Stockmannin tavaratalot punnersivat voitolle, YIT:tä painavat matalakatteiset projektit – seuraamme yritysten tulosjulkistuksia - Talous - Aamulehti

Stockmannin tavaratalot punnersivat voitolle, YIT:tä painavat matalakatteiset projektit – seuraamme yritysten tulosjulkistuksia

Muun muassa Kesko, Stockmann ja Viking Line julkaisevat kolmannen vuosineljänneksen tuloksensa perjantaina 29. lokakuuta. Tähän päivittyvään juttuun kokoamme päivän aikana julkaistuja tuloksia suomalaisista yrityksistä.

Osavuosikatsauksiaan julkistavat perjantaina 29. lokakuuta muun muassa Stockmann, Kesko, Viking Line ja Tokmanni.

29.10. 8:19 | Päivitetty 29.10. 10:33

STT, Aamulehti

Yritykset ovat kertoneet tällä viikolla enimmäkseen hyvistä tuloksista heinä–syyskuun osalta. Moni on kertonut tehneensä ennätystulosta, mutta vielä useampi ennustaa koronapandemian kuitenkin yhä tuovan epävarmuutta loppuvuodelle.

Tähän juttuun kootaan perjantaina 29. julkistettavat suomalaisten yhtiöiden kolmannen vuosineljänneksen osavuosikatsausten tulokset. Yritykset ovat jutussa aakkosjärjestyksessä.

Kesko

Keskon myynti kasvoi ja kannattavuus parani kaikilla toimialoilla.

Kauppakonserni Kesko esitteli perjantaina sijoittajille väkevän tulosparannuksen. Pääjohtaja Mikko Helanderin mukaan kolmannen vuosineljänneksen tulos oli kaikkien aikojen ennätys.

Helanderin mukaan myynti kasvoi ja kannattavuus parani Keskon kaikilla toimialoilla, eli päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa.

Konsernin vertailukelpoinen liikevoitto kohosi 236,4 miljoonaan euroon. Tulos kasvoi yli 54 miljoonaa euroa vuoden takaisesta. Liikevaihto kasvoi vertailukelpoisesti lähes kahdeksan prosenttia ja oli 2,9 miljardia euroa.

Keskon vahva suoritus oli jo pitkälti tiedossa etukäteen. Kesko tarjoili kaksi viikkoa sitten positiivisen tulosvaroituksen, jossa yhtiö kertoi alustavia tulostietoja kolmannelta vuosineljännekseltä.

Kesko on antanut tänä vuonna jo kolme positiivista tulosvaroitusta. Voimassa olevan ohjeistuksen mukaan yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto on tänä vuonna 740–800 miljoonan euron haarukassa.

Komponenttipula hidastaa autojen toimituksia

Helander sanoi ruokakaupan kehityksen jatkuneen vahvana. Pääjohtajan mukaan ruoan verkkokauppa kasvoi 17 prosenttia vahvasta vertailukaudesta huolimatta. Lisäksi Keskon markkinaosuus ruokakaupassa kasvoi.

Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa kasvu jatkui yritysasiakaskaupan vetämänä.

”Suomessa Onnisen ja K-raudan kehitys jatkui vahvana. Myös Norjassa ja Ruotsissa myynti ja kannattavuus kehittyivät hyvin sekä rautakaupassa että teknisessä kaupassa”, Helander sanoi osavuosikatsauksessa.

Autokaupassa kannattavuutta ovat Helanderin mukaan tukeneet myyntikatteen kasvu ja kustannusten sopeuttaminen.

”Sekä uusien että käytettyjen autojen kysyntä oli vahvaa. Komponenttipulasta johtuva saatavuusongelma on kuitenkin hidastanut uusien autojen toimituksia ja käytettyjen autojen saatavuutta”, Helander kertoi

Stockmann

Lindex päätti historiansa parhaan vuosineljänneksen, ja myös tavaratalot pinnistivät plussalle.

Stockmannin heinä–syyskuun oikaistu liiketulos kasvoi 33,3 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 16,5 miljoonaa euroa.

Konsernin liikevaihto heinä–syyskuussa oli 237,8 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi 12 prosenttia vuoden takaisesta vertailukelpoisilla valuuttakursseilla mitattuna.

Lindex teki kolmannella vuosineljänneksellä historiansa parhaan vuosineljänneksen, kun se kirjasi 31,6 miljoonan euron tuloksen.

”Lindex teki erittäin hyvän tuloksen, kun myynti kasvoi kaikilla markkinoilla ja liiketoiminta-alueilla ja suhteellinen myyntikate oli erittäin korkea. Kävijämäärien kasvu vauhditti kivijalkamyymälöiden myyntiä, ja verkkokaupan vahva kehitys jatkui”, sanoo toimitusjohtaja Jari Latvanen osavuosikatsauksessa.

Stockmann-divisioona eli tavaratalot puolestaan paransi tulostaan lähes viidellä miljoonalla eurolla ja ylsi positiiviseen tulokseen ensi kertaa sitten vuoden 2019 loppuneljänneksen. Heinä–syyskuussa Stockmann-divisioonan oikaistu liiketulos oli 0,1 miljoonaa euroa eli niukin naukin plussalla.

Stockmannin mukaan tavaratalomyynti on kasvanut tasaisesti ja selvästi vuoden jokaisella neljänneksellä, kun taas kävijämäärät pysyivät ennallaan ensimmäisellä ja toisella neljänneksellä mutta kasvoivat huomattavasti kolmannella neljänneksellä rokotusasteen nousun myötä.

Stockmann pitää tulosohjeistuksensa ennallaan. Stockmann odottaa konsernin liikevaihdon kasvavan selvästi ja oikaistun liiketuloksen olevan selvästi positiivinen edellyttäen, että merkittäviä koronarajoituksia ei aseteta.

Stockmannin mukaan yhtiön saneerausohjelma on edennyt suunnitelman mukaisesti.

Stockmann hakeutui yrityssaneeraukseen keväällä 2020. Tämän vuoden helmikuussa Helsingin käräjäoikeus hyväksyi Stockmannin saneerausohjelman. Ohjelma perustuu Stockmannin tavarataloliiketoiminnan jatkamiseen, Helsingin, Tallinnan ja Riian tavaratalokiinteistöjen myyntiin ja takaisinvuokraukseen sekä Lindexin jatkamiseen osana Stockmann-konsernia.

Tokmanni

Tokmannilla joidenkin tuotteiden saatavuus on heikentynyt, mutta erityisesti vapaa-ajan ja kodintekniikan tuoteryhmillä menee vahvasti.

Halpakauppaketju Tokmanni kasvatti myyntiään ja petrasi tulostaan vuoden kolmannella neljänneksellä. Vertailukelpoinen liikevoitto kohosi 26,1 miljoonaan euroon eli noin kahdella miljoonalla vuoden takaisesta.

Liikevaihto kasvoi seitsemän prosenttia ja oli 280,1 miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja Mika Rautiaisen mukaan myynnin kasvu oli selvästi parasta vapaa-ajan ja kodintekniikan, pukeutumisen ja puutarhan tuoteryhmissä.

Tokmanni on kuulunut korona-ajan voittajiin, kun kuluttajat ovat viettäneet aiempaa enemmän aikaa kotona ja ostaneet esimerkiksi piha- ja puutarhakalusteita ja kodin sisustustuotteita.

Koronapandemia iski viime vuonna voimakkaasti vaatemyyntiin, mutta nyt Tokmanni listaa pukeutumisen hyvin myyneiden tuoteryhmien joukkoon.

Rautiaisen mukaan tilanne maailmanmarkkinoilla on tällä hetkellä poikkeuksellinen ja joidenkin tuotteiden saatavuus on heikentynyt. Tokmanni sanoo kuitenkin pystyneensä varmistamaan tuotteiden hyvän riittävyyden myymälöissään muun muassa tulevaa joulukauppaa silmällä pitäen.

Vuoden viimeinen neljännes on Tokmannille kausiluonteisesti tärkeä, sillä yhtiön liikevaihto ja kannattavuus ovat loppuvuonna yleensä korkeimmillaan joulumyynnin ansiosta.

Osavuosikatsauksessa Rautiainen kertoi myös, että rahtikustannukset ovat nousseet merkittävästi.

”Tokmannin rahtikustannukset ovat kuitenkin nousseet markkinahintoja vähemmän”, ja rahtikapasiteettia on ollut saatavilla.

Syyskuun lopussa Tokmannilla oli 195 myymälää eri puolilla Suomea. Määrä on kasvanut viidellä myymälällä vuoden takaisesta.

Tokmanni pyrkii kasvamaan yli 220 myymälän ketjuksi Suomessa vuoden 2025 loppuun mennessä. Se tarkoittaa noin kuuden uuden myymälän perustamista vuosittain.

YIT

Rakennusyhtiö YIT:n heinä-syyskuun oikaistu liikevoitto nousi 18 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 16 miljoonasta. Liikevaihto laski 587 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 687 miljoonaa euroa.

YIT:n toimitusjohtaja Markku Moilanen kertoo, että koko alkuvuoden hyvän tulokset taustalla ovat asumisen segmenttien tuloskehitys ja määrätietoinen työ Toimitilat-segmentin kannattavuuden vakauttamisessa.

”Asumisen markkinaosuutemme on vahva niissä valikoiduissa kaupungeissa, joissa operoimme Suomessa, Venäjällä, Puolassa, Tshekissä ja Slovakiassa”, Moilanen kertoo tiedotteessa.

Moilasen mukaan kolmannella vuosineljänneksellä YIT:n asuntovalmistumiset putosivat alimmalle tasolleen, mikä on seurausta päätöksestä lopettaa asuntoaloitukset hetkeksi kokonaan viime vuoden keväällä koronaviruspandemian vuoksi. Valmistuneiden asuntojen määrän odotetaan kuitenkin olevan korkealla tasolla kuluvalla neljännellä vuosineljänneksellä.

Vanhat projektit rasittavat

YIT:n Toimitilat-segmentti paransi tulostaan heinä-syyskuussa merkittävästi viime vuoden kolmannelta neljännekseltä, ja segmentti oli jälleen kannattava.

”Tulostaso ei kuitenkaan ole vielä tyydyttävällä tasolla, mikä johtuu eräistä vanhoista, edelleen viimeisteltävistä, matalakatteisista projekteista. Kannattavuuden odotetaan kuitenkin vähitellen parantuvan, kun segmentti jatkaa työtään saattaakseen kyseiset projektit loppuun”, Moilanen jatkaa.

Myös Infra-segmentin segmentin tulos pysyi positiivisena, vaikka kolmannen vuosineljänneksen oikaistuun liikevoittoon vaikuttivat negatiivisesti tiettyjen projektien kateheikennykset.

YIT kertoi lokakuun puolivälissä saaneensa päätökseen yhteistoimintaneuvottelut, joiden seurauksena vähennetään arviolta 190 työntekijää Suomesta ja 230 koko konsernissa. Suomen vähennyksistä arviolta 110 tehdään irtisanomisilla. Moilanen kertoo, että vähennyksillä säädetään organisaatiota vastaamaan uudistettua toimintamalliamme, jolla tavoitellaan tehokkaampaa, kilpailukykyisempää ja asiakaslähtöisempää tapaa työskennellä.

Tämä on päivittyvä uutinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut