Yli puolet huolissaan energiahintojen vaikutuksesta asumiskuluihin, kertoo Nordea – osakeasujille voi olla tiedossa ikävä yllätys - Talous - Aamulehti

Yli puolet huolissaan energia­hintojen vaikutuksesta asumis­kuluihin, kertoo Nordea – osakeasujille voi olla tiedossa ikävä yllätys

Luvassa korkeampia kuluja sekä omakotitaloissa että osakeasunnoissa asuville.

Omakotiasujat näkevät energiahintojen nousun suoraan energiayhtiöiden laskussa. Osakeasujille ikävä yllätys on tiedossa viimeistään ensi kevään yhtiökokouksessa, arvioi Nordean ekonomisti.

13.12.2021 10:13

Helsinki

Yli puolet suomalaisista on huolissaan energian hinnan vaikutuksista heidän asumiskuluihinsa, kertoo Nordea. Nordean teettämässä kyselytutkimuksessa tätä mieltä oli 58 prosenttia vastanneista. Yksi neljästä sanoi, että energian hinnannousu aiheuttaa vaikeuksia selviytyä asumismenoista.

Huhti-kesäkuussa kiinteistöjen ylläpitokustannukset nousivat 2,1 prosenttia, mutta tahti kiihtyy loppuvuonna.

”Viimeaikainen sähkön, kaukolämmön, öljyn sekä remonttien hintojen nousu tulee näkymään loppuvuonna selvästi tätä nopeampana asumiskustannusten nousuna. Omakotiasujat näkevät energiahintojen nousun suoraan energiayhtiöiden laskussa ja osakeasujille ikävä yllätys on tiedossa viimeistään ensi kevään yhtiökokouksessa, kun hoitovastikkeita voidaan joutua nostamaan”, totesi Nordean ekonomisti Juho Kostiainen tiedotteessa.

Kehitys on vauhdittanut asuntojen energiaremontteja. Nordean mukaan 28 prosentissa asuntoja on joko tehty tai suunniteltu energiaremontteja.

Kostiainen huomautti, että suomalaisten ilmastopäästöistä noin 30 prosenttia tulee asumisesta.

”Asumisen energiaratkaisuilla on huomattava merkitys Suomen hiilineutraalisuustavoitteen kannalta”, Kostiainen sanoi.

Nordean teettämän kyselyn toteutti internetpaneelina Kantar TNS marraskuussa. Siihen vastasi reilu tuhat ihmistä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut