kehityksessä jälkeen muista suurista kaupungeista. Toisaalta hinnat nousivat eniten juuri niissä kaupungeissa, mikä viittaa Kiinteistönvälitysalan keskusliiton mukaan tarjonnan puutteeseen.

“Näissä hinnat nousivat eniten edellisvuodesta, mikä viittaa siihen, että imua markkinoilla olisi ja tarjontaa odotellaan kiihkeästi”, sanoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson tiedotteessa.

Suurin kasvu kauppamäärissä tapahtui Lahdessa. Siellä kauppoja tehtiin yli 23 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020. Lahden jälkeen seuraavaksi eniten kasvoivat Kuopion, Espoon, Vantaan ja Oulun kauppamäärät. Niissä kasvua vauhditti etenkin ennätysvilkas uudisrakentaminen.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton mukaan asuntojen keskimääräiset hinnat nousivat ja myyntiajat laskivat viime vuonna. Kehityksessä oli selvää vaihtelua eri alueiden välillä.

Lue lisää: Tällaisella marginaalilla saa nyt asuntolainaa Tampereella, näin laina kannattaa kilpailuttaa – Valosen perhe vaihtoi pankkia pikavauhtia: ”Tämä asunto olisi mennyt ohi”

Myös tästä vuodesta vilkas

Suomen Kiinteistönvälittäjät (SKVL) ennakoi tiistaina julkaistussa asuntomarkkina­ennusteessaan, että myös tästä vuodesta on tulossa vilkas kaupankäyntivuosi. Suurimmaksi jarruksi muodostuu kuitenkin pula hyvistä myytävistä asunnoista.

”Toivomme, että myyjät rohkaistuisivat aloittamaan myynnin, jotta markkinoille tulee ostettavaa, myös heille itselleen. Nyt tilanne lukkiutuu siihen, että ostettavaa ei löydy ja oman asunnon myyntiä pantataan”, SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg sanoi tiistaina julkaistussa tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut