Keskon kolmannen vuosineljänneksen tulos Pirkanmaalla 2021 - Talous - Aamulehti

Kesko takoi ennätystuloksen, ja kauppa käy myös Pirkanmaalla – autokauppa kasvoi lähes viidenneksen, mutta toimitusajat voivat olla pitkät

Pirkanmaan K-ryhmän myynti kasvoi 6,1 prosenttia. Suurimpia kasvuprosentteja nähtiin muun muassa autokaupassa ja päivittäistavarakaupan urheiluosastolla.

Keskon aluejohtaja Jari Alanen kuvattiin 15. heinäkuuta 2021, kun yhtiö päätti puolittaa toimistotilansa Tampereella. Keskon on määrä siirtyä uusiin tiloihin Hatanpään valtatielle marraskuussa.

29.10. 13:15

Aamulehti

Kauppakonserni Kesko esitteli perjantaina sijoittajille väkevän tulosparannuksen. Kolmannen vuosineljänneksen tulos oli koko konsernissa kaikkien aikojen ennätys.

”Kaupankäynti on ennätyksellistä myös Pirkanmaalla”, sanoo Länsi-Suomen aluejohtaja Jari Alanen.

Pirkanmaan K-ryhmän myynti kasvoi 6,1 prosenttia viime vuoden tammi–syyskuusta. Myynti oli Pirkanmaalla vuoden 2021 tammi–syyskuussa 743,9 miljoonaa euroa.

Rakentamisen ja talotekniikan kauppa ylsi 9,3 prosentin kasvuun viime vuodesta. Kauppaa käytiin 160,6 miljoonalla eurolla. Rakentamis- ja remontointi-into siivitti esimerkiksi K-raudat 12 prosentin kasvuun.

Viime vuonna ilmiöksi noussut kotien remontointivillitys on kuitenkin Alasen mukaan jonkin verran tasaantunut. ”Viime vuonna laitettiin tapettia, tehtiin terassia ja laituria. Nyt ne on tehty. Kuluttaja-asiakaskauppa tasaantuu pikku hiljaa, mutta yrityskauppa jatkuu kovalla tahdilla.”

Pirkanmaan K-ryhmän suurimmat kasvuprosentit kirjattiin autokauppaan, sillä Kesko tiedottaa autokaupan kehittyneen 18,8 prosenttia. Autokaupan myynnin arvo oli 68,8 miljoonaa euroa.

”Hybridi- ja sähköautojen myynnin osuus on kasvanut merkittävästi”, Alanen sanoo. Kaikkiaan jo yli 40 prosenttia Keskon Suomessa myymistä ensirekisteröidyistä autoista on täyssähkö- ja hybridiautoja.

Monet yritykset ovat nyt kertoneet osavuosikatsauksissaan raaka-aineiden ja tavaroiden toimitusvaikeuksista. Alasen mukaan Pirkanmaan Keskon ei ole tarvinnut kärsiä konttipulan ongelmista, mutta esimerkiksi autoissa on tällä hetkellä pitkät toimitusajat.

”Riippuu autosta, mutta toimitus saattaa mennä yli puolenkin vuoden”, Alanen sanoo.

Urheilukaupassa lähes 22 prosentin kasvu

Päivittäistavarakaupassa myynti oli 514,5 miljoonaa euroa, mikä oli 3,7 prosenttia kasvua viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Esimerkiksi urheilukauppa kasvoi viime vuoden tammi–syyskuusta 21,6 prosenttia Pirkanmaalla.

Tänä vuonna Pirkanmaalle on avattu viisi uutta K-ruokakauppaa: Tampereelle K-Market Haukiluoma, K-Market Ratikka, K-Supermarket Kaleva ja K-Supermarket Hämeenkatu sekä Valkeakoskelle K-Market Vanhakylä. Pirkkalan K-Citymarket on aloittanut remontin, jossa tehdään tiloja uudelle ravintolakokonaisuudelle.

Onko suunnitteilla vielä uusia kauppoja Pirkanmaalle?

”Tällä hetkellä ei ole konkreettista uutta uutisoitavaa. Seuraamme tilannetta koko ajan kasvavilla alueilla ja haemme uusia paikkoja.”

Keskolla on Pirkanmaalla myös raaka-ainetoimituksia ravintoloille. Pirkanmaalla yksityinen ravintolakauppa ja sitä kautta myös ravintolatukku Kespron myynti on palautunut koronaa edeltävälle tasolle. Pikkujoulusta odotetaan koronarajoitusten lievennyttyä Tampereen seudulla hyvää.

Täsmennys 29.10.2021 kello 13.22: Juttuun on tarkennettu, että yli 40 prosenttia Keskon Suomessa myydyistä ensirekisteröidyistä autoista on täyssähkösähkö- ja hybridiautoja. Aiemmin artikkelissa puhuttiin reilusti yli kolmanneksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut