Paperiliiton hallitus: UPM:n tehtailla alkamassa lakko 1. tammikuuta - Talous - Aamulehti

Paperiliiton hallitus: UPM:n tehtailla alkamassa lakko 1. tammikuuta

Paperiliitto hyväksyi lisää sopimuksia ja päätti UPM:n työntekijöiden työnseisauksesta.

Paperiliiton hallitus oli koolla tiistaina punnitsemassa työehtosopimusneuvotteluiden tilannetta.

14.12.2021 13:39

Paperiliiton hallitus oli koolla tiistaina ja päätti ilmoittaa mahdollisesta lakosta UPM:n tehtailla. Lakot alkaisivat lauantaina 1. tammikuuta kello 6.00.

Lappeenrannan biojalostamolla lakko alkaisi 1.1.2022 kello 7.00. Lakko päättyisi 22.1.2022 kello 6.00, ellei sitä ennen saavuteta neuvottelutulosta uutta työehtosopimuksesta.

Lakkoon julistetaan kaikki päättyvän paperiteollisuuden työehtosopimuksen alaiset työt UPM:n työpaikoilla.

Paperiliiton hallitus hyväksyi paperiteollisuuteen Metsä Groupin ja kuuden muun yrityksen uudet työehtosopimukset.

Hyväksyttyjen sopimusten palkankorotuksissa noudatetaan alalle muodostunutta linjaa ja työehdoissa runkona on paperiteollisuuden päättymässä oleva työehtosopimus.

Paperiliitto kertoo tiedotteessa, että se ja UPM eivät ole pystyneet neuvottelemaan yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta.

”Paperiliitto haluaa sopia UPM:lle yhden sopimuksen, mutta UPM lähtee neuvottelemaan ainoastaan, jos tehdään viisi eri liiketoimintakohtaista sopimusta ja täysin uudelta pohjalta”, liitto kertoo lakonuhan syyksi.

Lisäksi UPM on ilmoittanut muuttavansa yksipuolisesti työntekijöiden työsuhteiden ehtoja 1.1.2022 alkaen.

UPM on myös ilmoittanut, että nykyisellä paperiteollisuuden työehtosopimuksella ei ole niin sanottua jälkivaikutusta eli työehdot määräytyvät 1.1.2022 alkaen lain ja yrityksen määrittelemin ehdoin.

Tästä syystä Paperiliiton jäsenet eivät tule lakon aikana lainkaan töihin. Perinteisesti lakon ulkopuolelle jätettyihin töihin on mahdollista tulla, jos se on mahdollista nykyisillä työehdoilla.

Uudet yrityskohtaiset työehtosopimukset Paperiliitto on saanut neuvoteltua jo Stora Enson ja Metsä Groupin kanssa, mutta UPM:n kanssa ei juuri ole edistytty.

Syynä on se, että UPM haluaa tehdä liiketoimintakohtaiset sopimukset, mikä taas ei käy Paperiliitolle. Tosin biojalostamon kanssa on erillinen sopimus nytkin.

UPM:n tavoittelee seitsemää liiketoimintakohtaista työehtosopimusta, joista viidessä osapuoli on Paperiliitto.

Viime viikonvaihteessa Paperiliitto jatkoi neuvonpitoa pienempien yhtiöiden kanssa, mutta tapaaminen UPM:n kanssa siirtyi tämän viikon perjantaille.

Jo marraskuun lopulla UPM ilmoitti, että Lappeenrannan biojalostamo aloittaa varautumisen mahdolliseen lakkotilanteeseen nykyisen työehtosopimuksen päättyessä vuoden lopussa.

Mahdollisesta lakosta pitää ilmoittaa vähintään 14 päivää ennen sen alkua, mutta se aika ei yhtiön mukaan riittäisi laitoksen tuotannon turvalliseen keskeyttämiseen.

UPM Biopolttoaineet varautuu lomauttamaan työntekijöitään Lappeenrannan biojalostamolla väliaikaisesti enintään 90 päivän ajaksi alkuvuoden 2022 aikana.

UPM sai viime viikolla tehtyä Teollisuusliiton kanssa liiketoimintakohtaiset sopimukset vaneriliiketoiminnassa ja sahoilla.

Lue lisää: UPM ja Teollisuusliitto pääsivät sopuun vaneri- ja sahaliike­toimintojen työehto­sopimuksesta

Teollisuusliiton ja UPM:n väliset sopimusratkaisut ovat kolmivuotisia ja tulevat voimaan nykyisen mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksen päättyessä eli vuoden alusta.

Sen sijaan neuvottelut Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien välillä ovat yhä kesken, vaikka vanha sopimus päättyi jo joulukuun alussa, mikä tarkoittaa sopimuksetonta tilaa.

Neuvottelut keskeytettiin marraskuun lopulla, koska palkankorotustavoitteissa oltiin kaukana toisistaan. Voimassa on nyt ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka jatkuu 19. joulukuuta asti, jolloin on myös tarkoitus jatkaa neuvotteluita.

”Osapuolten näkemyksissä on vielä yhteensovittamista”, arvioi Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto Twitterissä maanantaina.

”Osapuolten näkemykset eivät ole vielä lähentyneet tarpeeksi”, ilmaisi Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut