500 yrityksen haastattelusta selviää: osaajapula estää yritysten kasvua Tampereen alueella - Talous - Aamulehti

Tämä on 500 yrityshaastattelun tulos Tampereen kaupunkiseudulla: ”Osaajapula estää yritysten kasvun”

Viidensadan yrityshaastattelun kierros paljasti pulan osaamisesta, pandemian vaikutukset liiketoimintaan ja palvelutarpeet.

Tamperelainen Tamlans oy oli mukana haastatteluissa. Toimitusjohtaja Kari Ojala kertoo yrityksen hyötyneen haastattelukierroksesta. Kuva on vuodelta 2014.

12.5.2021 8:37

Aamulehti

Tampereen kaupunkiseudun kuntien vuoden kestänyt 500 yrityshaastattelun kierros on saatu päätökseen.

Haastatteluista kävi ilmi, että moni kasvuhaluinen yritys kärsii osaajapulasta. Pulaa kokee jopa 67 prosenttia yrityksistä. Eniten tarvetta on myynti- ja markkinointihenkilöille, insinööreille, rakennusalan ammattilaisille sekä sähkö- ja lvi-asentajille.

– Osaajapula tietyillä aloilla on selkeä kasvun este. Seuraavaksi suurimpia kasvun hankaloittajia ovat rahoitus ja sopivien rahoitusinstrumenttien hakeminen. Kolmantena kasvun haasteena esille nousivat toimitilaan tai tonttiin liittyvät tekijät, yrityskehitys- ja toimintaympäristöjohtaja Niina Immonen Business Tampereelta sanoo.

Tamperelainen Tamlans oy oli yksi haastatelluista yrityksistä. Toimitusjohtaja Kari Ojala vahvistaa myös heidän yrityksensä kärsineen osaajien puutteesta.

– Olemme kuitenkin löytäneet osaajia aina jollain aikajänteellä, Ojala sanoo.

Ennakointia vaaditaan

Tampereen kaupungin kasvupalvelujohtajan Irene Impiön mukaan yritysten tarpeita olisi tärkeä ennakoida ja selvittää osaamispulan ehkäisemiseksi. Tampereen kaupunki on pyrkinyt vastaamaan tarpeeseen hankkeella, jossa ennakoidaan osaamistarpeita eri toimialoilla.

– Ennakoinnilla parannetaan koulutusten osuvuutta, mahdollistetaan polkuja muita heikommassa työmarkkina-asemassa oleville sekä lisätään yritysideoita ennakointitiedon avulla, Impiö sanoo.

Käytännössä tilannetta pyritään helpottamaan muun muassa edistämällä yritysten ja työnhakijoiden kohtaamista. Korona-aikana tätä toteutetaan erilaisissa virtuaalitapahtumissa, joiden avulla on mahdollista edistää myös kansainvälistä liikkuvuutta.

Pandemia näkyy monilla aloilla

Myös pandemian vaikutukset näkyivät selvästi. Eniten on muuttunut yritysten tilantarve. Toimisto- ja kokoustiloja tarvitaan aiempaa vähemmän etätyön lisääntymisen takia ja tuotantotiloihin investoidaan varovasti. Haastattelujen alkaessa tarvetta molemmille oli enemmän.

Suurimmalla osalla haastatelluista yrityksistä liikevaihto laski korona-aikana vähän. Ojala kertoo myös Tamlansin liikevaihdon lähteneen laskuun pandemian myötä.

– Pahimmillaan liikevaihto oli 30–40 prosenttia laskussa. Omilla aktiivisilla toimilla saimme viime tilikauden laskun jäämään alle kymmeneen prosenttiin, Ojala sanoo.

Joillekin aloille pandemia ei ole heijastunut yhtä kielteisesti. Erityisesti ulkoliikuntaan ja suojavarusteisiin keskittyvät yritykset ovat menestyneet hyvin.

500 yrityksen haastattelukierros

Toteutettiin vuoden aikana yhteistyössä Tampereen kaupungin, Business Tampereen ja kaupunkiseudun kuntien kanssa

Käynnistyi pormestari Lauri Lylyn aloitteesta.

Haastateltiin kaupunkiseudun pk-yrityksiä, joiden liikevaihto on 400 000 eurosta 20 miljoonaan euroon ja jotka työllistävät vähintään kolme henkilöä. Suurin osa oli teollisuusalan, rakennusalan ja IT-alan yrityksiä

Pyrittiin saamaan tietoa yritysten tilanteesta ja tulevaisuuden suunnitelmista sekä tunnistamaan yritysten palvelutarpeita ja auttamaan niissä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut