S-Pankille lähes 1,7 miljoonan seuraamusmaksu Finanssivalvonnalta - Talous - Aamulehti

S-Pankille lähes 1,7 miljoonan seuraamusmaksu Finanssivalvonnalta

Pop-pankkikeskus sai Fivalta liki 700 000 euron seuraamusmaksun ja julkisen varoituksen.

14.9. 14:23

Helsinki

S-Pankki on saanut Finanssivalvonnalta lähes 1,7 miljoonan euron seuraamusmaksun epäilyttävien toimeksiantojen tunnistamis- ja raportoimisprosessien puutteista osakevälityksessä.

S-Pankin lakiasiainjohtaja Jussi Sokan mukaan pankkia ei epäillä väärinkäytöksistä. Sokan mukaan Finanssivalvonnan päätös koskee osakevälityksen prosesseihin liittyviä puutteita vuosina 2016–18.

S-Pankki ei Sokan mukaan enää tarjoa asiakkailleen osakevälitystä.

–  Epäilyttävien osaketoimeksiantojen tunnistaminen ja raportoiminen on tärkeä osa rahoitusmarkkinoiden luotettavuutta, joten suhtaudumme viranomaisen havaintoihin vakavasti. Käynnistimme osakevälityksen alasajon jo ennen Finanssivalvonnan tarkastelun alkamista, Sokka kertoo S-Pankin tiedotteessa.

Myös Pop-pankkikeskukselle seuraamusmaksu

Finanssivalvonta on määrännyt Pop-pankkikeskukselle 680 000 euron seuraamusmaksun ja julkisen varoituksen. Asiasta tiedottavat sekä Fiva että Pop.

Fivan mukaan seuraamusmaksun ja varoituksen taustalla ovat puutteet riskienhallintajärjestelmissä ja -menetelmissä ja heikkoudet yhteenliittymän operatiivisten riskien hallinnassa.

Pop:lla ei ole Fivan mukaan ollut tehokkaita ja luotettavia hallinto- ja ohjausjärjestelmiä yhteenliittymän toimintaan kohdistuvien operatiivisten riskien tunnistamiseksi, hallitsemiseksi, rajoittamiseksi, seuraamiseksi ja riskeistä raportoimiseksi.

Seuraamusmaksun määräämiseen johtaneet laiminlyönnit koskevat Fivan mukaan useita riskienhallintaa koskevan sääntelyn mukaisia velvoitteita. Seuraamusmaksu maksetaan valtiolle.

Julkinen varoitus tulee Pop:lle siitä, että se on laiminlyönyt yhteenliittymän toimintaa koskevan ohjausvelvollisuutensa, ja koska sillä ei ole ollut riittäviä ohjeita yhteenliittymään kuuluville jäsenosuuspankeille niiden operatiivisten riskien hallinnasta. Laiminlyönnit koskevat Fivan mukaan myös puutteita Pop:n hallinnossa ja sisäisessä valvonnassa sekä yhteenliittymään kuuluvien jäsenosuuspankkien valvonnassa.

Fivan moitteet perustuvat sen huhtikuussa 2019 tekemään tarkastukseen. Pop:n mukaan huomautuksen kohteena olleilla asioilla ei ole ollut vaikutusta asiakkaiden pankkipalveluihin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: