MaRa on laskenut, että ravintoloiden täyssulku johtaisi yli 50 000 työntekijän lomautukseen - Talous - Aamulehti

Mara: Ravintoloiden täyssulku johtaisi yli 50 000 työntekijän lomautukseen

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara tarjoaa omaa mallia ravintoloihin Ruotsin tapaan.

Ravintolat olivat suljettuna myös pandemian alussa keväällä 2020. Näin sulkemisesta ilmoitti tamperelainen pubi Sisko ja sen veli.

12.1. 14:32

Aamulehti

Baarien, pubien, karaokebaarien ja yökerhojen täyssulku kolmeksi viikoksi ei vaikuttaisi nykytilanteeseen niin dramaattisesti kuin se, jos koko alalle tulisi täyssulku.

”Totta kai se on isku, mutta ei niin kova, jos koko ala pannaan sulkuun”, matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

”Mikäli täyssulku tulisi, niin se merkitsisi kymmenien tuhansien työntekijöitä lomautusta. Laskujemme mukaan määrä voisi olla yli 50 000. Jo nyt voimassa olevien rajoitusten takia lomautettuna on tuhansia, ehkä kymmeniä tuhansia työntekijöitä.”

Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL puoltaa anniskelupainotteisten baarien, pubien, karaokebaarien ja yökerhojen täyssulkua kolmen viikon ajaksi. Sulku pitäisi laitoksen mukaan saada voimaan mahdollisimman pian.

Lue lisää: Lapset voivat harrastaa, kilpailuja ei toivota, omikron on jo valtavirus – näitä asioita koronanyrkki kertoi pirkanmaalaisille

Päivällä myynti hiljaista

Hallitus linjasi viime perjantaina, että anniskelun pitää päättyä kaikissa ravintoloissa kello 17 leviävän koronepidemian takia. Ravintolan saa pitää avoinna asiakkaille klo 05–18. Rajoitus koskee myös ravintoloita, jotka eivät annostele alkoholijuomia, esimerkiksi kahviloita ja pikaruokaloita. Asetus tuli voimaan keskiviikkona.

”On selvää, että myynti baareissa ennen kello 17 on hyvin vähäistä. Työssä käyvät tai etätöissä olevat eivät käytä palveluja ennen iltaa. Olemme arvioineet, että myynnin menetys on jopa 90 prosenttia tällä toimialallamme.”

Kierre on katkaistava

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi viikonvaihteessa pitävänsä mahdollisena sitä, että koronatilanne voi vaatia ravintoloiden täyssulkua.

Lapin mukaan sulku ei ole välttämätön, eikä oikea tapa hillitä epidemiaa.

”Ehdotimme jo ennen joulua hallitukselle, että tämä kierre pitää saada katkaistua. Ala ei voi elää jatkuvassa rajoitusten kehässä ja epätietoisuudessa.”

Ratkaisuksi järjestö tarjoaa mallia, jossa ravintolaan ja tapahtumiin pääsyyn vaadittaisiin joka kerta joko täysi rokotussarja tai todiste sairastetusta koronasta. Näin on päätetty hiljattain myös Ruotsissa.

Hän viittaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä tulleeseen tietoon, jonka mukaan alueella on tehohoidossa vain rokottamattomia ja rokotettuja, joilla on jokin perussairaus.

Ravintola-alan täyssulku vaatisi lakimuutoksia. Aivan hetkessä sitä ei saataisi voimaan, vaan aikaa menisi parhaimmillaankin muutamia viikkoja.

Ruokaelämys jäisi saamatta

Lappi muistuttaa, että Pohjois-Suomen matkailukeskuksissa on paljon ulkomaalaisia matkailijoita.

”Erityisesti heille ruokailu on ulkoharrastuksen lisäksi erittäin tärkeä kokemus. Käytännössä ulkomaalaisten matkailijoiden ateriat ovat ravintolapalveluiden varassa. Jos sulku toteutuisi, niin palvelut romahtaisivat”, hän muistuttaa.

Hallituksen on määrä käsitellä vielä tällä viikolla lisäselvityksiä, joita se on tilannut THL:ltä koskien ravintoloiden sulkua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut