Applen ennätyksellinen liikevaihto jäi analyytikoiden odotuksista – Amazonin myynti lisääntyi, mutta tulos laski - Talous - Aamulehti

Applen ennätyksellinen liikevaihto jäi analyytikoiden odotuksista – Amazonin myynti lisääntyi, mutta tulos laski

Alaa vaivaava komponenttipula vaikeuttaa Applen lippulaivatuotteiden saamista joulumarkkinoille. Verkkokauppajätti Amazonin tulos puolestaan laski 3,2 miljardiin dollariin.

Amazon ja Apple kertoivat kolmannen vuosineljänneksen tuloksistaan Suomen aikaa 29. lokakuuta.

29.10. 7:01

STT

Monet kotimaiset ja ulkomaiset yhtiöt kertovat tällä viikolla kolmannen vuosineljänneksen tuloksistaan. Yhdysvalloissa Apple ja Amazon julkistivat osavuosikatsauksensa Suomen aikaa 29. lokakuuta.

Apple

Laitevalmistaja Apple kertoo tehneensä heinä-syyskuussa liikevoittoa 20,5 miljardia Yhdysvaltojen dollaria. Liikevoitto kasvoi vuodentakaisesta noin 62 prosenttia.

Lisäksi Apple kertoi tiedotteessaan, että yhtiön liikevaihto oli ennätykselliset 83,4 miljardia dollaria. Vuosi sitten vastaavalla neljänneksellä liikevaihto oli 64,7 miljardia.

Applen talousjohtaja Luca Maestri kertoi liikevaihdon rikkoneen ennätyksiä kaikissa tuoteryhmissä ja maantieteellisissä segmenteissä.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan liikevaihto jäi silti analyytikoiden odotuksista noin miljardilla dollarilla.

Vaikka Applen älypuhelinten liikevaihto kasvoi vuodentakaisesta 47 prosentilla 38,9 miljardiin dollariin, se jäi muutaman miljardin päähän odotetusta tuloksesta.

Mikropiiripula vaikuttaa yhä Applen tuotantoon

Teknologiasektori on viime aikoina kärsinyt kansainvälisestä mikrosirupulasta, joka on varjostanut myös Applea päättyneellä neljänneksellä.

Yhtiön toimitusjohtaja Tim Cook varoitti jo heinäkuun lopulla, että tuotantoketjun rajoitteet vaikuttaisivat nyt päättyneellä neljänneksellä enemmän kuin sitä edeltävällä.

Apple tuskin pääsee aiemmin asetettuun tuotantotavoitteeseensa uudelle lippulaivapuhelimelleen.

Apple oli suunnitellut vuoden loppuun mennessä valmistavansa syyskuussa julkistettuja iPhone 13 -älypuhelimiaan 90 miljoonaa kappaletta, mutta joutunee tyytymään 80 miljoonaan kappaleeseen, sillä yhtiölle mikrosiruja valmistavat Texas Instruments ja Broadcom eivät pysty vastaamaan Applen kysyntään, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Alkavalla loka-joulukuun neljänneksellä liikevaihdon odotetaan kuitenkin kasvavan.

Bloombergin mukaan viimeisen neljänneksen liikevaihdon odotetaan nousevan 120 miljardiin dollariin, kun se viime vuonna oli vastaavalla neljänneksellä 111 miljardia.

Amazon

Verkkokauppajätti Amazon kertoo myyntinsä nousseen heinä-syyskuussa, mutta yhtiön tulos laski kuitenkin noin puoleen viimevuotisesta.

Yhtiön tiedotteen mukaan myynti kasvoi vastikään päättyneellä neljänneksellä 110,8 miljardiin dollariin. Kasvua viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden oli noin 15 prosenttia. Liikevaihto jäi kuitenkin talousuutistoimisto Bloombergin mukaan analyytikoiden ennusteista noin miljardilla dollarilla.

Amazonin tulos laski noin 3,2 miljardiin dollariin viime vuoden heinä-syyskuun noin 6,3 miljardista.

Yritykset ympäri maailman ovat kärsineet viime aikoina muun muassa toimituksien ruuhkautumisista ja maailmanlaajuisesta sirupulasta. Teknologiajättejä on haastanut myös se, kuinka lainsäätäjät ympäri maailmaa yrittävät rajoittaa niiden valtaa uuden sääntelyn avulla.

Jassyn ensimmäinen neljännes toimitusjohtajana

Amazonin nykyinen toimitusjohtaja Andy Jassy otti ohjakset heinäkuun alussa sen jälkeen, kun yhtiön perustaja Jeff Bezos kertoi jättävänsä toimitusjohtajan tehtävät ja siirtyvänsä hallituksen puheenjohtajaksi. Jassy itse tuli taloon 90-luvun loppupuolella.

Jassy kertoi torstaisessa tiedotteessa, että yhtiö on aina alleviivannut valitsevansa asiakkaidensa pitkän aikavälin edun lyhytnäköisten voittojen sijaan. Hän painotti lisäksi sitä, miten Amazonin työntekijöillä oli pandemian alkuvaiheessa tärkeä rooli siinä, miten ihmiset saivat hankittua ruokaa ja elintärkeitä tarvikkeita.

Koronapandemia onkin lisännyt verkkokaupan kysyntää. Amazonin kohdalla iso osa yhtiön asiakkaista on kääntynyt yhtiön palvelujen puoleen hankkiakseen kaikkea aina ruuasta vessapaperiin.

Yhtiön pilvipalveluosasto on puolestaan kasvanut ja heinä-syyskuussa liikevaihto nousi sen osalta 39 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta. Amazon Web Servicesin puolella liikevaihto oli 16,11 miljardin dollarin luokkaa, kun analyytikot odottivat lukeman jäävän 15,48 miljardiin.

Uutiskanava CNBC:n mukaan yhtiön päättynyt neljännes olisi ollut tappiollinen ilman pilvipalveluista irronnutta 4,88 miljardin dollarin liikevoittoa.

Osakkeet laskussa jälkimarkkinoilla

Amazonin osakkeet olivat jälkimarkkinoilla noin neljän prosentin laskussa Suomen aikaa alkuyöstä kahden maissa. CNBC:n mukaan yhtiön osakkeen arvo lähti sukeltamaan paitsi odotettua heikomman tuloksen myös pettymystä aiheuttaneiden joulunajan ennusteiden vuoksi.

Bloombergin mukaan Amazon ennakoi, että yhtiö voisi tehdä tulevalla neljänneksellä kovan myynnin, mutta tämä ei välttämättä näkyisi mitenkään tuloksessa. Amazon kertoi joutuvansa käyttämään miljardeja rekrytointiin ja työntekijöiden palkkoihin sekä tekemään jopa puolityhjiä kuljetuksia, jotta maailmanlaajuiset toimitusongelmat eivät kurittaisi kiireistä juhlakauden myyntiä.

Yhtiön johdon mukaan menot saattavat pyyhkiä yhtiön tuotot tyystin. Yhtiö arvioi liikevaihtonsa olevan tulevalla neljänneksellä 130–140 miljardin luokkaa. Bloombergin mukaan analyytikoiden ennusteet puolestaan sijoittuvat keskimääräisesti noin 141,6 miljardin paikkeille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut