Päätös Uroksen kohtalosta lykkääntyy – nyt valvoja harkitsee tilintarkastajan määräämistä yhtiöön - Talous - Aamulehti

Päätös Uroksen kohtalosta lykkääntyy – nyt valvoja harkitsee tilintarkastajan määräämistä yhtiöön

Yhtiön pääomistaja Jyrki Hallikainen pyysi torstaina lisäaikaa tilinpäätösasiakirjojen toimittamiselle. Työeläkeyhtiö Ilmarinen haki Urosta konkurssiin keskiviikkona.

Tampereen Kannen areenan hallitus irtisanoi lokakuun lopussa Uros-konsernin kanssa tehdyn nimisopimuksen sponsoriyrityksen talous- ja muiden epäselvyyksien takia.

13.1. 11:05 | Päivitetty 13.1. 17:43

PÄÄTÖS salaperäisen teknologiayhtiön Uroksen kohtalosta lykkääntyy. Alun perin yhtiön piti toimittaa tilintarkastajan hyväksymä 2019 tilinpäätös rekisteriin viimeistään tänään kello 23.59 mennessä, mutta Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) uusi valvontatoimi lykkää päätöksiä.

Uroksen kaupparekisteriotteeseen kirjatun mukaan Patentti- ja rekisterihallitus voi poistaa Uroksen kaupparekisteristä ja määrätä yhtiön selvitystilaan, jos Uros ei toimita tilinpäätösasiakirjoja rekisteriin 13. tammikuuta mennessä.

UROKSEN tilintarkastaja ei ole allekirjoittanut yhtiön 2019 lukuja, joten ne perustuvat ainoastaan yhtiön omaan ilmoitukseen. Edelliset tilintarkastajan hyväksymät Uroksen luvut ovat noin kolme vuotta vanhoja.

Yhtiön viime vuosien taloudellinen kehitys on täysin pimennossa.

Yhtiö ei ole toimittanut kaupparekisteriin vuoden 2019 tilintarkastuskertomusta, konsernitilintarkastuskertomusta eikä hallituksen jäsenen tai toimitusjohtajan ilmoitusta yhtiön voittoa koskevasta yhtiökokouksen päätöksestä.

PATENTTI- ja rekisterihallituksen uusi valvontatoimi johtuu siitä, että Uroksella ei ole tilintarkastajaa. Yhtiön tilintarkastusyhteisö ja tilintarkastaja irtisanoutuivat viime vuoden lopulla, joten yhtiöllä ei ole tilintarkastajaa tilintarkastuskertomusta tekemään.

Tilintarkastusvalvonnan lakimies Jaakko Mikkilä Patentti- ja rekisterihallituksesta sanoo, että aikataulu tilintarkastajan määräämiseksi on avoin. Lain mukaan sen pitäisi tapahtua ”kohtuullisessa ajassa”.

”Etsimme tilintarkastusyhteisöä tai yksittäistä luonnollista henkilöä, joka myös suostuu ottamaan tehtävän vastaan”, Mikkilä sanoo.

KÄYTÄNNÖSSÄ PRH jättää Uros Oy:n selvitystilaan määräämistä tai rekisteristä poistamista koskevan päätöksen odottamana siihen asti, kunnes tilintarkastajan määräämistä koskeva asia on loppuun käsitelty.

PRH sai lisäksi torstaina Uroksen pääomistajan Jyrki Hallikaisen pyynnön, että Uros saisi lisäaikaa tilinpäätösasiakirjojen toimittamiselle.

Tilannetta mutkistaa sekin, että Urosta on haettu konkurssiin monelta taholta. Viimeksi näin teki työeläkemaksuja perivä Ilmarinen.

Keskiviikkona Oulun käräjäoikeuteen jätetyn hakemuksen mukaan Uros on jättänyt lakisääteisiä työeläkemaksuja maksamatta yhteensä 439 000 euroa. Vielä joulukuun tietojen mukaan maksuja oli rästissä 300 000 euroa, joten työeläkeyhtiön lakisääteiset saatavat ovat kasvaneet yli sadalla tuhannella eurolla kuukaudessa.

Työeläkeyhtiön jättämä konkurssihakemus kertoo, että yhtiön rahatilanne on erittäin huono. Yhtiöt haluavat suoriutua viimeiseen asti lakisäteisistä maksuista työeläkeyhtiöille ja verottajalle.

Konkurssihakemuksen liitteen mukaan Uroksen vaikeudet työeläkemaksujen tilityksissä alkoivat jo keväällä 2021, jolloin rästiin jäi 83 000 euron edestä työeläkemaksuja.

JOULUKUUSSA myös Nordea, Oulun Osuuspankki ja valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera hakivat Uroksen Suomen-yhtiötä konkurssiin Oulun käräjäoikeudessa. Niillä on yhtiöltä miljoonien eurojen velkasaatavat.

Uroksen kohtalo riippuu nyt sekä PRH:n että Uroksen tekemisistä.

Jos PRH määrää Uros Oy:lle tilintarkastajan, jää viranomainen odottamaan tilintarkastuskertomuksia. Jos PRH ei määrää Uros Oy:lle tilintarkastajaa, PRH voi määrätä yhtiön selvitystilaan tai poistettavaksi rekisteristä.

Jos Uros asetetaan konkurssiin, päätös selvitystilaan määräämisestä tai rekisteristä poistamisesta jää odottelemaan konkurssin käsittelemistä loppuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut