Aamulehti seurasi torstain tulospäivää: Valmetin liikevoitto nousi 36 prosenttia, UPM:ltä roima tulosparannus - Talous - Aamulehti

Aamulehti seurasi torstain tulospäivää: Valmetin liikevoitto nousi 36 prosenttia, UPM:ltä roima tulosparannus

Seurasimme tässä jutussa kesän tuloskauden jatkumista. Torstaina tuoreimman osavuosikatsauksensa julkistivat ainakin UPM, Valmet ja Huhtamäki.

Muun muassa Valmet ja UPM julkaisevat vuoden toisen osavuosikatsauksensa torstaina 22. heinäkuuta.

22.7. 10:55 | Päivitetty 22.7. 20:54

Kesän tuloskausi jatkui torstaina, kun useat suuret yritykset julkistivat osavuosi­katsauksensa vuoden toiselta neljännekseltä.

Muun muassa UPM ja Valmet kertoivat huhti–kesäkuun tuloksista torstaina.

Aamulehti seurasi osavuosikatsauspäivää myös aiemmin tällä viikolla.

Keskiviikkona huhti–kesäkuun tuloksistaan kertoivat muun muassa Stora Enso, Nordea ja rakennusyhtiö SRV. Tiistaina tuloksensa julkistivat hissijätti Kone, elintarvikealan Atria ja konepajayhtiö Wärtsilä.

Lue lisää: Pörssissä on takana poikkeuksellisia kuukausia, kohta yhtiöt pudottavat osavuosikatsauksiaan – ”Yrityksillä on enemmän uskoa tulevaisuuteen”

UPM:n tulos parani puolella

Metsäyhtiö UPM:n vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi toisella vuosineljänneksellä puolella.

Liikevoitto nousi huhti–kesäkuussa 307 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 203 miljoonaa. Yhtiön mukaan sen tuotteiden kysyntä oli vahvaa ja kokonaisuutena myyntihintojen korotukset ylittivät raaka-ainehintojen nousun vaikutuksen.

Toimitusjohtaja Jussi Pesonen luonnehtii tulosta erittäin hyväksi. Eniten tulosta yhtiön liiketoiminta-alueista hänen mukaansa paransi Biorefining, joka sisältää muun muassa sellun valmistuksen.

Yhtiö uskoo monien tuotteidensa myyntihintojen nousevan edelleen loppuvuoden aikana. Sen mukaan koko vuoden vertailukelpoinen liikevoitto tulee nousemaan selvästi verrattuna viime vuoteen, minkä lisäksi loppuvuoden tulos oli alkuvuoden tulosta parempi.

Liikevaihto toisella neljänneksellä nousi 15 prosentilla lähes 2,4 miljardin euroon. Lähes kolmanneksen yhtiön liikevaihdosta tuovat tarramateriaalit ja erikoispaperit.

– Liiketoimintojen hyvää kannattavuutta tukivat kuluttajakäyttäytymisessä, verkkokaupassa ja päivittäistavarakaupassa jatkuneet trendit, Pesonen sanoo tiedotteessa.

Yhtiön mukaan sen kasvuhankkeet etenevät suunnitellusti. Sillä on rakennustyömailla Uruguayssa nyt 5 000 työntekijää. Lisäksi Saksan Leunassa investointi biokemikaaleihin etenee UPM:n mukaan hyvin.

Valmetin tilauskanta kasvoi

Paperi- ja kartonkikoneita ja sellutehtaita valmistava Valmet kasvatti liikevoittoaan 36 prosenttia kevätkesällä. Konepajayhtiön liikevoitto huhti–kesäkuussa oli 85 miljoonaa euroa, kun vastaavaan aikaan viime vuonna liikevoittoa kertyi 62 miljoonaa euroa.

Konepajayhtiön liikevaihto oli huhti–kesäkuussa 943 miljoonaa euroa eli suurin piirtein viime vuoden tasolla.

Valmet antoi huhtikuussa positiivisen tulosvaroituksen. Yhtiö uskoo liikevaihtonsa ja tuloksesta paranevan tänä vuonna verrattuna vuoteen 2020. Vielä helmikuussa Valmet ennakoi lukujen pysyvän viime vuoden tasolla.

Valmet kertoi torstaina, että yhtiön tulevaisuus muutenkin näyttää valoisalta. Yhtiö sai huhti–kesäkuussa 49 prosenttia enemmän tilauksia kuin vastaavana aikana viime vuonna. Uutta valmistettavaa kertyi tilauskirjoihin peräti 1 228 miljoonaa euroa.

Vuonna 2012 Metsosta irrotetun Valmetin tilauskannan arvo kasvoi 4 019 miljoonaan euroon ja on 762 miljoonaa euroa korkeampi kuin vuoden 2020 lopussa.

Toimitusjohtaja Pasi Laine sanoo yhtiön tiedotteessa, että tilauskannan määrä on uusi ennätys.

Huhtamäen liikevaihto kasvoi 10 prosenttia

Pakkauksia ja pahviastioita valmistavan Huhtamäen liikevaihto kasvoi kymmenen prosenttia 877 miljoonaan euroon huhti–kesäkuussa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Yhtiön oikaistu liikevoitto oli 80 miljoonaa euroa, kun viime vuoden toisella neljänneksellä se oli 70 miljoonaa euroa.

Tietopalvelu Refinitivin mukaan analyytikot odottivat liikevaihdon kasvaneen 853,7 miljoonaan euroon ja liikevoiton olevan 74,2 miljoonaa euroa.

– Globaali ruokapakkausmarkkina on kuitenkin edelleen epävakaa, ja monissa maissa pandemiatilanne on edelleen vaikea. Epävakaus näkyy myös toimitusketjussa raaka-aineiden, erityisesti polymeerien ja kierrätyskuidun hintojen merkittävänä nousuna, toimitusjohtaja Charles Héaulmé sanoo tiedotteessa.

Huhtamäen isoin liiketoiminta-alue on Pohjois-Amerikka, jossa liikevaihto pysyi ennallaan viime vuodesta. Sen sijaan kovassa kasvussa oli Euroopan ja Aasian toiminta.

Huhtamäki odottaa konsernin liiketoimintaedellytysten paranevan vuodesta 2020, vaikka toimintaympäristössä onkin edelleen epävakautta. Yhtiö ei anna tarkempaa arviota tämän vuoden liikevaihdon tai tuloksen kehityksestä.

Huhtamäki kuitenkin toteaa, että sen monipuolinen tuotevalikoima tarjoaa liiketoiminnalle vakautta, ja konsernin hyvä taloudellinen asema mahdollistaa kannattavien kasvumahdollisuuksien hyödyntämisen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: