Salaperäinen Satoshi Nakamoto olisi nyt yksi maailman rikkaimmista, mutta 11 vuotta sitten hän katosi – jäljelle jäi mysteeri ja 62 miljardin dollarin arvoinen omaisuus - Talous - Aamulehti

Salaperäinen Satoshi Nakamoto olisi nyt yksi maailman rikkaimmista, mutta 11 vuotta sitten hän katosi – jäljelle jäi mysteeri ja 62 miljardin dollarin arvoinen omaisuus

Kuka tai mikä on Satoshi Nakamoto – hän tai se, joka loi Bitcoinin? Maailman suurimman virtuaalivaluutan kehittäjä olisi tällä hetkellä upporikas, mutta 2010-luvun alkupuolella hän katosi ja jätti jälkeensä miljoonan bitcoinin potin. Aiheesta on tehty elokuvia sekä dokumentteja, toimittajat ovat tutkineet ja koputelleet ovilla. Mysteeri ei kuitenkaan ole ratkennut. Bitcoin-yhteisössä on sanonta: ”Yhdessä me olemme Satoshi.”

Bitcoinin kehittäjä on Satoshi Nakamoto. Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että Bitcoin olisi luotu Japanissa. Nakamoto kirjoitti yliopistotason englantia, tosin epäjohdonmukaista sellaista.

25.12.2021 18:05 | Päivitetty 11.1. 12:50

Aamulehti

Miljoona bitcoinia lepää tälläkin hetkellä ympäri bittiavaruutta siroteltuna tuhansiin virtuaalisiin lompakoihin. Näiden bitcoinien arvo on nykyisin jo noin 62 miljardia dollaria.

Omaisuus kuuluu Satoshi Nakamotolle, joka kehitti Bitcoin-järjestelmän ja louhi itse ensimmäiset miljoona bitcoinia. Nimi on pseudonyymi, jonka taustalla on henkilö tai joidenkin epäilyjen mukaan taho tai ryhmä.

Miljoonan bitcoinin omistaminen tekee tämänhetkisen kurssin mukaan Satoshi Nakamotosta maailman 19:nneksi rikkaimman henkilön, rikkaamman kuin esimerkiksi yhdysvaltalaisen Walmart-kauppaketjun omistaja. Jos yhden bitcoinin arvo nousisi miljoonaan dollariin niin kuin hurjimmissa ennustuksissa, Satoshi Nakamotosta tulisi maailman rikkain, heittämällä.

Bitcoin (BTC)

Ensimmäinen onnistuneesti luotu hajautettu kryptovaluutta.

Perustuu avoimeen lähdekoodiin. Bitcoin-verkkoa ylläpitävät ja varmentavat vapaaehtoiset käyttäjät ympäri maailmaa.

Uusia bitcoineja syntyy koko ajan louhimalla. Bitcoinien maksimimäärä on kuitenkin 21 miljoonaa. Viimeiset bitcoinit louhitaan arviolta vuonna 2140. Louhinta takaa myös bitcoin-siirtojen ja koko lohkoketjun turvallisuuden.

Lohkoketju tarkoittaa tilikirjaa, johon on kirjattu kaikki bitcoin-transaktiot.

Louhinta (mining, mainaus) on monimutkainen prosessi, jossa tehokkaat tietokoneet ratkaisevat kilpaa laskutoimituksia. Ratketessaan sellainen lisää lohkoketjuun uuden lohkon ja antaa laskijoille palkkioksi bitcoineja.

Kritiikin mukaan bitcoin on ympäristölle haitallinen ja kuluttaa liikaa sähköä.

On myös spekuloitu, mullistaako bitcoin tai sen teknologia maailman siten, että talouden Nobelin palkinto luovutettaisiin Satoshi Nakamotolle. Saapuisiko palkintoa noutamaan aito Bitcoinin luoja?

Avaimet hukassa

Bitcoin-lompakko on käytännössä osoite netissä. Lompakot on suojattu kryptografialla ja niiden hallinnoimiseen tarvitaan yksityinen ja julkinen salausavain. Avaimet ovat pitkiä numerosarjoja.

Olisiko näin kyvykäs henkilö tehnyt inhimillisen virheen ja hukannut avaimensa? Sanonta ”sattuuhan sitä paremmissakin piireissä” saisi täysin uuden merkityksen. Tai entä jos Nakamoton tietokone hajosi, sen kovalevy vaihdettiin korjausliikkeessä ja nyt väitetyt avaimet ruostuvat kaatopaikalla?

Näin tapahtui todellisuudessa James Bilal Caanille, joka on julistautunut aidoksi Nakamotoksi. Kukapa ei empisi jättää korjausliikkeeseen miljoonan bitcoinin avaimia ja huikkaisi, että muuten, älkää koskeko kovalevyyn.

James Bilal Caan on esimerkki ”faketoshista”. Se on yleisnimitys henkilöstä, jolla ei ole esittää todisteita ja jonka Bitcoin-yhteisö on leimannut huijariksi. Aito Nakamoto on pitänyt matalaa profiilia ja pyyhkinyt jälkensä huolella. Jotain hänestäkin voidaan päätellä.

Palataan maailmaan, josta kaikki alkoi.

Isot pahat pankit

Vuonna 2009 finanssikriisi oli runnellut maailmantaloutta ja levinnyt Eurooppaan kuin kulkutauti. Yhdysvaltain asuntokupla oli puhjennut ja liian hövelisti lainaa antaneille pankeille pumpattiin rahaa, jotteivät ne kaatuisi.

Bitcoin syntyi 3. tammikuuta 2009. Nakamoto louhi lohkoketjun ensimmäisen lohkon, alkulohkon. Hän allekirjoitti sen: ”The Times 03/Jan/2009: Chancellor on brink of second bailout for banks”, liittokansleri elvyttää pankkeja.

Se oli kutsu: tulkaa mukaan kehittämään Bitcoinia.

Viesti maailmalle oli selvä: Bitcoin on luotu, jotta ihmiset voisivat käyttää pankeista riippumatonta rahajärjestelmää. Veronmaksajien rahoilla ei pitäisi pelastaa loputtomiin rikkaita pankkeja, jotka olivat syyllisiä talouskriisiin.

Marraskuussa käyttäjä satoshi aloitti keskustelun Bitcoinista netissä. Sama henkilö oli lähettänyt noin vuotta aiemmin joukolle kryptograafikoita sähköpostilla jotakin, mitä kutsutaan nykyään valkoiseksi paperiksi. Alkuun keskustelua käytiin sivustolla nimeltä sourceforge, mutta sittemmin se katosi ja kaikki keskustelu siirrettiin bitcointalk-foorumille.

Kuka Satoshi Nakamoto ikinä onkaan, hän keksi Bitcoinissa ratkaisun kahteen asiaan: niin kutsuttuun bysanttilaisen kenraalin ongelmaan ja kaksinkertaisen kulutuksen ongelmaan.

Saatesanoiksi Nakamoto kirjoitti suurin piirtein näin: ”Olen työskennellyt uuden sähköisen rahajärjestelmän parissa. Se toimii vertaisten kesken, eikä luotettavaa kolmatta osapuolta kuten pankkeja tai rahoituslaitoksia tarvita. Kaksinkertaisen kulutuksen ongelma estetään vertaisverkolla. Osallistujat ovat anonyymejä. Uudet kolikot luodaan hashcashin proof of work -periaatteen avulla.”

Se oli kutsu: tulkaa mukaan kehittämään Bitcoinia. Tulkaa mukaan tekemään historiaa.

Outo unirytmi

Bitcoin ei suinkaan ole ensimmäinen digitaalinen valuutta, vaan sitä ennen oli useita kokeiluja, jotka eivät lähteneet lentoon: digicash, b-money, bit gold ja hashcash. Nakamoto yhdisteli näiden kokeilujen elementtejä tavalla, jota kukaan ei ollut aiemmin tehnyt.

Jotkut uskovat, että pseudonyymin takana on useita ihmisiä, sillä yksi henkilö ei olisi pystynyt luomaan Bitcoinin kaltaista järjestelmää. Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n puheenjohtaja Toni Heiskanen on eri mieltä. ”Jos yli kaksi henkilöä tietää jostakin, tieto tuppaa leviämään. Satoshi Nakamoto tuskin on ryhmä. Uskon näin, koska on inhimillistä juoruta tai haluta mainetta.”

Nakamoto on kirjoittanut foorumille yhteensä 575 viestiä, joista suurin osa keskittyy Bitcoinin teknisiin ominaisuuksiin. Hän ei ole juurikaan spekuloinut muiden kanssa, ollaanko tässä nyt luomassa jotakin uutta ja vallankumouksellista.

Viestien kieli on yliopistotason englantia mutta epäjohdonmukaista sellaista. Mukana on elementtejä sekä amerikan- että brittienglannista. Lisäksi hän kirjoitti samoja sanoja eri tavoin samana päivänä tai jopa samassa viestissä. Oliko nimimerkin takana ryhmä vai oliko se pelkkää hämäystä? Olihan hän kehittänyt myös japanilaiselta kuulostavan pseudonyymin, vaikka viestien lähetysäajat eivät sopineet Japaniin.

Nakamoton aktiivisuutta ja viestien aikaleimoja on verrattu aikavyöhykkeisiin. Unirytmistä riippuen Nakamoto voisi asua Brittein saarilla tai Yhdysvalloissa – tai sitten hän manipuloi hämäyksen vuoksi myös aikaleimoja.

Faketoshit

Floridan Miamissa oli hiljattain oikeudenkäynti, joka herätti mediahuomiota. Vastakkain olivat tietojenkäsittelytieteilijä Craig Wright ja edesmenneen tietotekniikka-asiantuntijan Dave Kleimanin perhe.

Craig Wright väitti olevansa Satoshi Nakamoto, yksin. Kleimanin perhe väitti, että kaksikko kehitti Bitcoinin yhdessä.

Kävi kuitenkin nolosti, kun kourallinen oikeita omistajia allekirjoitti lompakkonsa: ”Craig Wright on huijari.”

Taustaksi on hyvä tietää, että Wright nousi kryptovaluuttapiireissä barrikadeille jo vuonna 2016. Hän julistautui Nakamotoksi useissa blogipostauksissa ja on nykyään kaikkein tunnetuin ja ehkä myös Bitcoin-yhteisön vihatuin faketoshi.

Aidolla Nakamotolla oli siis 1,1 miljoonaa bitcoinia, jotka olivat tuhansissa lompakoissa. Wright listasi paljon osoitteita, joiden hän väitti kuuluvan itselleen. Kävi kuitenkin nolosti, kun kourallinen oikeita omistajia allekirjoitti lompakkonsa: ”Craig Wright on huijari, ei aito Satoshi Nakamoto.”

Wrightilla ei ollut näyttää konkreettisia todisteita. Hänen väitteensä on aina ammuttu alas. Toisaalta hän on myös karismaattinen puhuja, ja siksi hän on saanut puolelleen pienen fanijoukon.

Joulukuun alussa oikeuden maallikkojäsenet päättivät Miamissa, että Wright on Satoshi Nakamoto, eikä hänen tarvitse maksaa Kleimanin perheelle mitään. Toisaalta hänet määrättiin maksamaan oikeudenkäyntikuluja sata miljoonaa dollaria. Nakamoton bitcoineihin hän ei kuitenkaan pääse käsiksi, ellei ole saanut tai varastanut salausavaimia tältä.

Vielä elossa?

Mutta se faketosheista. Kuka voisi olla oikea Satoshi Nakamoto?

Toni Heiskanen huomauttaa, että kovan luokan kryptograafikoiden määrä oli tuolloin pieni: heitä oli kymmeniä, korkeintaan satoja. Se rajaa epäiltyjen joukkoa. Hän arvelee, että Bitcoinin kehittäjä on jo edesmennyt. Nakamoto nimittäin jättäytyi projektista vuosina 2010–2011.

Olisiko mahdollista, että Satoshi Nakamoton 1.1 miljoonaa bitcoinia ovat jääneet koskematta, koska hän on edesmennyt? Vai odottaako hän, että bitcoin syrjäyttää niin kutsutut fiat-rahat? Euro on fiat-valuutta ja se tarkoittaa rahaa, jolla ei ole itsessään arvoa.

Bitcoinia oli liittynyt kehittämään useita henkilöitä, ja määrä on vain kasvanut. Kehittäjät jatkavat työtään yhä. Miksi Nakamoto olisi jättäytynyt pois?

Profiiliin sopii kaksi henkilöä: ohjelmistokehittäjä Hal Finney, joka vastaanotti ensimmäisen bitcoin-siirron Satoshi Nakamotolta itseltään. Finney sairastui ALS-tautiin 2010-luvun alussa ja menehtyi vuonna 2014.

Toinen on kryptograafikko Len Sassaman, joka sairasti masennusta ja teki itsemurhan vuonna 2011. Kaksi kuukautta ennen Sassamanin kuolemaa Nakamoto kirjoitti foorumille: ”Olen siirtynyt muiden asioiden pariin, enkä todennäköisesti ole täällä tulevaisuudessa.”

Pankissa työskennelleestä vanhasta herrasmiehestä tuli meemi.

Finney-teoriaa tukee se, että hän asui muutaman korttelin päässä Kaliforniassa Dorian Satoshi Nakamoto -nimisen henkilön kanssa. Hän oli japanilaistaustainen eläkeläinen, jota toimittajat ja paparazzit ahdistelivat, koska Newsweek-lehti luuli löytäneensä sen aidon Nakamoton. Pankissa työskennelleestä vanhasta herrasmiehestä tuli meemi. Hän on jälkikäteen kertonut, millainen piina mediamylläkkä oli.

Olisi aikamoinen sattuma, että ensimmäisen bitcoin-siirron vastaanottanut henkilö eli Hal Finney olisi asunut samalla kadulla Satoshi Nakamoto -nimisen henkiön kanssa.

Oli Nakamoto kuka hyvänsä, Bitcoin-yhteisössä on sanonta: ”Me kaikki olemme Satoshi.” Kukaan ei ole yksin Satoshi, mutta kaikki yhdessä ovat Satoshi. Sanonnalla yhteisö kunnioittaa Nakamoton yksityisyyttä, sillä hän selvästi tahtoo tai tahtoi pysyä piilossa.

Sittemmin sanonta on saanut jatko-osan: ”Me olemme kaikki Satoshi – paitsi Craig Wright.”

Oikaisu 10.1.2022 klo 17:15. Korjattu kohta, jossa väitettiin Satoshin perustaneen bitcointalk-foorumin. Keskustelua käytiin sourceforge-sivustolla, jonka kadottua aiheeseen liittyvä keskustelu siirrettiin bitcointalk-foorumille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut