Yhdysvaltalainen kilpailija ostaa ruoankuljetusjätti Woltin 7 miljardilla eurolla - Talous - Aamulehti

Jättimäinen 7 miljardin yrityskauppa: Yhdysvaltalainen kilpailija ostaa ruoankuljetuspalvelu Woltin

Yrityskaupasta myöhään tiistai-iltana tiedottanut Wolt kertoo jatkavansa toimintaansa kuten tähänkin asti. Lisäksi yhtiö ottaa vastuulleen Door Dashin kansainvälisen liiketoiminnan.

Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi tammikuussa 2021.

9.11. 23:55 | Päivitetty 10.11. 7:14

Yhdysvaltalainen ruoan tilauspalvelu Door Dash ostaa Woltin noin 7 miljardilla eurolla. Suomalainen ruoankuljetusjätti Wolt tiedotti yrityskaupasta myöhään tiistai-iltana.

Yhtiön tiedotteen mukaan kauppa on arvoltaan suurempi kuin esimerkiksi Nokian matkapuhelinliiketoiminnan myynti Microsoftille tai Sampo-pankin myynti Danske Bankille.

Wolt arvioi, että yrityskaupasta maksetaan Suomeen yli 600 miljoonaa euroa veroja, kun kaupassa vaihdetut osakkeet päätyvät verotettavaksi.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että Wolt-palvelu säilyy asiakkaiden, kauppiaiden ja lähettien näkökulmasta ennallaan. Yhtiö jatkaa nimellään, tuotteellaan ja tiimillään kaikissa 23 toimintamaassaan.

Wolt

Mikä: Suomalainen teknologiayhtiö, joka kuljettaa muun muassa ruokaa, ruokaostoksia, elektroniikkaa ja kosmetiikkaa.

Perustettu: Helsingissä vuonna 2014.

Toiminta: Yli 4 000 työntekijää. Toimii 23 eri maassa.

Talous: Liikevaihto 280,7 miljoonaa ja tilikauden tulos 47,1 miljoonaa euroa miinuksella vuonna 2020.

Muuta: Keräsi alkuvuonna 440 miljoonaa euroa uutta kasvurahoitusta kansainvälisiltä pääomasijoittajilta. Kyseessä on historian suurin yksittäisen kasvuyhtiön rahoituskierros Suomessa.

Pääkonttori pysyy Suomessa

Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi ottaa vastuulleen Door Dashin kansainvälisen liiketoiminnan ja liittyy yli 50 miljardin euron arvoisen pörssiyhtiön johtoryhmään.

Kauppa julkaistiin Door Dashin tulosjulkistuksen yhteydessä. Yhtiöt jatkavat itsenäisinä toimijoina kaupan toteutumiseen asti. Woltin pääkonttori pysyy Helsingissä.

”Meillä on ollut vuosien varrella monta mahdollisuutta yhdistyä alan eri toimijoiden kanssa, mutta olemme aina lopulta päättäneet jatkaa omaa polkuamme eteenpäin. Keskusteluissa Door Dashin kanssa näimme ensimmäistä kertaa, että tässä on aidosti mahdollisuus tehdä jotain kansainvälisesti ainutkertaista”, Miki Kuusi sanoo tiedotteessa.

”Kaupan seurauksena Wolt saa käyttöönsä ennenkuulumattomat resurssit jatkaa laajentumista ja kehittää yhä parempaa palvelua, minkä arvoa ei pidä aliarvioida tämän kaltaisella todella kilpaillulla toimialalla.”

Suomen suurimmat yrityskaupat

Yhdysvaltalainen ohjelmistojätti Microsoft osti verkkoyhtiö Nokian matkapuhelin- ja palveluliiketoiminnan 5,4 miljardilla eurolla vuonna 2013.

Japanilainen Softbank osti suomalaisesta peliyhtiöstä Supercellistä enemmistöosuuden vuonna 2013. Kauppahinta oli 1,1 miljardia euroa.

Kolme vuotta myöhemmin Softbank myi 73 prosentin osuutensa Supercellistä kiinalaiselle internetjätille Tencentille. Kauppahinta oli 6,5 miljardia euroa.

Kiinalainen urheiluvälinevalmistaja Anta Sports osti suomalaisen urheilualan yhtiön Amer Sportsin 4,6 miljardilla eurolla vuonna 2019. Yrityskaupan tavoitteena oli muun muassa vauhdittaa Amer Sportsin kasvua ja osuutta Aasian markkinoilla.

Kaupan saaminen päätökseen edellyttää viranomaisten hyväksyntää eri maissa. Kauppa odotetaan saatavan päätökseen vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla.

–  Miki Kuusen johdolla Wolt on rakentanut optimismin, operatiivisen kurinalaisuuden ja toimintahalukkuuden kulttuurin, joka vastaa omaamme, Door Dashin toimitusjohtaja ja perustajajäsen Tony Xu sanoo tiedotteessa.

Xu muotoilee tiedotteessa Door Dashin ja Woltin jakavan vision kansainvälisen alustan rakentamisesta paikalliselle kaupalle, joka vahvistaa yhteisöjä joissa yhtiöt toimivat.

Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Japanissa toimiva Door Dash listautui New Yorkin pörssiin joulukuun alussa 2020. Yhtiön arvo ensimmäisen kaupankäyntipäivän jälkeen oli 75 miljardia dollaria (noin 64 miljardia euroa) mikä oli yhdysvaltalaislehti The New York Timesin mukaan enemmän kuin pitsaketju Domino'sin ja pikaruokaravintola Chipotlen yhteensä.

Door Dash keräsi listautumisannissaan 3,4 miljardia dollaria, mikä teki annista vuoden 2020 suurimpia.

Suomen suurin rahoitus

Kuusi perusti Wolt-nimisen startupin viiden muun ihmisen kanssa lokakuussa 2014. Käyttöön Wolt avattiin keväällä 2015. Tämän jälkeen yhtiö on hakenut kasvua ensin muista Pohjoismaista ja sittemmin muualta Euroopasta. Nykyisellään 23 maassa toimivalla Woltilla on yli 4  000 työntekijää ja 135  000 lähettiä.

Tiedotteessa toimitusjohtaja Kuusi sanoo Suomella olleen valtava vaikutus siihen, millaiseksi Wolt on muotoutunut.

–  Meille on tärkeää, että maksamme jatkossakin veromme tänne ja pystymme luomaan kasvavalle määrälle ihmisiä töitä ja tuloja Suomessa. Meille on myös tärkeää, että yhteiskunta, josta olemme ponnistaneet, hyötyy tekemästämme työstä ja että esimerkiksi me perustajat maksamme veromme Suomeen ilman mitään kikkailua.

Wolt on nostanut rahoitusta yhteensä yli 700 miljoonaa euroa ennen ensi vuonna toteutuvaa kauppaa.

Tammikuussa 2021 uutisoitiin, että Wolt on kerännyt 440 miljoonaa euroa uutta kasvurahoitusta kansainvälisiltä pääomasijoittajilta, suurimman yksittäisen kasvuyhtiön rahoituskierroksen Suomen historiassa.

Lue lisää: Ruokakuljetuspalvelu Wolt teki suomalaista yrityshistoriaa: Pörssilistautumista suunnitteleva yhtiö keräsi 440 miljoonan euron potin

Vielä tuolloin yhtiön tavoitteena oli valmistautuminen mahdolliseen pörssilistautumiseen. Yhtiö arvioi, että pörssilistautuminen voisi toteutua aikaisintaan keväällä 2022.

Kuusi kertoi tuolloin, että yhtiö aloitti listautumisvalmistelut jo viime vuonna, mutta että pörssiin ei ole kiire. ”Katsomme kaikkia vaihtoehtoja. Tällä hetkellä harkitsemme kaksoislistautumista niin, että päälistauspaikka olisi Suomen ulkopuolella, mutta lisäksi listautuisimme Helsingin pörssiin. Ensisijaisesti katsomme eurooppalaisia pörssejä, mutta Yhdysvaltojen Nasdaq ei ole poissuljettu”, Kuusi kertoi tammikuussa.

Kiistaa läheteistä

Molemmat yhtiöt ovat, monen ruuan kuljetuspalvelun tapaan, myös joutuneet selvittelemään lähettiensä asemaa.

Woltin lähetit ovat tällä hetkellä yrittäjiä, mutta Etelä-Suomen aluehallintovirasto linjasi marraskuun alussa, että Woltin ruokalähetit ovat työsuhteessa. Wolt valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen.

DoorDash oli puolestaan otsikoissa syyskuussa, kun sen työntekijät osoittavat mieltään toimitusjohtaja Tony Xun kodin ulkopuolella San Franciscossa. Mielenosoittajat vaativat yhtiöltä muun muassa korotusta kuskien vähimmäispalkkaan. Sovelluspohjaisten yhtiöiden työntekijät voidaan Kalifornian osavaltiossa luokitella itsenäisiksi urakoitsijoiksi työntekijöiden sijaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut