UPM ja Teollisuusliitto pääsivät sopuun vaneri- ja sahaliiketoimintojen työehtosopimuksesta - Talous - Aamulehti

UPM ja Teollisuusliitto pääsivät sopuun vaneri- ja sahaliike­toimintojen työehto­sopimuksesta

Toukokuussa aloitetut neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta valmistuivat. Kolmivuotiset sopimukset koskevat vaneri- ja sahaliiketoimintoja.

Pirkanmaan alueella UPM Timberin työntekijöitä on muun muassa Korkeakosken sahalla Juupajoella. Kuva on otettu vuonna 2013.

10.12.2021 13:12 | Päivitetty 10.12.2021 13:24

Metsäkonserni UPM ja Teollisuusliitto ry ovat solmineet UPM:n sahaliiketoimintaa koskevan liiketoimintakohtaisen työehtosopimuksen. Asiasta tiedotti UPM perjantaina iltapäivällä.

Neuvottelun tulokset koskevat mekaanista metsäteollisuutta eli Plywood-vaneriliiketoimintaa ja Timber-sahaliiketoimintaa.

Teollisuusliiton hallitus hyväksyi perjantaina jo aiemmin tällä viikolla syntyneet neuvottelutulokset.

Uusi sopimus on voimassa kolmen vuoden ajan 1.1.2022 alkaen.

Neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta aloitettiin toukokuussa. Neuvotteluissa olivat osallisena UPM Timberin liiketoimintajohto, sahanjohtajat, kunkin sahan pääluottamushenkilö sekä Teollisuusliiton edustajat.

Metsäteollisuus ry irtautui työehtosopimustoiminnasta vuoden 2020 lopussa. Tuolloin työehdoista sopiminen siirtyi nykyisen sopimuskauden päättyessä yritystasolle, ja nyt päätökseen saadut neuvottelut valmistuivat ennen sopimuskauden päättymistä. Toimialakohtaisten työehtosopimusten sijaan ehdoista neuvottelevat kunkin yrityksen ja sen henkilöstöä edustavat ammattiliitot.

Metsäyhtiö UPM on kertonut tavoittelevansa yhteensä seitsemää liiketoimintakohtaista sopimusta, joista kahta on neuvoteltu Teollisuusliiton ja viittä Paperiliiton kanssa.

Paperiliiton sopimusten alat ovat erilaisille papereille sekä sellulle ja biojalostamoille.

Vuoden loppuun asti mekaanisessa metsäteollisuudessa on voimassa valtakunnallinen työehtosopimus, jonka neuvottelemisesta ja sopimisesta Metsäteollisuus ry ilmoitti runsas vuosi sitten luopuvansa. Neuvottelut siirtyivät yritystasolle, ja UPM:ssä liiketoimintatasolle.

Yllättäväkin neuvotteluavaus saatiin jo lokakuussa, kun metsäjätti Stora Enso ja Paperiliitto pääsivät sopuun huhtikuun 2024 loppuun saakka voimassa olevista työehdoista.

Stora Enson ja Paperiliiton sopimat palkankorotukset ovat kahtena ensimmäisenä vuonna noin 1,9 prosenttia ja kolmantena vuonna noin 0,9 prosenttia.

Paperiliitto kertoi torstaina, että se on saanut neuvoteltua jo 30 sopimusta 35:stä. Joukosta puuttuu UPM:n ohella toinen suuri yhtiö Metsä Group.

Paperiliiton hallitus on koolla ensi tiistaina ja päättää mahdollisista työtaistelutoimista, mikäli sopimuksia ei ole syntynyt.

UPM kertoi jo marraskuussa aloittavansa joulukuun alussa yt-neuvottelut Lappeenrannan biojalostamon henkilöstön lomauttamisesta kolmeksi kuukaudeksi vuodenvaihteesta alkaen.

Näin se valmistautuu seisauttamaan jalostamon jo ennen kuin vuodenvaihteessa uhkaava Paperiliiton lakko alkaisi.

UPM:n ja Paperiliiton neuvottelut työehtosopimuksesta ajautuivat umpikujaan jo ennen alkamistaan, koska Paperiliitto on kertonut suostuvansa neuvottelemaan vain yhtiökohtaisesta sopimuksesta.

Päivitys 10.12.2021 kello 12.25: Uutista on päivitetty ja täydennetty taustatiedolla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut