Uhkasakkotuomio saatiin viimein toimitettua Uros-yhtiölle poliisin avulla - Talous - Aamulehti

Uhkasakkotuomio saatiin viimein toimitettua Urokselle poliisin avulla – Selvitystila uhkaa edelleen, ja asiakirjoja puuttuu

Puuttuvat tiedot on toimitettava 13. tammikuuta mennessä Patentti- ja rekisterihallinnolle. Muuten Uros oy:tä uhkaa edelleen selvitystila tai rekisteristä poistaminen.

Uros-yhtiön konttori Oulussa kuvattuna vuonna 2020.

9.11. 17:54

Aamulehti

Tampereen Kannen areenan nimisponsorin paikalta irtisanottu Uros oy on edelleen vaarassa joutua selvitystilaan tai poistetuksi kaupparekisteristä.

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) vaatii Urosta toimittamaan puuttuvat tilinpäätöstiedot vuodelta 2019. Syyskuun lopussa uutisoitiin, kuinka PRH ei useista yrityksistä huolimatta saanut toimitettua tietojen puuttumisesta annettua uhkasakkotuomiota Uroksen pääomistajalle ja hallituksen puheenjohtajalle Jyrki Hallikaiselle.

Lue lisää: Tampereen Uros-areenan pääsponsoria uhkaa selvitystila – Järeitä toimia harkitsevan PRH:n juristi Aamulehdelle: ”Se tarkoittaa käytännössä osakeyhtiön purkautumista”

Nyt PRH:n juristi Jussi Huolman kertoo, että uhkasakkotuomio on viimein saatu perille.

”Oulun poliisin kanssa teimme erinomaista yhteistyötä. He vinkkasivat meille, että Jyrki Hallikainen on menossa sinne kuultavaksi. Tuossa pari viikkoa sitten saimme asian annettua Hallikaiselle tiedoksi”, Huolman sanoo.

Tutkinnassa törkeä avustuspetos

Oulun poliisi vahvisti tällä viikolla tutkivansa teknologiayhtiö Uros oy:n toimintaa törkeänä avustuspetoksena liittyen Business Finlandin antamiin tukiin. Business Finland on kertonut Uroksen hakeneen ja saaneen siltä 2010-luvun alussa lainaa valheellisilla tiedoilla.

Poliisi tarjosi virka-apua PRH:lle ja toimitti uhkasakkotuomion Hallikaisen tietoon. Sen jälkeen Uros oy toimitti Patentti ja -rekisterihallitukselle joitakin puuttuvia asiakirjoja, muun muassa toimintakertomuksen ja konsernitilinpäätöksen.

Lue lisää: Poliisi tutkii Uroksen toimintaa törkeänä avustuspetoksena

Uros oy ei kuitenkaan ole vielä toimittanut PRH:lle hallituksen jäsenen tai toimitusjohtajan ilmoitusta yhtiön voittoa koskevasta yhtiökokouspäätöksestä, tilintarkastuskertomusta eikä konsernitilintarkastuskertomusta.

”Tilintarkastaja ei ole antanut tilintarkastuskertomuksia, eli ei ilmeisesti ole hyväksynyt niitä”, Huolman sanoo.

Taloussotku

Urokselta vaaditaan miljoonien eurojen saatavia Helsingin käräjäoikeudessa.

Valtiokonttorin, Nordean ja Oulun Osuuspankin velkasaatavat yhtiöltä nousevat korkoineen ainakin yli 15 miljoonaan euroon.

Syyskuussa uutisoitiin, että yhtiön kertomien suurten liikevoittojen takana ei todennäköisesti ole niitä vastaavaa todellista liiketoimintaa.

Uros kertoi vuonna 2018 tehneensä 120 miljoonan euron liikevoiton, vuoden päätteeksi konsernin kassa oli lähes tyhjä ja sillä oli 149 miljoonan euron myyntisaamiset.

Uros siirsi kesäkuussa pääkonttorinsa Suomesta Sveitsiin.

Uhkana rekisteristä poisto

Huolmanin mukaan Uros oy:n täytyy toimittaa puuttuvat asiakirjat 13. tammikuuta 2022 mennessä. Jos se ei toimita niitä, PRH voi määrätä yhtiön selvitystilaan tai poistettavaksi rekisteristä.

Selvitystila tarkoittaisi käytännössä osakeyhtiön purkautumista. Myös rekisteristä poistaminen vaikeuttaa liiketoimintaa.

Puuttuvat tiedot koskevat tilikautta 2019. Osakeyhtiölain mukaan osakeyhtiön voi poistaa kaupparekisteristä tai asettaa selvitystilaan, jos tilinpäätösasiakirjoja ei ole PRH:n kehotuksesta huolimatta toimitettu rekisteröitäviksi vuoden kuluessa tilikauden päättymisestä.

Tiedot ovat siis yli vuoden myöhässä. Ensimmäistä kertaa uhkasakko asetettiin Urokselle jo maaliskuussa.

Aamulehti jätti Uros oy:n toimitusjohtajalle Rauno Jokelaiselle soittopyynnön ja tavoitteli Jokelaista sähköpostitse tiistaina, muttei tavoittanut tätä kommentoimaan asiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut