Paperiliitto: Lakkoa UPM:n tehtailla jatketaan kahdella viikolla - Talous - Aamulehti

Paperiliitto: Lakkoa UPM:n tehtailla jatketaan kahdella viikolla

Alun perin lakon oli määrä jatkua 22. tammikuuta asti.

Lakkovahti seisoi UPM:n Kaukaan tehtaalla Lappeenrannassa aikaisin uuden vuoden aamuna 1. tammikuuta.

5.1. 14:24 | Päivitetty 5.1. 16:16

Paperiliiton hallitus on päättänyt jatkaa lakkoa metsäyhtiö UPM:n työpaikoilla kahdella viikolla. Lauantaina alkanut lakko jatkuu 5. helmikuuta saakka, ellei sopimusta sitä ennen saada sovittua.

”Emme ole saaneet sieltä (UPM:stä) minkäänlaista esitystä tai edes vastinetta kirjallisiin esityksiimme, sanottu vaan sähköpostissa, että ei käy. Siksi päätimme painostaa, että jos nyt saisimme”, perustelee Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala STT:lle.

Hänen mukaansa edes virallisia neuvotteluita ei UPM:n kanssa ole lakon kuluessa käyty.

”UPM laskee jokaiselle investoinnille oman kuoletuksensa, että koska se maksaa itsensä takaisin. Tämä investointi ei maksa itseään takaisin varmaan sataan vuoteen sen verran kallis tästä tulee.”

Alun perin lakon oli määrä jatkua 22. tammikuuta asti. Paperiliiton hallitus päätti jatkosta tänään. Sen mukaan Paperiliitto on antanut viime viikolla UPM:lle oman esityksensä yhtiökohtaiseksi työehtosopimukseksi.

UPM hylkäsi esityksen, koska siitä ei oltu neuvoteltu.

Lue lisää: Kolmen viikon lakko uhkaa UPM:n tehtaita myös Tampereella, Jämsässä ja Valkeakoskella – Selvitimme, missä työriidassa on kyse ja mitä siitä voi seurata

UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollménin mukaan yhtiön tavoitteena on edelleen päästä neuvottelemaan liiketoimintakohtaisista työehtosopimuksista Paperiliiton kanssa mahdollisimman pian.

Paperiliitto puolestaan haluaa neuvotella yhden sopimuksen kaikille.

UPM ei tässä vaiheessa julkista arviota lakon taloudellisista vaikutuksista, mutta Talouselämän haastatteleman analyytikon mukaan hintalappu on jopa 20 miljoonaa euroa viikossa.

Seuraavat siirrot katsotaan maanantaina

Paperiliiton hallitus on kutsunut maanantaiksi koolle liiton tes-neuvottelukunnan ja kaikki UPM:n pääluottamusmiehet käsittelemään ajankohtaista tilannetta.

”Katsomme, mitkä ovat seuraavat askelmerkit ja siirrot meidänkin päässä. Totuus on, että lakko tehdään sen takia, että päästään sopimuksiin. Mietimme, mitä muita tapoja tässä on toimia”, Vanhala sanoo.

Lue lisää: Tilanne työmarkkinoilla on ennennäkemätön – Asiantuntija Harri Melin: ”Voi tulla aika rankka lakkokevät”

Muut metsäyhtiöt ovat jo sopimuksensa tehneet. Toinen suuri vientiala Teknologiateollisuus ja työntekijöiden Teollisuusliitto pääsivät myös tiistaina ainakin neuvottelutulokseen valtakunnansovittelijan avustuksella. Se vaikuttaa Vanhalan mukaan UPM:n työntekijöiden odotusarvoon.

”Meillä ei ole mitään sopimuspohjaa, mihin palaisimme, joten tämä lakkohan ei lopu ennen kuin on uusi sopimus. Tätä ei voi keskeyttää eikä mitään, koska mitä me noudatettaisiin silloin. Meillä ei ole yhteistä näkemystä”, mikä tekee lakosta vaikean molemmin puolin.

Paperiliittoa pitää kuulla

Paperiliitto kertoo myös antavansa Helsingin käräjäoikeudelle oman vastauksensa 12. tammikuuta mennessä UPM:n turvaamistoimihakemukseen. Vanhalan mukaan juristi valmistelee sitä parhaillaan.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi 29. joulukuuta UPM:n vaatimuksen lakkorajoja koskevasta väliaikaisesta turvaamistoimesta, koska sen mielestä Paperiliittoa pitää kuulla ensin. UPM vaati, että käräjäoikeus määräisi Paperiliiton asettamaan lakkorajat, joilla yhteiskunnan kannalta kriittisen tärkeät toiminnot rajataan lakon ulkopuolelle ilman, että Paperiliitolle varataan tilaisuutta tulla kuulluksi.

Lakot sulkivat UPM:n tehtaiden yhteydessä toimivia voimaloita, jotka tuottavat lämpöä sijaintikaupunkiensa kaukolämpöverkkoon.

Vanhala toistaa, että Paperiliiton työntekijät olisivat valmiita menemään kaukolämpökeskuksiin välittömästi töihin vanhan työehtosopimuksen pohjalta siksi aikaa, että lakko on ohi. UPM:n mukaan se ei käy, koska se ei ole ollut sopijaosapuoli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut