Myös Sähköliitto päätti pidentää lakkoa UPM:n tehtailla - Talous - Aamulehti

Teollisuusliiton hallitus hyväksyi teknologiateollisuuden työehtosopimuksen – Keitele Group neuvotteluihin Teollisuusliiton kanssa, saarrot puretaan

Sähköliitto päätti pidentää lakkoa UPM:n tehtailla. Paperiliitto linjasi jo aiemmin lakon jatkumisesta UPM:n tehtailla helmikuulle asti. Toimihenkilöiden Pro käsittelee tilannetta tänään iltapäivällä.

Keitele Group ja Teollisuusliitto aloittavat yrityskohtaiset työehtosopimusneuvottelut sovittelija Jukka Ahtelan johdolla.

7.1. 15:25 | Päivitetty 7.1. 17:06

STT

Teollisuusliiton hallitus on hyväksynyt neuvottelutuloksen teknologiateollisuuden työntekijöiden uudesta työehtosopimuksesta. Päätös syntyi äänin 20–8.

Merkittävän työehtosopimuksen syntyminen tarkoittaa, että Suomen vientiteollisuutta uhannut Teollisuusliiton laaja lakko peruuntuu. Teollisuusliiton lakon olisi ollut määrä alkaa 14. tammikuuta lähes 300 toimipaikalla teknologiateollisuudessa ja malmikaivosten sopimusaloilla.

Teknologiateollisuuden työnantajien hallitus hyväksyi neuvottelutuloksen jo aiemmin. Osapuolet pääsivät alustavaan sopuun uudesta työehtosopimuksesta tiistaina valtakunnansovittelijan avustuksella.

Lue lisää: Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat pääsivät sopuun

Sopimusratkaisu korottaa palkkoja 2,0 prosenttia vuodelle 2022. Palkankorotuksissa yleiskorotusta on 1,5 prosenttia ja paikallisesti jaettavaa erää 0,5 prosenttia.

”Kaikille työntekijöille kohdistuvan yleiskorotuksen merkitys on suuri, ja sen lisäksi paikallinen erä on rakennettu tavalla, joka varmistaa työntekijöiden reilun kohtelun perälaudan riskillä työnantajalle”, sanoo Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto tiedotteessa.

Työnantajapuoli: Ratkaisu liian kallis kilpailukyvyn varmistamiseksi

Työnantajapuolen mukaan sopimusten lähtökohtana on, että palkantarkastuksista sovitaan paikallisesti yritysten tilanteet huomioon ottaen. Jos paikallista palkkaratkaisua ei synny, tarkistetaan palkkoja työehtosopimuksen niin sanotun perälaudan mukaisesti.

Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi pitää valitettavana, että ratkaisujen hinta nousi korkeammaksi kuin teknologiateollisuuteen aiemmin syntyneessä ratkaisussa ylempien toimihenkilöiden kanssa.

”Koko syksyn toistettu huoli kustannuskilpailukyvystä ei ikävä kyllä saanut riittävää vastakaikua. Tällä kustannustasolla ja palkanmuodostuksen jäykkyydet huomioon ottaen Suomen kilpailukyky on todennäköisesti ongelmissa, mikäli talouskehitys osoittautuu vähänkään odotuksia heikommaksi”, Ruohoniemi sanoo tiedotteessa.

Neuvotteluiden aikana osapuolten erimielisyydet koskivat juuri palkankorotuksia. Teollisuusliiton kanta oli, että palkkaratkaisun pitää vahvistaa työntekijöiden ostovoimaa.

Uusi työehtosopimus on voimassa 30. marraskuuta 2023 asti, mutta se on irtisanottavissa 30. marraskuuta 2022 mennessä, jos osapuolet eivät ennen sitä pääse sopuun ensi vuoden palkkaratkaisusta.

Teknologiateollisuuden työntekijöiden sopimuksen piirissä työskentelee noin 90 000 teollisuuden työntekijää.

Toimihenkilöiden Pro hakee vielä ratkaisua sovittelusta

Toimihenkilöitä edustavan Ammattiliitto Pron ja Teknologiateollisuuden työnantajien välisen työriidan sovittelu päättyi perjantaina tuloksettomana. Asiasta kertoo Pron puheenjohtaja Jorma Malinen Twitterissä. Osapuolet neuvottelivat perjantaina valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla, kun keskiviikkona aloitetut neuvottelut eivät olleet tuottaneet tulosta.

Ammattiliitto Pro uhkaa aloittaa viikon päästä perjantaina lakon teknologiateollisuudessa erikseen nimetyillä työpaikoilla. Pron lakkoon osallistuisivat myös suunnittelu- ja konsulttialan toimihenkilöt.

Ylempien toimihenkilöiden YTN pääsi viime viikonloppuna yhteisymmärrykseen tes-neuvotteluissa Teknologiateollisuuden työnantajien kanssa. YTN ja työnantajat hyväksyivät uudet työehtosopimukset teknologiateollisuuteen, suunnittelu- ja konsulttialalle sekä tietotekniikan palvelualalle.

Keitele Group ja Teollisuusliitto aloittavat neuvottelut

Metsäyhtiö Keitele Group ja Teollisuusliitto aloittavat yrityskohtaiset työehtosopimusneuvottelut sovittelija Jukka Ahtelan johdolla, kertoo valtakunnansovittelijan toimisto.

Teollisuusliitto, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ja Rakennusliitto purkavat Keitelettä koskevat saartotoimet sovittelun ajaksi.

Teollisuusliiton antama lakkovaroitus koko Keitele Groupiin on yhä voimassa. Lakko alkaa ensi viikon torstaina, elleivät osapuolet pääse sitä ennen sopuun yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta.

Ahtela kertoo Twitterissä, että Keiteleen ja Teollisuusliiton välisen työriidan sovittelu jatkuu sunnuntaina.

Lue lisää: Teollisuusliitto hyväksyi Metsä Groupin kanssa solmitun yrityskohtaisen sopimuksen

Tältä näytti UPM:n tehtaan edustalla Lappeenrannassa aikaisin uuden vuoden aamuna 1. tammikuuta 2022, kun lakko alkoi.

Sähköliitto jatkaa UPM-lakkoa

Perjantaina on tullut uutisia myös UPM:n lakkoa koskien.

Sähköliiton hallitus päätti perjantaina jatkaa lakkoa metsäyhtiö UPM:n tehtailla kahdella viikolla eli 5. helmikuuta saakka. Aiemmin tällä viikolla Paperiliitto päätti vastaavasta kahden viikon pidennyksestä lakkoon.

Paperiliiton, Sähköliiton ja Ammattiliitto Pron lakko UPM:n tehtailla alkoi 1. tammikuuta. Alun perin lakon ilmoitettiin jatkuvan 22. tammikuuta asti, elleivät osapuolet pääse sitä ennen sopuun uusista työehdoista.

Toimihenkilöitä edustavan Ammattiliitto Pron hallitus käsittelee tänään iltapäivällä tilannetta omien jäsentensä osalta.

Lue lisää: Paperiliitto: Lakkoa UPM:n tehtailla jatketaan kahdella viikolla

Kiista sopimusten määrästä

Lakon taustalla on, että UPM haluaa tehdä Paperiliiton kanssa liiketoimintakohtaiset työehtosopimukset viidelle eri liiketoiminta-alueelle. Paperiliitto puolestaan haluaa yrityskohtaisen sopimuksen, jollaiset se on jo solminut Stora Enson ja Metsä Groupin kanssa.

UPM on lisäksi ilmoittanut, ettei se aio solmia uutta työehtosopimusta Ammattiliitto Pron kanssa.

Lue lisää: Kolmen viikon lakko uhkaa UPM:n tehtaita myös Tampereella, Jämsässä ja Valkeakoskella – Selvitimme, missä työriidassa on kyse ja mitä siitä voi seurata

Paperiteollisuuden työntekijöiden ja toimihenkilöiden aiemmat työehtosopimukset umpeutuivat vuodenvaihteessa.

Lakon piirissä olevilla tehtailla tuotanto on kokonaan pysähdyksissä. UPM ei ole julkistanut arviota lakon taloudellisista vaikutuksista, mutta Talouselämän haastatteleman analyytikon mukaan hintalappu on jopa 20 miljoonaa euroa viikossa.

Rauman Energia korottaa kaukolämmön hintaa

Lakot sulkivat UPM:n tehtaiden yhteydessä toimivia voimalaitoksia, jotka tuottavat lämpöä tehdaspaikkakuntien kaukolämpöverkkoon.

Ennen lakon alkua kolme kaupunkia eli Lappeenranta, Rauma ja Kouvola sekä niiden energiayhtiöt vetosivat UPM:n lakon neuvotteluosapuoliin, jotta työtaistelu rajattaisiin voimalaitosten ulkopuolelle.

Perjantaina Rauman Energia ilmoitti korottavansa kaukolämmön energiamaksua väliaikaisesti 20 prosenttia. Yhtiön mukaan korotuksen syynä on UPM:n tehtaiden lakko, joka vaikuttaa merkittävästi Rauman Energian kaukolämmön tuotantoon. Rauman Biovoiman biokattilat eivät ole käytössä, ja lämpöä joudutaan tuottamaan öljykäyttöisillä varakattiloilla.

Päivitys 7.1. kello 16.54 juttua on päivitetty tiedolla, että Teollisuusliiton hallitus on hyväksynyt teknologiateollisuuden työehtosopimuksen.

Päivitys 7.1. kello 16.59 juttua on päivitetty tiedolla, Keitele Groupin ja Teollisuusliiton neuvottelujen alkamisesta.

Lue lisää: Tilanne työmarkkinoilla on ennennäkemätön – Asiantuntija Harri Melin: ”Voi tulla aika rankka lakkokevät”

Lue lisää: Valkeakosken lämmöntuotanto turvataan Tervasaaressa nyt maakaasulla – tehtaanjohtaja toivoo lakon aikana lauhaa säätä: ”Pallo on Paperiliitolla”

Lue lisää: Valkeakosken Tervasaaren tehtaan toimihenkilöt eivät halunneet lakkoon – Tervasaaren Pro-liiton luottamushenkilö erosi liitosta

Lue lisää: UPM:n Jämsänkosken tehtaalla ensimmäinen lakkopäivä alkoi rauhallisesti – tällainen oli tunnelma tehtaan porteilla: ”Tällaista tilannetta ei meillä koskaan aikaisemmin ole ollut”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut