Robit ylsi ennätysliikevaihtoon, Koneen tulos heikkeni hieman – suuri joukko yrityksiä kertoi tuloksistaan torstaina - Talous - Aamulehti

Robit ylsi ennätys­liikevaihtoon, Koneen tulos heikkeni hieman – suuri joukko yrityksiä kertoi tuloksistaan torstaina

Muun muassa Nokia, Kone, Cargotec ja Konecrane julkaisivat heinä–syyskuun osavuosikatsauksensa torstaina. Kokoamme tähän juttuun torstaina 28. lokakuuta julkistetut osavuosikatsaukset.

Heinä–syyskuun osavuosikatsauksensa julkistavat torstaina 28. lokakuuta ainakin Kone, Cargotec, Konecranes ja Nokia.

28.10. 8:18 | Päivitetty 28.10. 14:06

Nokia ja suuri joukko muita suomalaisia suuryrityksiä julkaisee tänään heinä-syyskuun osavuosikatsauksensa. Muita tulosjulkistajia ovat muun muassa Kone, Cargotec, Konecranes, Terveystalo, Rovio, Ilmarinen, Terrafame ja SRV.

Pirkanmaalaisittain kiinnostavia poimintoja ovat Tampereellakin toimivat Cargotec, Citycon ja Vincit. Myös lempääläläinen Robit julkaisi kolmannen vuosineljänneksen katsauksensa torstaina.

Tuloskausi on toistaiseksi sujunut hyvin, sillä useimmat yritykset ovat kertoneet kohentuneista liikevoitoistaan, liikevaihdoistaan ja tilauskannoistaan.

Yritysten tulokset on tässä jutussa kerrottu aakkosjärjestyksessä.

Cargotec

Cargotecin saamat tilaukset kasvoivat 33 prosenttia heinä–syyskuussa.

Cargotec julkaisi vuoden kolmannen neljänneksen tuloksensa iltapäivällä. Yhtiön saamat tilaukset kasvoivat 33 prosenttia kolmannella vuosineljänneksellä 985 miljoonaan euroon.

Cargotecin liikevaihto kasvoi kuusi prosenttia ja oli 822 miljoonaa euroa. Liikevoitto nousi 278 miljoonaan euroon viime vuoden vertailukauden 46 miljoonasta eurosta, ja se sisältää Cargotecin mukaan 213 miljoonaa euroa vertailtavuuteen vaikuttavia eriä.

Liikevoiton kasvu oli pääosin seurausta Navis-ohjelmistoliiketoiminnan myyntivoitosta. Kaupalla oli Cargotecin mukaan noin 230 miljoonan euron myönteinen vaikutus yhtiön kolmannen vuosineljänneksen liikevoittoon.

Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi neljä prosenttia ja oli 65 miljoonaa euroa eli 7,9 prosenttia liikevaihdosta.

”Markkinan palautuminen pandemiasta sekä vuoden 2020 lopulla alkanut taloudellisen aktiviteetin voimakas vilkastuminen tukivat ratkaisujemme kysyntää kolmannella vuosineljänneksellä”, toteaa Cargotecin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen osavuosikatsauksessa.

Vehviläisen mukaan komponenttipula ja logistiikkavaikeudet rajoittivat Cargotecin kykyä vastata kasvaneeseen kysyntään.

"Arvioimme näiden vaikutusten liikevaihtoon olleen noin 50 miljoonaa euroa vuoden kolmannella vuosineljänneksellä.”

Vehviläinen arvioi, että sähköisten tuotteiden kysyntä kasvaa jatkossa vahvasti.

”Esimerkiksi kolmannella neljänneksellä sähkökäyttöiset laitteet muodostivat yli neljänneksen saamistamme haarukkatrukkitilauksista”, hän sanoo.

Yhtiön arvio tämän vuoden vertailukelpoisesta liikevoitosta pysyy ennallaan. Yhtiö ennustaa sen paranevan vuodesta 2020, jolloin se oli 227 miljoonaa euroa.

Kone

Koneen tulos heikkeni hieman, mutta tilaukset ovat vahvassa kasvussa.

Hissiyhtiö Koneen oikaistu liikevoitto laski heinä-syyskuussa vajaaseen 327 miljoonaan euroon vuoden takaisesta noin 340 miljoonasta eurosta. Liikevaihto nousi vajaan prosentin verran noin 2,6 miljardiin euroon.

Yhtiön mukaan saadut tilaukset kasvoivat vajaan 15 prosenttia 2,2 miljardiin euroon. Viime vuoden kolmannella neljänneksellä tilausten arvo oli 1,9 miljardia euroa. Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna tilaukset kasvoivat lähes 11 prosenttia.

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth arvioi, että kysynnän elpyminen jatkui kolmannella vuosineljänneksellä useilla markkinoilla, mikä näkyi saatujen tilausten vahvassa kasvussa.

Konecranes

Yhtiön ebita-kate laski viime vuoden vertailujaksosta, mutta oli silti kaikkien aikojen toiseksi paras kolmannella vuosineljänneksellä.

Nostolaitteita valmistava Konecranesin vahva vuosi sai jatkoa vuoden kolmannella neljänneksellä. Yhtiön saadut tilaukset kasvoivat heinä–syyskuussa vuodentakaisesta 26,2 prosenttia ja liikevaihto 0,7 prosenttia. Yhtiön liikevaihto oli vuoden kolmannella neljänneksellä 773,6 miljoonaa euroa.

”Komponenttien saatavuus, asiakkaista johtuvat viivästykset ja muut toimitusketjun rajoitteet vaikuttivat edelleen liikevaihtoomme kolmannella vuosineljänneksellä. Niiden vaikutus kolmannella neljänneksellä oli noin 60 miljoonaa euroa. Tämän seurauksena kolmannen neljänneksen liikevaihtomme kasvoi vain hieman edellisvuoteen verrattuna”, toteaa toimitusjohtaja Rob Smith osavuosikatsauksessa.

Yhtiö raportoi liiketoimintansa kannattavuutta oikaistulla ebita-katteella. Se tarkoittaa oikaistua liikevoittoa ennen aineettomien hyödykkeiden poistoja ja arvonalentumisia.

Heinä–syyskuussa Konecranesin oikaistu ebita-kateprosentti oli 10,0 prosenttia, kun se viime vuoden vertailukaudella oli 10, 4 prosenttia. Oikaistu ebita-kate laski viime vuoden heinä–syyskuun 80,1 miljoonasta eurosta 77,4 miljoonaan euroon. Yhtiön mukaan laskun syynä ovat pääasiassa vertailukauden väliaikaiset henkilöstökulusäästöt.

Toimtusjohtaja Smith kuvaa kateprosenttia erinomaiseksi saavutukseksi, kun huomioon otetaan muun muassa maailmanlaajuisen komponenttipulan ja toimitusketjuongelmat. Heinä–syyskuun ebita-kateprosentti on yhtiön mukaan sen kaikkien aikojen toiseksi paras kolmannella vuosineljänneksellä.

Konecranesin liiketulos oli 49,9 miljoonaa euroa ja 6,4 prosenttia liikevaihdosta. Viime vuonna vastaavat luvut olivat 40,3 miljoonaa euroa ja 5,2 prosenttia.

Konecranes ilmoitti viime vuonna yhdistyvänsä lasti- ja kuormankäsittely-yhtiö Cargotecin kanssa. Sulautumisen on määrä toteutua ensi vuoden kesäkuun loppuun mennessä. Siihen liittyvät liittyvät kustannukset olivat heinä–syyskuussa yhtiön mukaan 19,4 miljoonaa euroa, kun ne viime vuonna olivat 30,9 miljoonaa euroa.

Cargotec julkaisee vuoden kolmannen neljänneksen tuloksensa torstaina iltapäivällä.

Nokia

Teknologiainvestoinnit ja voimakas kysyntä kirittivät Nokian tulosta. Nokian liikevaihto kasvoi Verkkoinfrastruktuuri- sekä Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmissä.

Verkkolaitevalmistaja Nokian heinä-syyskuun vertailukelpoinen liikevoitto nousi 633 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 486 miljoonaa. Liikevaihto kasvoi kaksi prosenttia 5,4 miljardiin euroon.

”Kasvaneet teknologiainvestointimme ja voimakas kysyntä auttoivat meitä saavuttamaan oivallisen taloudellisen tuloksen myös tällä vuosineljänneksellä. Lanseerasimme kuluneen neljänneksen aikana uuden sukupolven Fp5-reititinprosessorin, joka on suorituskyvyltään jopa kolme kertaa tehokkaampi ja alentaa bittikohtaista energiankulutusta jopa 75 prosenttia edelliseen tuotesukupolveen verrattuna. Tämä auttaa pienentämään sekä Nokian että asiakkaidemme hiilijalanjälkeä alentaen samalla asiakkaidemme kustannuksia”, kertoo Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark tiedotteessa.

Lundmarkin mukaan liikevaihdon kasvua hidastivat Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän haasteet Pohjois-Amerikassa sekä maailmanlaajuiset toimitusketjujen rajoitteet. Verkkoinfrastruktuuri- sekä Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmien voimakas kasvu kuitenkin kompensoivat näiden ongelmien vaikutuksen.

”Kokonaisuudessaan olen tyytyväinen tähänastiseen vahvaan taloudelliseen tulokseemme vuonna 2021. Arvioimme edelleen kausivaihtelun olevan tänä vuonna aiempaa vähäisempää ja vahvistamme taloudelliset näkymämme vuodelle 2021”, Lundmark jatkaa.

Robit

Robit ylsi ennätysliikevaihtoon.

Konepajayritys Robit saavutti ennätysliikevaihdon kolmannella vuosineljänneksellä, yhtiö tiedottaa. Myös yhtiön kannattavuus parani merkittävästi.

Robitin liikevaihto oli vuoden kolmannella neljänneksellä eli heinä–syyskuussa 26,4 miljoonaa euroa, kun viime vuonna vastaavana ajankohtana liikevaihto oli 24,2 miljoonaa euroa. Kasvua oli 8,9 prosenttia. Vertailukelpoisin valuutoin muutos oli 5,9 prosenttia.

Ebitda-kannattavuus parani 51 prosenttia, ja se oli heinä–syyskuussa 2,5 miljoonaa euroa. Viime vuonna ebitda oli 1,7 miljoonaa euroa vastaavana ajankohtana. Yhtiön tilauskertymä kasvoi 4,6 prosenttia viime vuodesta.

Suurin kasvu tuli Top Hammer -liiketoiminnasta, joka käsittää kallioporauksessa käytettävät kulutusosat sekä poraustoiminnan digitaaliset tuotteet ja palvelut. Kasvua oli 15,1 prosenttia.

Robit arvioi osavuosikatsauksessaan markkinatilanteen säilyvän hyvänä loppuvuoden ajan.

Rovio

Yhtiön ensimmäinen Muumi-peli on tulossa tänä vuonna.

Peliyhtiö Rovio Entertainmentin oikaistu liikevoitto nousi 14,3 miljoonaan euroon heinä-syyskuussa, kun se vuotta aiemmin vastaavana aikana oli 12,8 miljoonaa euroa. Konsernin liikevaihto kasvoi runsaat viisi prosenttia 71,4 miljoonaan euroon.

Rovion toimitusjohtaja Alex Pelletier-Normand kertoo tiedotteessa, että vuosineljännestä luonnehtii muun muassa ennätyksellinen pelien liikevaihto sekä tärkeä strateginen kehitys. Games-segmentin liikevaihto kasvoi 6,9 prosenttia. Vertailukelpoisin valuuttakurssein pelien liikevaihto kasvoi 7,5 prosenttia.

”Kannattavuus oli korkealla tasolla, mikä johtui pääasiassa korkeammasta liikevaihdosta, Angry Birds Reloaded -pelin tuloista Apple Arcade -palvelussa ja jokseenkin pienemmistä käyttäjähankintainvestoinneista”, Pelletier-Normand sanoo.

Rovion mukaan sen avainpelit jatkoivat vahvaa kehitystään kolmannella neljänneksellä. Angry Birds Friends -pelillä oli paras vuosineljännes sitten vuoden 2017 toisen neljänneksen. Yhtiön kahden suurimman pelin, Angry Birds 2:n ja Angry Birds Dream Blastin, vuosineljännes oli suhteellisen vakaa aiempaan verrattuna. Sitä vastoin Small Town Murders- ja Darkfire Heroes -pelien liikevaihdot vähenivät, minkä arvioidaan olevan seurausta pelien markkinoinnin vähentämisestä.

”Kehitteillä olevien pelien kokonaisuus näyttää tasapainoiselta Angry Birds Journey- ja Supernatural City -pelien jatkaessa koemarkkinoinnissa ja ensimmäisen Muumi-pelin valmistautuessa liittymään näiden pelien joukkoon myöhemmin tänä vuonna. Lisäksi tulemme näkemään Angry Birds -brändistrategiamme kehittyvän eri muodoissa ja eri alustoilla. Ilmoitamme näistä uusista hankkeista, joita kutsumme teemanimellä ”Vihainen Uusi Vuosi’’, seuraavien kuukausien aikana”, Pelletier-Normand jatkaa.

Rovio pitää arvionsa kuluvan vuoden näkymistä ennallaan. Yhtiön mukaan mobiilipelimarkkinat jatkavat kasvuaan samaan aikaan, kun kasuaalipelit ovat merkittävä kasvun ajuri. Lyhyen ajan epävarmuutta markkinaympäristössä kuitenkin lisäävät muun muassa koronapandemian kiihdyttämät muutokset kuluttajakäyttäytymiseen ja markkinatrendeihin.

SRV

Tampereelle valmistuvan areenan loppuvaiheen kustannukset tulevat vaikuttamaan merkittävästi myös SRV:n viimeisen neljänneksen tulokseen.

Rakennusalalla toimivan SRV:n tulosta painoi kolmannella vuosineljänneksellä alas muun muassa Tampereen Areena, jonka taloudellinen kehitys oli yhtiön tiedotteen mukaan heikkoa. Myös materiaalien hintojen nousu ja joidenkin hankkeiden aloitusten lykkääntyminen materiaalien raaka-aineiden saatavuusongelmien takia heikensivät tulosta.

”Tampereen Areenan loppuunsaattamiseen liittyy loppuvuoden aikana edelleen aikataulu- ja loppukustannusriskejä”, SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola kertoo tiedotteessa.

Heinä–syyskuussa SRV:n operatiivinen liikevoitto kääntyi 0,6 miljoonaa euroa tappiolle. Liikevaihto oli 191,1 miljoonaa euroa, kun se viime vuoden vastaavana ajankohtana oli 209,9 miljoonaa euroa.

Tammi–syyskuussa SRV kirjasi tilauskantaan noin 428 miljoonan euron edestä uusia hankkeita, jotka sisälsivät asuntokohteita sekä toimitilojen uudis- ja peruskorjaushankkeita. Tilauskanta on kuitenkin vertailukautta pienempi.

Koronapandemian tuoman epävarmuuden lisäksi SRV:n vuoden 2021 tulokseen tulee vaikuttamaan se, että yhtiö ei ole pystynyt aloittamaan asuntohankkeita tavoiteaikataulun mukaisesti, yhtiö kertoo tulostiedotteessaan.

Vuonna 2021 yhtiö keskittyy edelleen velkaisuusasteensa alentamiseen ja tavoittelee vahvaa kassavirtaa. Tämän lisäksi yritys kertoo, että vuoden viimeisen neljänneksen operatiivisen liikevoiton tasoon vaikuttaa merkittävästi Tampereen Areenan loppuvaiheen töiden kustannusten hallinta.

Terrafame

Terrafame pienensi tappiotaan, mutta kolmannen vuosineljänneksen tulos jäi silti 15,7 miljoonaa euroa miinukselle.

Kaivosyhtiö Terrafamen liikevaihto nousi heinä-syyskuussa lähes 76,7 miljoonaan euroon, mikä tarkoittaa lähes 24 prosentin nousua viime vuoden vastaavasta ajasta. Yhtiön kolmen kuukauden liiketulos oli 15,7 miljoonaa euroa tappiolla, kun vuotta aiemmin tappio oli 23,1 miljoonaa euroa.

Yhtiön mukaan liikevaihto nousi kasvaneiden nikkelitoimitusmäärien sekä korkeamman realisoituneen sinkin hinnan ansiosta. Käyttökatetta taas rasittivat uuden akkukemikaalitehtaan käyttökustannukset sekä keskeneräisen tuotannon varaston kasvu tilanteessa, jossa nikkelipuolituotteen myynnistä ollaan siirtymässä akkukemikaalien myyntiin.

Vincit

Yli sadan hengen palkkaaminen painoi Vincitin kannattavuutta, mutta tulosta vauhdittivat yritysjärjestelyt ja erityisesti Yhdysvaltain toimintojen liikevaihdon kasvu.

Vincit Suomen liikevaihto oli heinä–syyskuussa 10,9 miljoonaa euroa, mikä on 1,4 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Oikaistu liikevoitto oli 0,5 miljoonaa euroa, eli 4,9 prosenttia liikevaihdosta.

Elokuussa Vincitin aiempi toimitusjohtaja Mikko Kuitunen siirtyi hallituksen puheenjohtajaksi, ja uutena toimitusjohtajana aloitti Julius Manni.

Kolmannella vuosineljänneksellä kasvua vauhdittivat erityisesti ensimmäisen vuosipuoliskon yritysjärjestelyt. Erityisesti Yhdysvaltain liikevaihto kasvoi merkittävästi vertailukauteen verrattuna. Vincit USA:n liikevaihto oli heinä–syyskuussa 2,2 miljoonaa euroa, kun se viime vuoden vastaavana ajankohtana oli 1,4 miljoonaa euroa.

Yritys kertoo tiedotteessaan, että yli sadan hengen kasvu yrityksen työntekijämäärässä painoi kannattavuutta, vaikka liikevaihto kasvoikin 16,4 prosenttia tammi–syyskuussa. Henkilöstömäärä katsauskauden päättyessä oli 589, mikä on 111 henkilöä enemmän kuin viime vuoden lopulla.

”Syyskuussa julkaistun päivitetyn ohjeistuksen yhteydessä kerroimme, että vincitläisten työhyvinvointi ja jaksaminen pitkittyneen koronapandemian aikana on ollut periaatteidemme mukaisesti etusijalla”, kertoo toimitusjohtaja Julius Manni tiedotteessa. ”Yhtenä linjauksena kannustimme työntekijöitämme mahdollisuuksien mukaan vaihtamaan lomarahat vapaaksi. Kesän lomarahavapaiden pitäminen on laskenut kolmannen neljänneksen laskutusastetta edellisvuoteen verrattuna.”

Tämä on päivittyvä uutinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut