Lakot alkoivat UPM:n Suomen tehtailla - Talous - Aamulehti

Lakot alkoivat UPM:n tehtailla – Lämmönjakelussa ei toistaiseksi ongelmia: ”Täytyy toivoa, ettei tule huippupakkasia”

Lakot alkoivat tänä aamuna UPM:n tehtailla Jämsänkoskella, Kouvolassa, Lappeenrannassa, Pietarsaaressa, Raumalla, Tampereella ja Valkeakoskella.

Lakkovahti UPM:n Kaukaan tehtaalla Lappeenrannassa aikaisin uudenvuoden aamuna 1. tammikuuta 2022.

1.1. 9:44 | Päivitetty 1.1. 19:03

Aamulehti

Paperiliitto, Sähköliitto ja Ammattiliitto Pro aloittivat lauantaiaamuna lakot metsäyhtiö UPM:n tehtailla Jämsänkoskella, Kouvolassa, Lappeenrannassa, Pietarsaaressa, Raumalla, Tampereella ja Valkeakoskella. Lakkojen on määrä jatkua kolme viikkoa lauantaiaamuun 22. tammikuuta asti, ellei sopua sitä ennen löydy.

Kouvolan, Lappeenrannan ja Rauman energiayhtiöistä kerrottiin lauantaina STT:lle, että niiden lämmönjakeluun ei syntynyt tuoreeltaan ongelmia. Nämä kolme energiayhtiötä julkaisivat perjantaina yhteisen tiedotteen, jossa ne vetosivat UPM:ään ja Paperiliittoon, jotta kaupunkien lämmönjakelu ei joutuisi kärsimään työtaisteluista.

Lakot sulkivat UPM:n tehtaiden yhteydessä toimivia voimaloita, jotka tuottavat lämpöä sijaintikaupunkiensa kaukolämpöverkkoon. ”Raumalla ei ole tällä hetkellä ongelmaa siinä, että riittääkö lämpö. Lakon alettua siirryimme käyttämään varakattiloita ja polttoaineena biopolttoaineen sijasta öljyä. Jos ei tule kovin kylmää, tehot riittävät. Mutta mikäli pakkanen nousee yli kymmeneen asteeseen, sen oheen ei ole varaa tulla enää teknisiä ongelmia”, kertoi Rauman Energian toimitusjohtaja Marko Haapala.

Jos kapasiteetin katto tulee vastaan, Raumalla on hänen mukaansa varauduttu muun muassa sulkemaan julkisten rakennusten ilmastointeja sekä laskemaan sisälämpötiloja 20 asteeseen esimerkiksi kaupungin tiloissa ja teollisuudessa.

Toiveena yhä lakon rajaaminen

Kouvolassa energiaa ja lämpöä riittää, kun niiden tuotannossa siirryttiin lakon alettua fossiilisiin polttoaineisiin, kertoi KSS Energian toimitusjohtaja Marko Riipinen. ”Oleellinen asia on se, että ihmisillä riittää lämpöä, ja sen me pystymme turvaamaan ja varmistamaan. Harmittaa toki, että lämpöä ei nyt tuoteta biopolttoaineilla”, Riipinen sanoi.

"Mutta jos tämä lakko kestää kolmekin viikkoa, täytyy toivoa, ettei tule huippupakkasia tai mitään toimintahäiriöitä, hän lisäsi.”

Lappeenrannassa puolestaan siirryttiin lauantaina järjestelyyn, jossa Kaukaan Voiman voimalaitosta operoi ulkopuolinen yritys. ”Kaukaan Voiman voimalaitos käy nyt normaalisti ja biopolttoaineella. Uutta on vain se, että voimalan käyttäjinä ovat eri tahot kuin tavanomaisesti”, kertoi Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Arto Nikkanen.

"Mutta kyllä tehdasalueella käynnissä oleva työtaistelu hankaloittaa toimintaa meilläkin. Toivomme edelleen, että lakko rajattaisiin voimalaitostoimintojen ulkopuolelle”, Nikkanen korosti.

Töihin ytuleville palkanlisää

Paperiliitto ei ole rajannut lakkojen ulkopuolelle mitään töitä.

UPM tiedottaa maksavansa lakon aikana töihin tuleville palkanlisää lakosta aiheutuvasta ylimääräisestä työstä. Palkka ja ylimääräinen palkanlisä yhdessä ylittävät nykyisen työehtosopimuksen ansiotason.

Lakkoon johtaneen kiistan taustalla on UPM:n vaatimus, että työehtosopimukset laadittaisiin yhtiön viidelle toimialalle erikseen. Ammattiliitot haluavat yhden yrityskohtaisen sopimuksen, jollaiset Stora Enso ja Metsä Group ovat solmineet ammattiliittojen kanssa.

Lakot eivät koske UPM:n vaneri- ja sahaliiketoimintoja, jotka solmivat joulukuussa liiketoimintakohtaiset työehtosopimukset Teollisuusliiton kanssa. Lakot eivät myöskään koske UPM Energyn toimintoja, joissa sovelletaan energia-alan yleissitovia työehtosopimuksia.

Yhtiön tiedotteessa UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén kertoo, että työnantajan tavoitteena on edelleen aloittaa neuvottelut liiketoimintakohtaisista työehtosopimuksista Paperiliiton kanssa mahdollisimman pian.

UPM ei tässä vaiheessa julkista arviota lakon taloudellisista vaikutuksista.

Juttua päivitetty 1.1.2022: Lisätty uusia tietoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut