Alma Media kohensi tulostaan, Atria varoittaa lihan hinnan noususta – lue tuoreet osavuosikatsausten tulokset - Talous - Aamulehti

Alma Media kohensi tulostaan, Atria varoittaa lihan hinnan noususta – lue tuoreet osavuosi­katsausten tulokset

Muun muassa Atria, Alma Media ja Nordea julkaisevat torstaina 21. lokakuuta kolmannen osavuosikatsauksensa. Tässä päivittyvässä artikkelissa seuraamme tuoreimpia osavuosikatsauksia.

Osavuosikatsauksensa julkistavat torstaina muun muassa Tesla, F-Secure, Nordea ja Atria. Arkistokuva.

21.10. 7:20

Alma Media

Alma Media kasvatti tulostaan heinä-syyskuussa yli kolmanneksella vuoden takaisesta. Oikaistu liikevoitto nousi 17,8 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 13,2 miljoonasta eurosta.

Yhtiön mukaan talouden elpymisen jatkuessa liiketoiminnat kehittyivät erinomaisesti. Yhtiön liikevaihto kohosi 26 prosenttia 68 miljoonaan euroon.

”Talouden elpymisen jatkuessa Alma Median liiketoiminnat kehittyivät erinomaisesti vuoden kolmannella vuosineljänneksellä orgaanisen kasvun ollessa 14,4 prosenttia”, kertoo toimitusjohtaja Kai Telanne tiedotteessa.

Hänen mukaansa myös yritysostot kasvattivat yhtiön liikevaihtoa ja oikaistua liikevoittoa heinä–syyskuussa. ”Olemme tehneet kuluvana vuonna merkittävän määrän yritysjärjestelyitä, mikä on luonnollisesti vaikuttanut rahoitusasemaamme ja nostanut velkaisuusastettamme.”

Hän kertoo, että kolmannen vuosineljänneksen aikana yhtiön rahoitusasema kuitenkin vahvistui ja vakavaraisuus parani hyvän tuloskehityksen ja vahvan kassavirran myötä.

Atria

Kesän grillauskauden hyvä myynti auttoi lihayhtiö Atriaa heinä-syyskuussa. Yhtiön oikaistu liikevoitto nousi 19,7 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 19,0 miljoonasta eurosta.

Heinä-syyskuun liikevaihto kohosi 388 miljoonaan euroon 382 miljoonasta. Konsernin liikevaihto kasvoi noin neljä prosenttia ilman myydyn, heikosti kannattavan venäläisen tytäryhtiön vaikutusta.

”Myynnin kasvu Food Service- ja pikaruoka-asiakkaille on kasvanut koronarajoitteiden keventymisen myötä, mutta emme ole vielä vuoden 2019 myyntivauhdissa”, kertoo toimitusjohtaja Juha Gröhn tiedotteessa.

Hänen mukaansa kustannuspaineet ovat vuoden kuluessa lisääntyneet ja vahvistuneet kesän kääntyessä syksyksi. Koronaepidemian seurauksena useiden hyödykkeiden kysyntä ja tarjonta on epätasapainossa ja hinnat ovat nousseet.

”Lisäksi kuivan kesän seurauksena vaatimattomaksi jäänyt satotaso nostaa lihantuotannon kustannuksia ja tulee nostamaan liharaaka-aineiden hintoja”, Gröhn arvioi.

Atrian liikevoitto kasvoi Suomessa mutta pysyi ennallaan Ruotsissa. Tanskassa ja Virossa liikevoitto supistui.

Vientikauppa Kiinaan kehittyi ensimmäisen kuuden kuukauden aikana hyvin, mutta tasaantui kesän aikana sianlihan hinnan pudottua jyrkästi Kiinassa.

”Kiinan markkinoiden nopea vahvistuminen lähikuukausina ei ole todennäköistä”, Gröhn ennakoi.

Nordea

Finanssikonserni Nordea takoi heinä–syyskuussa liikevoittoa lähes 1,3 miljardia euroa. Vuosi sitten vastaavana aikana liikevoitto oli vajaat 1,1 miljardia euroa.

Lue lisää: Kiire jatkuu Nordean lainatiskillä Pirkanmaalla: Pankki rahoitti 143 miljoonalla muun muassa asuntoja, etätyöhuoneita ja mökkejä

Yhtiön mukaan asiakasliiketoiminnan volyymien kasvu jatkui kaikissa Pohjoismaissa. Asuntoluottojen määrä kasvoi kuusi prosenttia vuoden takaisesta. Markkinaosuudet kasvoivat kaikissa maissa.

”Olemme viime kuukausina nähneet paljon rohkaisevia merkkejä, kun Pohjoismaissa on purettu koronarajoituksia ja miljoonat ihmiset ovat voineet palata normaalimpaan elämään”, kertoo konsernijohtaja Frank Vang-Jensen tiedotteessa.

Hän arvioi, että pandemian jälkeisessä elpymisessä on käynnistynyt uusi vaihe, jonka Nordea on voinut aloittaa vahvasta asemasta.

”Luottosalkun laatu on pysynyt vahvana. Varhaiset merkit viittaavat siihen, että asiakkaamme ovat selvinneet koronarajoituksista yleisesti ottaen hyvin. Kolmannen neljänneksen nettomääräiset luottotappiot olivatkin erittäin vähäiset”, Vang-Jensen sanoo.

Nordea pitää kuitenkin konsernin johdon harkintaan perustuvan luottotappiovarauspuskurin ennallaan.

”Tällä ennakoivalla lähestymistavalla varmistamme, että kestämme mahdolliset takaiskut pandemian kehityksessä”, Vang-Jensen painottaa.

Vang-Jensenin mukaan Nordea on viime vuosineljännesten aikana saavuttanut tuloksia keskittymällä johdonmukaisesti painopistealueisiin.

Hän kertoo, että myönteisen kehityksen pohjalta Nordea valmistelee parhaillaan taloudellisten tavoitteiden ja liiketoimintasuunnitelman päivitystä. Uudet taloudelliset tavoitteet esitellään tämän vuoden tilinpäätöksen julkistamisen yhteydessä helmikuussa.

Tesla

Sähköautoja valmistava Tesla kertoo tehneensä ennätystuloksen syyskuussa päättyneellä vuosineljänneksellä. Yhtiön heinä–syyskuun tulos oli 1,6 miljardia dollaria ja liikevaihto noin 13,8 miljardia dollaria. Molemmat kasvoivat huimasti viime vuoden samaan ajankohtaan verrattuna.

Yhtiö kertoo myyntinsä parantuneen erityisesti Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Se toimitti kolmen kuukauden jaksolla ennätykselliset yli 240 000 ajoneuvoa.

Tesla vaikuttaakin kärsineen joitakin kilpailijoitaan vähemmän autoteollisuutta vaivaavasta maailmanlaajuisesta puolijohdepulasta. Sirupula ja maailman satamien ruuhkautuminen ovat yhtiön mukaan kuitenkin hidastaneet sen tehtaiden toimintaa.

Teslan tavoitteena on valmistaa vuosittain miljoonia ajoneuvoja.

”Näyttää siltä, että sähköautojen kysynnässä on tapahtunut melkoinen herääminen”, Teslan talousjohtaja Zack Kirkhorn sanoi tulosjulkistuksen puhelinkonferenssissa uutistoimisto AFP:n mukaan. ”Se pääsi vähän yllättämään meidät. Ihmiset haluavat ostaa nyt sähköauton ja he haluavat ostaa Teslan. Tämä on meille hyvin innostavaa.”

Talousuutistoimisto Bloombergin mukaan Teslan liikevaihto jäi analyytikkojen odotuksista, mutta tulos ylitti ennusteet. Tulosjulkistuksen jälkeen yhtiön osake oli jälkimarkkinoilla vajaan parin prosentin laskussa. Tänä vuonna Teslan osake on noussut noin 23 prosenttia.

Heinä–syyskuu oli Teslalle yhdeksäs perättäinen voitollinen vuosineljännes. Viime vuonna Tesla kirjasi ensimmäisen voiton puolelle päättyneen tulosvuotensa.

Tämä on päivittyvä uutinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut