Suomen Pankki vaatii velkakattoa ja asuntolainojen pituusrajoitusta viipymättä – luotonanto vilkastunut viime kesästä lähtien - Talous - Aamulehti

Suomen Pankki vaatii velkakattoa ja asuntolainojen pituusrajoitusta viipymättä – luotonanto vilkastunut viime kesästä lähtien

Pankki varoittaa, että kotitalouksien kasvanut velkaantuneisuus heikentää Suomen kykyä selvitä tulevista talouskriiseistä.

Tampereella vanhojen osakeasuntojen keskineliöhinta oli maaliskuussa 2666 euroa.­

4.5. 8:25

Helsinki

Suomen Pankki vaatii velkakaton ja asuntolainojen pituusrajoituksen ottamista käyttöön viipymättä. Pankki pitää suomalaisten lisääntynyttä velkaantumista huolestuttavana.

Kotitalouksien pitkään kasvanut velkaantuneisuus heikentää Pankin mukaan Suomen kykyä selvitä tulevista talouskriiseistä. Asuntoluotonanto on vilkastunut viime kesästä lähtien, ja se on kasvattanut kotitalouksille kertynyttä velkataakkaa.

Asuntolainoja myöntäviä rahoituslaitoksia Suomen Pankki moittii löystyneistä lainaehdoista. Pankki kertoo, että pitkiä asuntolainoja nostetaan enemmän kuin koskaan ja entistä suurempi osa uusien asuntolainojen määrästä on myönnetty ihmisille, joilla on runsaasti velkaa heidän tuloihinsa nähden.

–  Kotitalouksien yhä lisääntynyt velkaantuminen ja uusien asuntolainojen ehtojen löystyminen kasvattavat uusien makrovakausvälineiden tarvetta, tähdentää Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen tiedotteessa.

Suomen Pankki on huolissaan myös taloyhtiölainoista, joiden osuus kotitalouksien velasta on kasvanut edelleen.

–  Taloyhtiölainat voivat hämärtää asunnonostajien käsitystä asumisen kokonaismenoista ja houkutella ostamaan omaan velan- ja vastikkeenhoitokykyyn nähden kalliita asuntoja, Nykänen varoittaa.

Suomen Pankki vaatii, että asuntojen hankintaan käytettäviä taloyhtiölainoja tulisi säännellä mahdollisimman samankaltaisesti kuin asuntolainoja. Taloyhtiölainojen enimmäisosuuden ja -pituuden rajoittaminen hillitsisi suurimpien taloyhtiölainojen myöntämistä.

Asuntojen hinnat nousivat kaikissa suurissa kaupungeissa

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat tammi-maaliskuussa kaikissa suurimmissa kaupungeissa vuoden takaiseen verrattuna. Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin kauppoja 20 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 5,4 prosenttia. Muualla Suomessa hinnat pysyivät keskimäärin ennallaan.

Hinnat kohosivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä eniten Uudellamaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla. Eniten ne laskivat Keski-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Etelä-Karjalassa.

Tampereella vanhojen osakeasuntojen keskineliöhinta oli maaliskuussa 2 666 euroa. Vuodessa muutosta oli 4,3 prosenttia ylöspäin. Kuukaudessa hinta aleni 0,7 prosenttia.

Uusien osakeasuntojen hinnat nousivat tammi-maaliskuussa pääkaupunkiseudulla 6,5 prosenttia ja muualla Suomessa 3,4 prosenttia vuoden takaisesta.

Asuntokauppojen kokonaisarvo lähes 17 miljardia euroa

Tilastokeskus kertoo, että asuntokaupan kokonaisarvo oli viime vuonna lähes 17 miljardia euroa. Arvosta yli kaksi kolmannesta muodostui vanhojen osakeasuntojen kaupasta. Lähes puolet kokonaisarvosta syntyi pääkaupunkiseudulla.

Tilastokeskuksen tiedossa on vajaat satatuhatta viime vuonna tehtyä asuntokauppaa.

Asuntokaupan arvo- ja lukumäärätiedot viime vuodelta eivät ole vertailukelpoiset aiempiin vuosiin aineistomuutosten takia.

Suomen talous selvinnyt pandemiasta odotettua paremmin

Suomen Pankin mukaan Suomen talous on selvinnyt kokonaisuudessaan koronapandemiasta odotettua pienemmin vaurioin. Pandemia ei ole horjuttanut Suomen rahoitusjärjestelmän toimintakykyä.

Voimakas raha- ja finanssipoliittinen elvytys, pankkien myöntämät joustot lainanhoitoon, suorat yritystuet sekä makrovakausvaatimusten ja muun pankkisääntelyn helpotukset ovat auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?