Käräjäoikeus on määrännyt Uroksen maksamaan Nordealle lähes 7 miljoonan euron velat - Talous - Aamulehti

Käräjäoikeus määräsi Uroksen maksamaan Nordealle melkein seitsemän miljoonan euron velat – yhtiö ja sen pääomistaja eivät vastanneet pankin kanteisiin määräajassa

Käräjäoikeuden mukaan vastausta ei ole kuulunut myöskään Oulun Osuuspankin 4,4 miljoonan euron kanteeseen. Siitä ratkaisua odotetaan todennäköisesti ensi viikolla.

Teknologiayhtiö Uros Oy:n tilat Oulussa 7. lokakuuta 2021.

11.11. 13:24 | Päivitetty 11.11. 14:28

Helsinki

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi torstaina teknologiayhtiö Uroksen maksamaan takaisin Nordealle lähes seitsemän miljoonan euron velat korkoineen.

Oikeus ratkaisi asian yksipuolisella tuomiolla, koska Uros ja sen pääomistaja Jyrki Hallikainen eivät vastanneet Nordean kanteisiin määräajassa. Nordea oli jättänyt asiasta kaksi kannetta, joista ensimmäisen syyskuun puolivälissä ja toisen kuukautta myöhemmin.

Velkasumma on yhteensä yli 6,7 miljoonaa euroa. Käräjäoikeuden mukaan Hallikainen vastaa siitä yhteisvastuullisesti Uroksen kanssa kolmen miljoonan euron edestä.

Vastaaja, jota vastaan on annettu yksipuolinen tuomio, ei voi hakea siihen muutosta tavalliseen tapaan valittamalla. Vastaaja voi kuitenkin hakea takaisinsaantia eli uutta käsittelyä samassa tuomioistuimessa. Siihen pitää kuitenkin olla perusteltu syy.

Muillakin miljoonasaatavia

STT uutisoi lokakuussa, että Nordean lisäksi Urokselta vaativat miljoonien eurojen velkasaatavia Helsingin käräjäoikeudessa myös Valtiokonttori ja Oulun Osuuspankki.

Torstaina käräjäoikeudesta kerrottiin STT:lle, että myös Oulun Osuuspankin asiassa vastauksen määräaika on umpeutunut eikä vastausta ole toimitettu. Näin ollen käräjäoikeus todennäköisesti antaa asiasta yksipuolisen tuomion ensi viikolla. Oulun Osuuspankki hakee Urokselta 4,4 miljoonan euron pääomia korkoineen.

Valtiokonttorin lähes viiden miljoonan euron saatavat Urokselta ovat yhtiölle aikanaan myönnettyjä Business Finland -lainoja ja avustuksia. STT uutisoi aiemmin, että Uros on lähes kymmenen vuoden aikana maksanut niistä vain korkoja ja että yhtiö sai lainat Business Finlandin mukaan väärillä ja salailluilla tiedoilla. Kuun alussa Oulun poliisi vahvisti STT:lle, että Urosta epäillään törkeästä avustuspetoksesta.

Business Finland määräsi rahat välittömästi takaisinmaksettavaksi viime vuoden lopulla. Uros on valittanut takaisinperintäpäätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen, missä asian käsittely on kesken.

Areenan nimi meni vaihtoon

Lainojen maksamatta jättäminen on outoa, sillä yhtiö väittää tehneensä pelkästään vuosina 2017–2019 yhteensä yli 300 miljoonaa euroa liikevoittoa.

Syyskuussa STT kertoi, että yhtiön kertomien suurten liikevoittojen takana ei todennäköisesti ole niitä vastaavaa todellista liiketoimintaa. Kun Uros kertoi vuonna 2018 tehneensä 120 miljoonan euron liikevoiton, vuoden päätteeksi konsernin kassa oli lähes tyhjä ja sillä oli 149 miljoonan euron myyntisaamiset. STT:n tietojen mukaan Uros ei tuolloin saanut missään vaiheessa merkittävää kassavirtaa tekemistään sopimuksista, vaan myyntisaamiset vain kerääntyivät ja jatkoivat kasvuaan.

Suuri yleisö sai tietää oululaistaustaisesta Uroksesta maaliskuussa 2020, kun Tampereelle tämän vuoden joulukuussa valmistuva monitoimiareena nimettiin sponsorinsa mukaan Uros Live -areenaksi. Viime kuun lopulla Tampereen monitoimiareenan hallitus päätti irtisanoa areenan nimisopimuksen teknologiayhtiö Uroksen kanssa epäselvyyksien takia. Päätöksen myötä areena jatkaa toimintaansa ainakin toistaiseksi aiemmalla nimellään Tampereen Kannen areena.

Päivitys 11.11.2021 kello 14.28: Juttu päivitetty taustoilla Valtiokonttorin osuudesta sekä tiedolla Oulun Osuuspankin kanteen tilanteesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut