Stockmann aloittaa yt-neuvottelut, arvioitu vähennystarve enintään 60 tehtävää - Talous - Aamulehti

Stockmann aloittaa yt-neuvottelut, arvioitu vähennystarve enintään 60 tehtävää – ”Tampereen tavaratalo jatkaa ihan kuten nytkin”

Neuvottelujen piirissä on Suomessa noin 210 tehtävää. Stockmann tavoittelee neljän miljoonan euron vuosisäästöjä.

Tavarataloyhtiö Stockmann kertoi maanantaina aloittavansa yt-neuvottelut. Yhtiöllä on tavaratalo myös Tampereella. Tampereen tavaratalo kuvattiin joulukuussa 2020.

11.10. 9:56 | Päivitetty 11.10. 11:16

Aamulehti

Tavarataloyhtiö Stockmann aloittaa yhteistoimintaneuvottelut, joiden piirissä on Suomessa noin 210 tehtävää. Vähennystarpeeksi yhtiö kertoo enintään 60 tehtävää.

Stockmannin tavarataloliiketoiminnan nykyorganisaatiosta lakkaa arviolta 105 tehtävää, ja uusia tehtäviä on suunnitteilla arviolta 45.

Neuvottelut käynnistyvät perjantaina. Taustalla on ennen kaikkea Stockmannin strategian muutos, sanoo transformaatiojohtaja Mikko Huttunen. Huttusen mukaan tavoitteena on nyt löytää uusi toimintamalli ja keskittää yhtiön toimintoja entistä paremmin asiakaspalvelun ja kaupallisten prosessien tueksi. Yhtiön tavoitteena on samalla myös madaltaa hierarkiaa.

”Meillä on ajatus yksinkertaistaa organisaatiorakennetta. Se tarkoittaa sitä, että tarkastelemme esimerkiksi lähijohtajien positioita ja niiden tarvetta yhtenä osana neuvotteluja”, Huttunen sanoo Aamulehdelle puhelimitse.

Stockmannilla on Tampereella yksi tavaratalo. Huttunen sanoo, että tässä vaiheessa ei ole tiedossa, miten mahdolliset tehtävien vähennykset tulevat sijoittumaan Suomessa.

”Neuvottelut alkavat perjantaina. Emme ole tarkentaneet tavoitteita lokaatiotasolle tai myöskään toimintatasolle”, Huttunen sanoo.

Tampereella hieman alle 100 työntekijää

Tampereen ja Turun tavaratalojen johtaja Päivi Itkonen-Melartin sanoo puhelimitse, että neuvotteluilla ei ole suoraa vaikutusta Tampereen Stockmannin toimintaan, vaan kyseessä on suurempi strateginen muutos organisaatiossa.

”Tavaratalo jatkaa ihan kuten nytkin, ja esimerkiksi myyjät eivät ole neuvottelujen piirissä.”

Tavaratalo työllistää Tampereella nyt hieman alle 100 henkilöä. Valtaosa heistä on myyjiä. Itkonen-Melartin ei erittele, kuinka monta henkilöä Tampereella on neuvottelujen piirissä.

Itkonen-Melartin sanoo, että korona-ajan hellittäminen näkyy tavaratalossa. Alkuvuodesta Stockmann lomautti työntekijöitä koronatilanteen vuoksi. Lomautuksia purettiin loppukeväällä ja koronarajoitusten purkaminen nyt syksyllä sekä uuden ruokakaupan avaaminen ovat parantaneet virettä tavaratalossa. ”Paljon positiivisia merkkejä on ilmassa myös Tampereella”, hän lisää.

Lue lisää: Stockmann pääsi eroon yli 72 miljoonan velasta – velka muutettiin osakkeiksi

Toimintamalli käyttöön kolmessa maassa

Suunnitteilla oleva toimintamalliuudistus koskee koko Stockmann-divisioonan henkilökuntaa kaikissa kolmessa toimintamaassa, ja uudistuksen vaikutukset ulottuvat toteutuessaan kaikkiin toimintamaihin.

Toimenpiteiden toteutus käynnistetään ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Remontti koskee koko Stockmann-divisioonan henkilökuntaa kaikissa kolmessa toimintamaassa, eli Suomen ohella Virossa ja Latviassa.

Lue lisää: ”Naisten tavaratalo” toi Tampereelle liukuportaat ja tuulahduksen suuresta maailmasta – Stockmann takoi myyntiennätyksiä vuonna 2005, mutta ajautui pian vaikeuksiin

Stockmannin suunnittelemilla leikkauksilla arvioidaan saavutettavan liki neljän miljoonan euron vuosittaiset säästöt.

Stockmann-divisioona työllistää yhteensä reilut 1 700 ihmistä, joista Suomessa työskentelee 1 120. Virossa työntekijöitä on 366 ja Latviassa 249. Koko Stockmann-konserni työllistää yli 5 900 ihmistä 19 maassa.

Päivitetty 11.10. kello 11.10: lisätty Mikko Huttusen ja Päivi Itkonen-Melartinin kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: