Uros-areenan turvallisuuskumppaniksi Abloy – hätätilanteessa areena tyhjenee 10 minuutissa - Talous - Aamulehti

Tampereen uuden Uros-areenan turvallisuuskumppani julki – jos kaikki sujuu saumatta, koko areena voidaan hätätilanteessa tyhjentää 10 minuutissa

15 000-paikkaisella Uros-areenalla turvallisuus ja kulunhallinta ovat toimitusjohtaja Marko Hurmeen mukaan mitä kriittisimpiä tekijöitä.

Havainnekuva näyttää, miten yleisö asettuu Tampereen uudelle 15 000-paikkaiselle areenalle.

19.4. 12:31

Aamulehti

Tampereen uuden Uros-areenan turvallisuusratkaisujen kumppaniksi on valittu Abloy oy. Yhtiö toteuttaa areenalle myös kulunhallintaratkaisut.

Areenan kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Jani Helenius sanoo, että lukitus-, hätäpoistumis- ja palosuojavarusteilla tulee olemaan suuri merkitys yleisön, tapahtumajärjestäjien ja areenan henkilökunnan turvallisuudelle.

Uros-areena tulee olemaan avoinna vuoden jokaisena päivänä. Se vaatii Heleniuksen mukaan huipputason kulunhallintaa, sillä kaikille avoimet tilat on eroteltava tiloista, joihin pääsee vain tapahtumalipulla tai esimerkiksi hotelli- tai aitiovarauksella.

Hän kertoo, että kulunvalvontajärjestelmää on mahdollista ohjata personoiduilla älykelloilla, mobiilisovelluksilla ja kulkukorteilla.

– Pystymme rajaamaan ihmisille tietyt kulkureitit. Esimerkkinä tapahtumajärjestäjä, jonka ei välttämättä tarvitse päästä ihan joka paikkaan. Talon oma henkilökunta taas pystyy kulkemaan lähes joka ovesta, Helenius sanoo.

Lue lisää: Uros-areenan tapahtumat vaativat valtavat liikennejärjestelyt, näin tuhannet ihmiset poistuvat alueelta – automaattipollareita, katuja kiinni, poikkeusreittejä

Palo ei pääse leviämään

Uuden areenan poistumisreittien ovet varustetaan avauspuomeilla. Helenius kertoo, että vastaavat puomit ovat Suomessa harvinaisia, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa yleisesti käytössä.

Puomien logiikka takaa, etteivät hädissään uloskäyntejä etsivät ihmiset voi jäädä puristuksiin kulkureitille. Kun puomiin nojaa, ovi aukeaa.

Helenius nostaa esiin myös myös opasteet ja palonsulkutekniikan, joiden avulla liekit on tulipalon sattuessa mahdollista sulkea areenalla tietylle osastolle.

– Kun saadaan ihmiset pois ja sulku kiinni, palo ei leviä pidemmälle.

Havainnekuvassa uusi Uros-areena on täynnä yleisöä. Areenan kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Jani Helenius lupaa, että areena tekee kaikkensa yleisön, tapahtumajärjestäjien ja henkilökunnan turvallisuuden eteen.

Tyhjä noin 10 minuutissa

15 000-paikkaisen areenan yleisö on mahdollisessa hätätilanteessa saatava ulos nopeasti ja turvallisesti.

Areenan rakennusvaiheen simulaatioissa on todettu, että areenan permantotasolta pystytään ohjaamaan 4 500 ihmistä pois alle kuudessa minuutissa. Jos kaikki sujuu optimaalisesti, koko areena saadaan tyhjennettyä noin kymmenessä minuutissa.

– Tämä ei onnistuisi ilman toimivia avausmekanismeja poistumisreiteillä, Helenius sanoo.

Helenius painottaa, että simuloinneissa ei ole huomioitu niin sanottua vasteaikaa eli sitä, miten pitkään ihmiset odottavat poistumista.

Hän huomauttaa, että osa ihmisistä reagoi välittömästi kehotukseen poistua tilasta. Osalla taas kestää viestin sisäistämisessä minuutteja. Siksi simuloinnit antavat vain suuntaa areenan tyhjenemisen kestosta.

”Mitä kriittisimmät tekijät”

Areenan turvallisuusvarusteita asennetaan vaiheittain.

Abloyn myynti- ja markkinointijohtaja Jari Perälä kertoo maanantaina julkaistussa tiedotteessa, että uusi areena toimii yhtiön kehityspaikkana, jossa se voi jalostaa ja synnyttää uudenlaisia toimintoja yleisöjen turvallisuuteen ja sujuvaan kulkemiseen.

Lue lisää: Tampereelle nousee ”Euroopan uusin ja hienoin areena” – neljä keskeistä Uros-pomoa kertoo, mitä on luvassa

Uros-areenan toimitusjohtaja Marko Hurme sanoo tiedotteessa, että turvallisuus ja kulunhallinta ovat uuden areenan kokoiselle tapahtumapaikalle mitä kriittisimpiä tekijöitä.

Abloy on toteuttanut kulunhallinta- ja turvallisuusratkaisuja monille tapahtuma-areenoille viime vuosina. Viime vuonna uutisoitiin yhtiön yhteistyöstä uudistetun Olympiastadionin kanssa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos