Haminaan rakennetaan 200–300 miljoonan euron akkumateriaalien tehdas - Talous - Aamulehti

Haminaan rakennetaan 200–300 miljoonan euron akku­materiaalien tehdas

Rakentaminen alkaa ensi kesänä ja investoinnin arvo on 200–300 miljoonaa euroa.

Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen vanhoilla kaivausnäytekasoilla Savukoskella kesäkuussa.

14.12.2021 8:45

Valtion sijoitusyhtiö Suomen Malmijalostus ilmoittaa rakentavansa Haminaan kiinalaisen kumppaninsa kanssa akkumateriaalien tehtaan.

Rakentaminen alkaa ensi kesänä ja investoinnin arvo on 200–300 miljoonaa euroa. Hanketta varten perustetaan yhteisyritys, josta kiinalainen CNGR Advanced Material omistaa 60 prosenttia ja Suomen Malmijalostus 40 prosenttia.

”Tämä prekursoritehdas [akkumaterialieen tehdas] on olennainen osa eurooppalaisen akkuarvoketjun kehittämistä, ja se tarjoaa meille hyvän mahdollisuuden nostaa kotimaisten mineraalien jalostusastetta. Samalla hanke tuo Kymenlaaksoon ja Suomeen uudenlaista taloudellista aktiivisuutta”, sanoo Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen tiedotteessa.

Tuotannon käynnistyttyä tehdas työllistää ensivaiheen kapasiteetilla suoraan noin 150 henkeä, minkä lisäksi sen toiminnan aikana tullaan tarvitsemaan erilaisia ulkoisia palveluiden tuottajia.

Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen kertoo olevansa iloinen etenkin siitä, että Kotkan ja Haminan seudulle tulee uusia prosessiteollisuuden työpaikkoja.

CNGR Advanced Material on Shenzhenin pörssissä listattu kiinalainen yhtiö, joka toimii materiaali- ja energiasektoreilla. Yhtiö tuottaa prekursorimateriaaleja asiakkailleen maailmanlaajuisesti kahdessa tuotantolaitoksessaan Guizhoun ja Hunanin maakunnissa Kiinassa.

“Yhtiömme strategisena tavoitteena on laajentaa toimintaa Eurooppaan, ja tämä projekti auttaa meitä saavuttamaan tavoitteemme. Tuomme Suomeen kaikkein uusinta teknologiaamme ja pitkälle automatisoidun tuotantolinjamme. Suomalaisen kumppanimme avulla perustamme tehtaan, jonka hiilijalanjälki on maailman pienin”, sanoo tiedotteessa johtaja Tony Tao CNGR Advanced Materialista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut